Välkomna till Allsvenskan, Djurgården!

I lördags gästade Djurgården ett fullsatt och kokande Tegera arena. Mycket, mycket stod på spel inför matchen. Det lag som gick förlorande ur striden, samtidigt som Rögle skulle slå Bofors, skulle vara borta från kampen om Elitserieplatsen. Vid förlust för Rögle skulle hoppen ändå leva kvar, men man skulle då ändå vara 4 poäng bakom med 6 kvar att slåss om.


Det var hemmalaget som öppnade bäst. Bergenström fick ett fint läge redan efter några sekunder och Ryno var där på returen från Wesslau, men denne var tät och höll pucken borta från nätet.

Djurgården var inte chanslösa de heller och var ruskigt nära 0-1 därefter, men Hanses plockade den, men Leksand åkte likväl på en utvisning, vilket gav powerplay för Djurgården. Man lyckades dock inte utnytja det, för Jimmie Ölvestad åkte ut för bortalaget och det var spel 4 mot 4. Där var det fortsatt Djurgården som pressade på och lurade upp hela Leksandsförsvaret på läktaren, men Hanses räddade skottet, varefter Leksand och Jens Bergenström fick ett jätteläge, men även Wesslau var tät. Vilken inledning av matchen!

Chanserna fortsatte att hagla tätt. Olimb sköt i stolpen, Hurtubise och Bergenström var nära på att trycka in pucken  och Ölvestad lyckades missa i princip öppet mål för Djurgården.

Djurgården pressade på litegrann för ett ledningsmål mot slutet av perioden, men man lyckades inte få in pucken i nät och i början av 2:a fick man istället slå ifrån sig, lite p.g.a. boxplay, men Leksand var det spelförande laget och skapade flera fina lägen. Gabbe Karlsson hade bl.a. ett jätteläge, varefter det blev farligt flera gånger om framför Wesslau, men denne plockade allt, liksom Hanses gjorde. En målvakternas kamp var det och man hade även lite tur med sig. Wesslau kunde tacka stolpen i 1:a perioden och nu var det Hanses tur att tacka ramen, men den här gången var det ribban som var ivägen för Djurgårdsskottet.

Ett ledningsmål skulle dock komma. Efter drygt halva perioden kunde Jakob De La Rose, assisterad av Fredrik Händemark och Filip forsberg göra 1-0 för Leksand!

Precis som i 1:A perioden kunde dock Djurgården pressa på lite extra mot slutet, men Hanses var oerhört bra och tät i mål och Leksandsledningen stod sig alltjämt och kunde t.o.m. varit 2-0, men Bergenström fick inte ordning på pucken i sitt jätteläge. 1-0 inför sista perioden i vilket fall, skönt!

De blåvita inledde även sista perioden bäst och Tibias Forsberg fick ett jätteläge, men blev nerdragen och powerplay väntade för Leksand. Man kunde diskutera huruvida det skulle vara straff, men domarna bedömde det som att Forsberg inte var fri med Wesslay, helt rätt.

Powerplayet var dock inget att hänga i julgranen, faktiskt ganska dåligt, och Djurgården kunde enkelt klara av det. 2-0 var dock nära strax därefter, när Patrik Norén drog iväg ett stenhårt skott som Wesslau knappt visste att han räddade, men det gjorde han. Wesslau var sannerligen inte dålig, för strax därefter hann han över och stötte undan Hurtubises fina skott, som annars hade inneburit 2-0.

Ruskigt het match med mycket känslor, många jättelägen, stabilt målvaktsspel och en supertänd publik. Så kunde man beskriva matchen hittills.

Djurgården tog timeout och strax därefter gled pucken precis utanför Hanses ena stolpe. Turen var onekligen på de blåvitas sida den här eftermiddagen, även om man själva också hade haft viss otur. Fler mål än 1 kunde det ha blivit, men å andra sidan kunde det också ha blivit mål bakåt, vilket nu inte var fallet.

Leksabd gjorde det oerhört bra defensivt och stoppade djurgårdarna nästan varje gång de försökte bygga upp ett anfall. Ja, nästan, för man kom faktiskt igenom Leksands kompakta försvar då och då och Hanses hade ännu en gång turen med sig, när pucken tog i utsidan av stolpen för Djurgården. Återigen ruskigt nära 1-1.

Istället skulle det bli 2-0. Martin Janohls fick först ett jätteläge, men lyckades skjuta utanför. Sedan snappade Jens Bergenström upp pucken och satte den säkert i nät bakom Wesslau och det var 2-0 för Leksand! Hela hallen kokade och publiken stod upp. Härlig stämning!

