Detta blir intressant!

Ny match, ännu en viktig sådan i raden av viktiga matcher såhär mot upploppet av säsongen. Denna gången stod nästjumbon Sundsvall för motståndet, inför storpublik i Tegera arena, hela 6586 åskådare!

Vi vet sedan tidigare under säsongen att Leksand har haft det lite jobbigt mot de lite sämre lagen, 1-4 och 1-2 efter straffar mot Borås och 4-2 mot Sundsvall senast uppe i Gärdehov är exempel på det.

Innan match hölls en tyst minut för Peter Åslin, som så tragiskt gick bort i förra veckan. Peter var målvakt i Leksand under slutet av 80-talet och var den målvakt som senast tog klubben till en SM-final, 1989 mot Djurgården. Han gjorde senare inhopp mellan stolparna så sent som 1997. Peters son, David, spelade även han i Leksand så sent som förra säsongen, men var av naturliga skäl inte med i Smålandsderbyt i fredags, borta mot Tingsryd.

Leksand öppnade dock här matvhen bäst och Sundsvall slog mest ifrån sig. Dock gjorde man det bra och leksingarna kunde inte få fast pucken i zon nere hos Axel brage i Sundsvallskassen. Istället var det just Sundsvall som, efter lite slarv av Leksands defensiv, kunde rade upp ett gäng chanser och till slut satt pucken i nät bakom Erik Hanses och vi hade 0-1 på tavlan.

Sundsvall fortsatte dock att slå ifrån sig och Leksand skapade några farligheter. Hurtubise var nära på att slå in en studsande puck, men Brage hade marginalerna med sig och höll pucken borta från mål. Samme Hurtubise kunde dock någon minut senare servera en ren Johan Ryno i slottet, som dremde till direkt och det var kviterat!

Sundsvall tycktes dock få energi av baklängesmålet och pressade på ganska bra, men Leksand gjorde det bra och avstyrde Sundsvallsuppspelen. Man skapade även några chanser själva, men Axel Brage var bra i mål och släppte inga fler puckar förbi sig under den 1:a perioden.

Han skulle dock få jobba ännu mer i inledningen av 2:a. Ryno var där först nära på att friställa Hurtubise, men Sundsvallsspelare hann mellan. Sedan slog Olimb en mycket fin passning till Svedberg, men Brage var med på noterna. Leksand fortsatte dock att trycka på och Gabbe Karlsson satte sånär ledningspucken för hemmalaget, men Brage hade återigen marginalerna på sin sida.

Det var dock Leksand för nästan hela slanten, men så fick Sundsvall powerplay, när Olimb åkte ut. Leksands box var dock mycket övertygande och Sundsvall fick bara iväg 1 skott under de 2 minuterna man fick spela numerärt överläge. Mycket bra! Strax därefter skulle man också ta ledningen, när Hurtubise skulle passa Jon Knuts framför mål, men en Sundsvallsspelare stod ivägen och nu hade Brage inte marginalerna med sig. Den styrda pucken letade sig nämligen in i mål och vi hade 2-1 för Leksand!

Det var fortsatt Leksand so höll i taktpinnen, men den riktiga udden i anfallen fanns inte där. Sundsvall stack upp på kontringar och hade några riktigt bra lägen innan man slutligen kunde utjämna till 2-2. Ganska likt när man tog ledningen i 1:a perioden. En rad chanser innan man till slut fick in den.

Bara sekunder in i sista perioden åkte Sundsvall på en utvisning och då tog det inte många sekunder innan Jakob Blomqvist smällde in 3-2 för Leksand!

Man var sedan nära på att utöka ledningen till 4-2, men Brage höll tätt och istället skulle det några minuter senare bli 3-3, efter att Leksand återigen slarvat i försvaret och låtit Sundsvallsspelaren åka runt lite som han ville innan han snyggt satte pucken i nät bakom Erik Hanses.

Leksand ryckte dock upp sig igen, men Brage var mycket bra i Sundsvallskassen, samtidigt som han hade marginalerna med sig och att Leksand inte riktigt hade den där riktiga spetsen i anfallen.

Man skulle dock få en riktigt bra chans i slutminuterna av matchen, när man fick spela PP, men det var tillbaka i gamla banor igen och man skapade i princip ingenting. Med andra ord blev det förlängning. En förlängning där Leksand pressade på direkt från start, men där Sundsvall ändå kunde vinna matchen, efter att Gustav Torell frispelats framför Hanses och snyggt satt pucken i nät. 2 mycket viktiga poäng för Sundsvall i bottenstriden alltså, som innebär att man nu återigen bara är 2 poäng bakom Almtuna i tabellen. Almtuna, som, tillsammans med Malmö, hade spelledigt denna helgen. I övriga matcher gick det såhär:

