Upploppet kan börja!

En mycket viktig match stod på spel under lördagen, när Leksand gästade Bofors och Nobelhallen, inför storpublik. Vid seger för Leksand skulle man skaffa sig ett riktigt bra läge för att bärga andraplatsen i serien, vid seger för Bofors skulle man gå förbi de blåvita i tabellen.

Hemmalaget fick en katastrofstart, när man först åkte på en utvisning efter knappa minuten, varefter Mattias Timander kunde ge Leksand ledningen, efter drygt 1 minuts spel!

Det var Leksand som öppnade matchen bäst och fick även med sig ytterligare en utvisning. Dock lyckades man inte få in pucken bakom en Daniel Bellissimo, som nu hade spelat upp sig efter den olyckliga starten.

Bofors, eller BIK Karlskoga, som man numera heter, vägde dock tillbaka matchen ju längre perioden gick och fick med sig ett gäng Leksandsutvisningar mot slutet av densamma, men lyckades inte förvalta dem. 0-1 på tavlan efter 1:a perren alltså.

2:A perioden inleddes bättre av Bofors, som också skulle få utdelning. Efter drygt 7 minuters spel kunde Fredrik Höggren få in pucken bakom Hanses i Leksandskassen och det var kviterat.

Leksand skulle dock återta ledningen några minuter senare, när Lucas Sandström kunde ge leksingarna ledningen med 2-1, efter pass av Filip Forsberg!

Det var dock Bofors som hade det mesta av spelet nu, men leksingarna gjorde det bra och kunde se till att det stod 1-2 efter den 2:A perioden.

Tyvärr åkte Joonas Rönnberg ut med 19:59 på klockan och efter 1:58 i sista perioden, i sista sekunden av boxplayspelet, kunde Wessner kvitera för hemmalagets del.

Bofors fortsatte att ha greppet om matchen och skapade flera bra målchanser, men stabilt målvaktsspel av Erik Hanses och en bra defensiv räddade kvar Leksand i matchen, som dock inte fick till spelet.

Rönnberg åkte ut igen och återigen etablerade hemmalaget powerplayspel nere hos Hanses, men denne var fortsatt tät och gjorde det riktigt bra.

Leksand hade det riktigt jobbigt, för Bofors krigade på riktigt bra och kom i anfallsvåg efter anfallsvåg, men Hanses var som sagt fortsatt tät och såg till att det "bara" stod 2-2 på tavlan efter full tid. 1 poäng vunnen med andra ord, för ja, här får man faktiskt säga att man vann en poäng, så som Bofors pressade på i sista perioden.

Man gjorde det dock riktigt bra mot slutet av perioden, när Jon Knuts åkte på ett matchstraff, 5+20min, för en kneeing. Boxplayspelet där fortsatte även in i förlängningen, där kampen också utjämnades litegrann. Om det var Leksand som kom in i det hela igen, eller om Bofors tappade lite av sitt tryck låter jag vara osagt, men det var, trots det, hemmalaget som kunde bärga extrapoängen, med 24 sekunder kvar av sudden. Dock 1 vunnen poäng, som vi ska vara mycket glada över!

Rögle - Tingsryd 5-2

Dessa resultat innebär att Leksand och Bofors nu bara är 2 poäng bakom Örebro. Med 3 matcher kvar att spela är det alltså vidöppet huruvida vem som ska ta seriesegern. Örebro har fortfarande allt i egna händer, men förlorar man en match så ligger man illa till. Poängen för Leksands och Bofors del innebär också att kvalserieplatserna är så gott som säkrade. Med 9 poäng kvar att slåss om är Västerås 7 poäng bakom de båda och det tappar man bara inte.