Djurgården satsade allt framåt och fick också powerplay, men leksingarna gjorde det oerhört bra och var också nära 3-0 på en kontring, men icke. 2-0 stod sig och Djurgården grep efter det sista halmstrået och plockade Wesslau. Det blev dock aldrig någon riktig farlighet och Leksand kunde vinna matchen med 2-0 och ta 3 mycket, mycket viktiga poäng! Arenan kokade, ståplats hoppade och Bergenström grät i en intervju efter matchen. Med andra ord, en magisk eftermiddag för de blåvita och jag känner bara att det var otroligt synd att jag själv inte kunde vara på plats i Tegera, för det hade varit så galet grymt! Detta måste nog vara säsongens skönaste seger och även om vi inte går upp nu så känns det ändå skönt att ha släkt Djurgårdens Elitseriedrömmar för nästa säsong.

De är nu helt borta, tillsammans med Bofors, efter att övriga matcher slutat såhär:
Rögle - Bofors 5-3
Örebro - Timrå 4-3

Timrås 1:A förlust i kvalserien, i 8:E omgången. Det är värt att notera. Därmed är man teoretiskt sätt inte 100% klara för Elitserien med sina 18 poäng, men mycket, mycket ska till om man ska missa.

Surt för oss blåvita att Rögle trots allt lyckades avgöra mot Bofors, med ca 6 minuter kvar att spela. Då hade Bofors gått upp från 1-3 till 3-3, men så får Rögle in 4-3 och så 5-3 i öppen kasse. Tyvärr. Därmed är det fortfarande 4 poäng upp till 2:a platsen, med 2 matcher, 6 poäng, kvar att slåss om. Ett oerhört tufft läge, men inte omöjligt. Absolut inte! Rögle har dock fortsatt allt i egna händer och näst på tur står Örebro imorgon, som vi hoppas har blivit rejält stärkta av segern mot Timrå, något som inget annat lag har lyckats med hittills i serien. Den bedriften ska Leksand upprepa. Minst 1 poäng krävs, helst full pott. Då avgörs allt i sista matchen. Om inte så är Rögle klara för Elitserien om drygt 1 dygn. Vi ska dock kämpa med näbbar och klor, tills blodet forsar, för det här är inte avgjort än på långa vägar!

SM-semifinalerna har gått mer än halvvägs. Jag har varit lite dålig på att uppdatera på den fronten, men såhär har det gått hittills, efter 1:A omgången, som jag skrev om förra veckan:

AIK - Skellefteå 4-5 SD
Färjestad - Brynäs 2-4

En spektakulärt lång sudden på Hovet, där Skellefteå slutligen kunde dra det längsta strået och avgöra i den 6:e perioden, efter ca 110 minuters spel, och därmed utjämna till 1-1 i matcher.
Detsamma gällde Brynäs, som även de lyckades segra nere i Karlstad.

Skellefteå - AIK 5-1
Brynäs - Färjestad 4-2

Inget snack om saken uppe i Skellefteå. Den här kvällen var hemmalaget klart bättre och publiksiffran skrevs dessutom till över 6000 åskådare, vilket jag knappt vet om jag har sett uppe i Skellefteå kraft arena. 2-1 till SAIK i matcher.
2-1 också till Brynäs, som tar ännu en seger, nu på hemmaplan.

AIK - Skellefteå 5-3
Färjestad - Brynäs 0-3

Starkt där av AIK att resa sig såpass efter minan i fredags. Det satt dock långt inne. Jocke Eriksson blev ett spöke för hemmalaget i sista perioden, vid ställningen 3-3, och gjorde några riktigt svettiga räddningar, vissa helt makalösa, men till slut kunde inte heller han stå emot och AIK kunde vinna och kvitera till 2-2 i matcher.
Starkt också av Brynäs att nolla Färjestad hemma i Karlstad. Oerhört starkt och man har nu ett jätteläge att ta sig till final. 3-1 i matcher till Gävlelaget.

Även kvalserien mot Allsvenskan har rullat vidare undet helgen, men nu haltar serien rejält. Kallinge har spelat 9 matcher, medan Borås bara har spelat 7. Helgens resultat skrevs i vilket fall enligt följande:

Olofström - Sundsvall 5-0
Kallinge - Asplöven 2-4

Sundsvall - Kallinge 4-3
Karlskrona - Olofström 5-3

Olofström kör alltså över Sundsvall i restmatchen de hade på övriga lag innan helgen och sedan är man ytterst nära på att ta poäng av Karlskrona, som nu är ruskigt nära en Allsvensk plats. 2 matcher kvar att spela, 4 poäng före Sundsvall på 3:e plats. Ungefär samma läge som Rögle har i kvalserien upp till Elitserien. Det är på intet sätt avgjort, men läget är utan tvekan mycket bra.

Till sist, titta och njut av det här videoklippet. Det är från Tegera i lördags. Bara ett fullsatt Tegera arena i kvalserietider kan låta såhär. Det är inget annat än underbart!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0