Mellanrundan

Här, ganska mycket för sent, kommer äntligen en resumé av mellanrundan i VM nere i Slovakien.

Lagen i mellanrundorna tog, som bekant, med sig de poäng man under förstarundan tjänat ihop mot de lag som också tog sig vidare till mellanrundan från samma grupp. Grupp B och C slogs ihop, och grupp A och D. Den sistnämnda blev grupp E och den förstnämnda, Sveriges grupp, blev grupp F.

Det innebar att grupp E såg ut såhär innan matchandet började:
1, Tjeckien 6p +7 (4-2 mot Lettland räknas bort)
2, Tyskland 6p +3 (3-2 str mot Slovenien räknas bort)
3, Finland 3p +3 (3-2 str mot Lettland räknas bort)
4, Ryssland 3p -1 (6-4 mot Slovenien räknas bort)
5, Slovakien 0p -2 (3-1 mot Slovenien räknas bort)
6, Danmark 0p -10 (3-2 str mot Lettland räknas bort)

Matcherna spelades enligt följande:
Ryssland - Danmark 4-3
Tyskland - Finland 4-5 str
Tjeckien - Slovakien 3-2
Danmark - Tyskland 4-3 str
Finland - Slovakien 2-1
Tjeckien - Ryssland 3-2
Slovakien - Danmark 4-1
Ryssland - Finland 2-3 str
Tyskland - Tjeckien 2-5

Vi ser alltså att Tjeckien fortsatt gick fram som ett ånglok och fortfarande inte hade förlorat en ända match. Slovakien och Ryssland gav dem dock hårda och tuffa matcher. Mot Slovakien avgjorde man först i sista perioden genom 2 mål där, i en match som förövrigt hade fotbollslik stämning på läktarna, och mot ryssarna var det 2 mål i 1:a perioden som visade sig bli avgörande.

Tyskarna verkade däremot, efter sin fina inledning i förstarundan, nu ha det betydligt jobbigare. Bara 2 poäng på hela mellanrundan, vilket inte hade räckt för avancemang om man inte hade haft med sig poängen från förstarundan. Då hade istället hemmanationen, Slovakien, tagit hand om den platsen. Man hade även varit nära på att ta ryssarna, om man hade gjort ett mål till mot antingen Finland eller Tjeckien, matcher där man förlorade med uddamålet.
Tyskarnas förstarunda visade sig i vilket fall alltså bli en livboj för dem och ge en kvartsfinalklats mot 2:an i den andra gruppen, vilken ni kan se nedan..

Inte heller ryssarna verkade ha kommit igång ordentligt. 4-3 mot Danmark, 2-3 efter straffar mot Finland och 2-3 mot Tjeckien. Bara 4 poäng på 3 matcher och det såg med andra ord fortsatt tungt ut för det stjärnspäckade ryska laget.

Tabellen skrevs slutligen enligt följande:
1, Tjeckien 15p +12
2, Finland 10p +6
3, Tyskland 8p -2
4, Ryssland 7p -2
5, Slovakien 3p -1
6, Danmark 2p -13

Hade alla lag startat from scratch hade tabellen å andra sidan sett ut såhär:
1, Tjeckien 9p +5
2, Finland 7p +2
3, Ryssland 4p -1
4, Slovakien 3p +1
5, Tyskland 2p -5
6, danmark 1p -5

Grupp F såg ut såhär innan matchandet inleddes:
1, Kanada 5p +9 (4-1 mot Vitryssland räknas bort)
2, Sverige 4p +2 (3-0 mot Österrike räknas bort)
3, Schweiz 3p 0 (4-1 mot Vitryssland räknas bort)
4, USA 3p -1 (5-1 mot Österrike räknas bort)
5, Norge 2p -1 (5-0 mot Österrike räknas bort)
6, Frankrike 1p -9 (2-1 SD mot Vitryssland räknas bort)

