Troja blir att räkna med

Inför säsongens hittills bästa publiksiffra i Tegera arena var det bortalaget Troja som öppnade matchen bäst och fick också ett fruktlöst PP efter bara några minuters spel. Leksands box var tight och bra, men några minuter senare kom ändå ledningspucken för Troja.

En välförtjänt ledning efter 1:a perioden, då Troja faktiskt var snäpet vassare än Leksand, men ledningen skulle snart kvitteras när filip Forsberg kunde slå in Timanders retur, som Bergenström tog hand om och serverade Forsberg, som inte gjorde några misstag. Därmed fortsätter Filip Forsberg att näta och hamna i målprotokollet.

Det var Leksand som ägde den 2:a perioden, men stabilt målvaktsspel av Bengtsberg i Trojakassen och ineffektivitet gjorde att det stod 1-1 efter 2 spelade perioder, trots att Ryno fick ett drömläge, 1m från mål, men missade.

Troja satt återigen i förarsättet i 3:e perioden, när man skapade mängder med chanser framför Erik Hanses i Leksandskassen, men denne höll stången. Även den bäste får ge sig tids nog och det fick även den gode Hanses göra. troja kunde nämligen ta ledningen genom robert Dowd och det såg ut som att bortalaget skulle plocka med sig alla 3 pinnar hem till Småland, men med 2 minuter kvar att spela kunde Mark Hurtubise prickskjuta in 2-2 och matchen gick till sudden.

Där var det Leksand som skapade flest och bäst chanser, men Bengtsberg kunde, med både tur och skicklighet, undvika att pucken hamnade i nät.

Istället gick matchen till straffar och där var det Troja som drog det längsta strået, när Justin Kelly satte straffläggningens enda mål.

2-3 till Troja alltså, men väl 1 poäng till Leksand, som dock tappade mark till serieledarna, även om det inte gör så jättemycket såhär i inledningen av serien.

Övriga matcher slutade såhär:
Bofors - Södertälje 3-0
Västerås - Mora 2-6
Djurgården - Oskarshamn 2-3
Örebro - Almtuna 6-5 SD

Huvudspåret denna omgång var självklart mötet Västerås - Mora, Patrik Berglund vs Anze Kopitar. Där visade det sig att Kopitar drog det längsta strået och ska tydligen ha varit riktigt bra i Moratröjan. Klar seger för Mora dessutom.

Det fortsätter dock att gå tungt för SSK och Djurgården. Förlust för båda 2 och just nu ligger Djurgården på 9:e plats och SSK på 12:e. Vinner Karlskrona bottenmötet mot Tingsryd ikväll är SSK återigen nere under sträcket. Vinner Tingsryd är det säsongens första poäng.

Det andra mötet ikväll är Asplöven - Malmö. Vinner Malmö med mer än 3 mål går man upp i serieledning. Just nu befinner man sig på 4:e plats, men bara 1p bakom Leksand, 2 bakom Örebro och 3 bakom serieledande Troja. Vinner Asplöven seglar man faktiskt förbi Djurgården och bara det vore ju häftigt för Haparandalaget...

Elitserien har också rullat vidare och nu har HV 71 tagit över serieledningen från Luleå. Det är dock ruskigt jämnt och såhär slutade omgång 5, 6 för Växjö och Frölunda:

Linköping - Växjö 8-3
Rögle - Timrå 0-1
Färjestad - Luleå 1-0
Brynäs - Modo 2-1 SD
HV 71 - AIK 5-3
Frölunda - Skellefteå 2-5

LHC fullkomligt körde över växjö, i en match jag förövrigt såg på plats i Cloetta center. 4-0 efter 1:a perioden, jja, efter ca 10 minuter, det blev för mycket för Växjö, som aldrig riktigt orkade resa sig från det.

Det gjorde inte heller Frölunda, som, återigen, efter Modomatchen förra veckan, hamnade i ett tidigt underläge och det rejält. 0-4 till Skellefteå, ett skadedrabbat Skellefteå ska tilläggas, efter 1:a perioden. Där höjer man faktiskt lite på ögonbrynen och undrar vad som händer i Göteborg. Publiken fortsätter även den att saknas. Här hade man ännu en publiksiffra bara strax över 7100. Det är inte bra för att vara Frölunda.

2 1-0-segrar dessutom. Timrå fortsätter att plocka poäng och såg därmed till att Rögle nu är under sträcket. Färjestad tog även de en 1-0-seger och bidrog därför till att HV tog över serieledningen.

Vi kan också konstatera att Leksands damer för 1:a gången någonsin har slagit Segeltorp i en seriematch. De har varit lite som ett spöke för leksingarna under de senaste åren, men nu gick det äntligen hela vägen och Leksand kunde avgå med seger 4-3 efter straffar.