Södertälje - Bofors 4-0
Oskarshamn - Rögle 4-3 SD
Tingsryd - Troja 2-3 SD
Borås - Mora 4-5 str

Södertälje med andra ord helgens riktiga vinnare. Det enda laget som tar full poäng och dessutom mot Bofors, som börjar tappa lite form känns det som. 4-0 är visserligen imponerande, men ändå. Är SSK på väg upp i form så är Bofors på väg ner. SSK blir definitivt att räkna med! Sista matvhen i omgången spelas ikväll, då Örebro gästar Västerås och ABB arena. Då hoppas vi trots allt på Örebro, eftersom att Leksand då är 7 poäng före i tabellen, ett ganska behagligt avstånd, men inte helt säkert. Tabellen ser just nu ut såhär:

1, Örebro 87p +54
2, Bofors 78p +29
3, Leksand 74p +28
4, Västerås 67p +32
5, Oskarshamn 62p +2
6, Rögle 61p +11
7, Södertälje 61p -5
8, Mora 59p +16
9, Malmö 57p +2
10, Troja 54p -11
11, Tingsryd 46p -30
12, Almtuna 40p -30
13, Sundsvall 38p -47
14, Borås 32p -51

Vi ser alltså att Örebro fortsätter att ånga på. Vinner man ikväll är man hela 12 poäng före 2:an i serien. Leksand är bara 4 poäng bakom säsongens skräll än så länge, Bofors, och har i dagsläget 7 poäng ner till Västerås, som vi inte hoppas tar poäng ikväll.
Troja är en bit bakom de där övriga 5, 6 om man räknar in Västerås, men de har fortfarande chansen. Ingenting är kört ännu.

Södertälje är som sagt riktigt på G nu och det är faktiskt bara 6 poäng upp till Västerås, om de nu förlorar ikväll. Samma sak gäller för Rögle, som dock har dalat i form här på slutet och tappade en till synes säker 0-3-ledning i Oskarshamn till förlust med 4-3 efter sudden. Inte bra. Så där skulle jag nog säga att SSK har ett övertag. De blir farliga. Även Mora och Malmö kan haka på där, men Mora gör ingen bra matvh nere i Borås, där man förlorar med 5-4 efter straffar.

Allettorna går även de vidare och i helgen spelades 2 omgångar i Norra serien, vilka slutade såhär:

Örnsköldsvik - Asplöven 1-5
Kovland - Kiruna 0-3
Östersund - Piteå 4-3 str
Sollefteå - Björklöven 4-3

Örnsköldsvik - Kiruna 4-7
Kovland - Asplöven 1-8
Sollefteå - Piteå 5-2
Östersund - Björklöven 4-2

Kanonhelg alltså för Kiruna och Asplöven, som båda tar full pott på bortais. Nödvändiga segrar också för Sollefteå, men inte alls bra för Kovland och Örnsköldsvik. Tabellen ser ut såhär efter 6 omgångar:

1, Kiruna 14p +12
2, Östersund 13p +4
3, Asplöven 12p +15
4, Piteå 12p +7
5, Björklöven 8p +3
6, Sollefteå 6p -8
7, Örnsköldsvik 3p -16
8, Kovland 3p -17

Björklöven och Asplöven har dock en matvh mindre spelad fortfarande och vinner Asplöven den går man upp i serieledning på 15p. Vinner Björklöven ligger man kvar på 5:e plats, dock bara 1p efter. Med andra ord en ganska nödvändig match att vinna för Björklöven.

I mellanserien har man spelat 7 omgångar och där är läget följande:

1, Nyköping 18p +16
2, Hudiksvall 17p +12
3, Wings 15p +11
4, Åker/Strängnäs 12p +6
5, Visby 9p -1
6, Falu IF 7p -11
7, Borlänge 5p -6
8, Hedemora 1p -26

Det är alltså riktigt jämnt mellan de 3 topplagen, men sedan blir det betydligt mer utsträckt och Hedemora är redan nu ganska avhängda.

Till sist har vi den södra serien, där man också har spelat 7 omgångar. Den senaste var igår och där gick det såhär:

Kristianstad - Vimmerby 3-2 SD
Skövde - Vita hästen 2-1 SD
Mariestad - Olofström 4-5
Karlskrona - Kallinge 3-1

Riktigt starkt av Skövde där hemma i Billingehov och också starkt av Vinnerby, som nu börjar komma igång lite känns det som. Tabellen ser i dagsläget ut såhär:

1, Vita hästen 18p +13
2, Kallinge 13p +11
3, Olofström 13p 0
4, Mariestad 12p +3
5, Karlskrona 12p +3
6, Kristianstad 9p -2
7, Vimmerby 5p -12
8, Skövde 2p -16

Alltså så var det Skövdes 2 första poäng i denna serien i helgen när man slog Vita hästen. Starkt! Hästen, som annars har skaffat sig en betryggande ledning även i den här serien.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0