Matcherna i mellanrundan spelades sedan enligt följande:
Schweiz - Norge 2-3
Kanada - USA 4-3 str
Sverige - Frankrike 4-0
Norge - Kanada 2-3
USA - Frankrike 3-2
Sverige - Schweiz 2-0
Frankrike - Norge 2-5
Schweiz - USA 5-3
Kanada - Sverige 3-2

Grupp F blev betydligt jämnare än grupp E.
Sverige spelade riktigt bra och hade ryckt upp sig markant efter den lilla plumpen mot Norge i 1:a matchen i förstarundan. Viktor Fasth storspelade i mål, även om det inte var världens bästa motstånd vi ställdes mot. Han höll dock nollan, som ända målvakt i båda grupperna under mellanrundan, både mot Frankrike och mot Schweiz, där mikael Backlund fick kliva fram, efter att ha stått lite utanför laget, och göra både 1-0 och 2-0 i öppen kasse.
Matchen mot Kanada gällde gruppsegern och blev, som vanligt mot Kanada, en svängig match med mycket känslor.

Kanadas seger går dock att diskutera, då 1 av deras mål var högst tveksamt. Ersberg, som var tillbaka i kassen igen, blockerade nämligen pucken, men kanadensarna var där och slog på den så det blev mål. Hursomhelst var det bra för svensk del att man förlorade, för det innebar att Kanada vann gruppen och fick möta 4:an i grupp E, alltså Ryssland. Sverige i sin tur fick en betydligt lättare motståndare i form av Tyskland, som, som sagt, hade visat nedåtgående tränd under turneringens gång. Kanadensarna ville nog dock ha ryssarna, för det var just dessa 2 som möttes i kvarten förra året och då blev det "respass" för Kanada, som Calle Johansson så fint uttryckte det.

Kanada övertygade annars inte så väldans mycket i mellanrundan, 3-2 mot Norge och 4-3 mot USA, efter straffar, i de 2 övriga matcherna. USA, som klarade sig vidare med nöd och neppe. Hade schweizarna gjort 1 mål till mot Norge och tagit den matchen till sudden, eller om USA hade tappat alla 3 mot Kanada, då hade Schweiz gått vidare, i kraft av några måls bättre målskillnad.

Annars, utöver Sverige, tycker jag Norge fortsatte att övertyga rejält. 5-2 mot Frankrike, 3-2 mot just Schweiz och bara 2-3 mot Kanada är riktigt bra.

Tabellen i gruppen skrevs slutligen såhär:
1, Kanada 13p +12
2, Sverige 10p +8
3, Norge 8p +2
4, USA 7p -4
5, Schweiz 6p -1
6, Frankrike 1p -17

Hade alla lagen börjat from scratch hade det också, faktiskt, sett likadant ut, sett till tabellen. Då hade det sett ut såhär:
1, Kanada 8p +3
2, Sverige 6p +5
3, Norge 6p +3
4, USA 4p -2
5, Schweiz 3p -1
6, Frankrike 0p -8

Noterbart är där att Norge bara hade hamnat 2 mål bakom Sverige i Tabellen och bara 3 poäng, men på samma målskillnad, bakom Kanada.

Dessa resultat hade gett kvartsfinalerna:
Tjeckien - USA
Finland - Norge
Ryssland - Sverige
Slovakien - Kanada

Nu väntade istället följande kvartsfinaler:
Tjeckien - USA
Finland - Norge
Tyskland - Sverige
Ryssland - Kanada

Vi ser alltså att de som hade tjänat mest på att börja om from scratch hade varit Kanada, som hade fått en betydligt lättare kvartsfinalmotståndare i form av Slovakien. Slovakien, som dock kan vara med och konkurera om den platsen, för de hade som sagt slutat 3:a i gruppen istället för, som nu, 5:a.
De som tjänar mest på läget som det är nu är helt klart Sverige, som nu får möta Tyskland i kvarten istället för Ryssland, som man hade fått möta om man hade börjat om from scratch.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0