Rögle fortsätter att ånga på, liksom Malmö, som nu är 4 poäng från 8:e platsen, där just nu Oskarshamn befinner sig, på samma poäng som 7:an Mora, men med något sämre målskillnad. Måstematcherna fortsätter alltså för dessa lag och inte minst för Södertälje, som nu är nere på 9:e plats med sina 73 poäng. Det är bara 1 poäng från playoff och det är 9 poäng kvar att slåss om, så mycket kan hända. Troja är dock helt avsågade nu. I och med förlusten hemma mot Borås, som gjorde alla 3 målen i sista perioden, är man för långt bakom för att kunna nå playoff.

Tabellen ser nu ut såhär:
5, Rögle 80p +21
6, Malmö 78p +4
7, Mora 74p +18
8, Oskarshamn 74p -4
9, Södertälje 73p -9

Även Elitserien rullar vidare. Bara 4 matcher återstår där och såhär gick det i helgens omgång:
HV - Modo 1-5
Skellefteå - Djurgården 2-3 str
Växjö - Brynäs 1-2
Linköping - Frölunda 1-5
Luleå - Färjestad 4-1
AIK - Timrå 8-2

Storkross för AIK där mot Timrå, vilket innebär att man är på god väg att säkra slutspelsplatsen. Man är nu 6 poäng före Modo på 8:e plats, efter skalpen borta mot HV, vilken gjorde att Växjö halkade ner under sträcket igen. Djurgården tog 2 mycket viktiga poäng borta mot Skellefteå, mycket starkt jobbat, samtidigt som LHC fick stordäng av Frölunda. Därmed parkerar de båda på samma poäng, Djurgården dock fortfarande på kvalplats med något sämre målskillnad.

Tabellen ser ut såhär:
7, AIK 77p +16
8, Modo 72p -3
9, Växjö 71p -9
10, Linköping 67p -16
11, Djurgården 67p -21

Med andra ord, det är fortsatt mycket jämt och både LHC och Djurgården har fortfarande chansen att ta en slutspelsplats, men då gäller det att man vinner sina matcher.

Slutligen är playoff 1 till kvalserien mot Allsvenskan nu avgjorda och såhär gick det i omgång 2:
Björklöven - Boden 4-2
Östersund - Ånge 8-1
Åker/Strängnäs - Enköping 3-0
Hudiksvall - Huddinge 3-4 str
Kallinge - Tranås 8-2
Olofström - Nybro 6-2

Nybro spelade jämnt med Olofström i de 2 inledande perioderna, men i sista tappade man och förlorade perioden med 5-1. Därmed var deras säsong över.

Samma sak gällde Hudiksvall, som hade läge att avgöra på hemmais, efter en stark insats nere i Huddinge i 1:A matchen, men efter en tät och jämn match kunde ändå Huddige gå segrande ur det hela, efter straffar, och på så vis ordna fram en 3:E och avgörande match.

Dessa resultat innebar att Björklöven, Kallinge och Olofström var vidare till playoff 2, med 2-0 i matcher. De övriga 3 fick spela en 3:E och avgörande match, där det gick såhär:

Östersund - Ånge 13-2
Åker/Strängnäs - Enköping 1-5
Hudiksvall - Huddinge 2-3

Östersund avgjorde redan i 1:a perioden, som man vann med 6-0. Trots den fina isatsen på hemmaplan kunde Ånge alltså inte knyta ihop säcken och Östersund är därmed vidare till playoff 2, vilket speglade höstens tabell i Grupp B betydligt mer än Ånges vinst i 1:a matchen.

Huddinge lyckas även vinna 3:e matchen, även den en tät och jämn sådan, där man hade 3-0 inför sista perioden och där Hudiksvall lyckades redusera 2 gånger om, men det räckte inte hela väfen och Huddinge är därmed vidare till playoff 2.

Vi ser alltså att av lagen som tog sig till Allettan efter jul är bara Åker/Strängnäs och Hudiksvall utslagna. Resten är vidare. Alltså är segrarna från Grupp C:s och D:s fortsättningsserier vidare, Enköping och Huddinge.