Förstarundan avklarad

Så är det klart för mellanrundan i VM nere i Slovakien. Förstarundan bjöd faktiskt på några överraskningar mot hur och vad jag tippade.

Grupp A
Tyskland - Ryssland 2-0
Slovakien - Slovenien 3-1
Ryssland - Slovenien 6-4
Slovakien - Tyskland 3-4
Slovenien - Tyskland 2-3 str
Ryssland - Slovakien 4-3

Det har alltså varit genomgående jämna matcher, där ändå Tysklands 2-0-seger mot ryssarna får anses som mest utstickande och också den direkta anledningen till att man vann gruppen. Hade Ryssland tagit 3 poäng där hade man stått som gruppsegrare. Man har dock inte övertygat nämnvärt. 6-4 mot slovenien satt långt in och 4-3 mot Slovakien var inte heller övertygande, även om man tystade en fullsatt Orange arena efter bara 58 sekunder, när Radulov kunde ge ryssarna ledningen, men där slovakerna kom tillbaka och kvitterade, bara 30 sekunder senare. En minst sagt häftig inledning av matchen och ett otroligt drag på läktarna, men där ryssarna trots allt kunde dra det längsta strået till slut.

Tabellen skrevs slutligen enligt följande:
1, tyskland 8p +4
2, Ryssland 6p +1
3, Slovakien 3p 0
4, Slovenien 1p -5

Grupp B
Schweiz - Frankrike 1-0 SD
Vitryssland - Kanada 1-4
Kanada - Frankrike 9-1
Schweiz - Vitryssland 4-1
Kanada - Schweiz 4-3 SD
Frankrike - Vitryssland 2-1 SD

Grupp B visade sig bli betydligt mer ojämn än Grupp A. Kanadas 9-1 mot Frankrike sticker så klart ut, men är inte speciellt överraskande ändå. Då är det betydligt mer anmärkningsvärt att man bara fick 4-3 efter sudden mot Schweiz, som tidigare bara fick 1-0 i sudden mot just Frankrike. Frankrike, som, för mig, är gruppens överraskning. Dock kunde det lika gärna ha varit Vitryssland som gick vidare. Hade vitryssarna vunnit sista matchen i full tid, eller rentav i sudden, då hade man gått vidare istället för fransmännen, eftersom Vitrysslands målskillnad är något bättre än Frankrikes. Man hade då slutat på 3p mot Frankrikes 2.

Tabellen skrevs nu istället enligt följande:
1, Kanada 8p +12
2, Schweiz 6p +3
3, Frankrike 3p -8
4, Vitryssland 1p -7

Grupp C
USA - Österrike 5-1
Norge - Sverige 5-4 str
USA - Norge 4-2
Sverige - Österrike 3-0
Österrike - Norge 0-5
Sverige - USA 6-2

Vi ser här att det var jämt mellan Sverige, Norge och USA, medan Österrike inte hade något att sätta emot. 1-5 mot USA, 0-3 mot Sverige och 0-5 mot Norge säger det mesta. Bara 1 mål framåt och 13 bakåt på 3 matcher håller inte. Dock är 5-0 i Norges favör ett styrkebesked, men det mest noterbara är, tyvärr, Norges 5-4 mot Sverige efter straffar. Man kan också se, att om Norge hade vunnit i full tid där hade man varit 2:a i gruppen på lika många poäng som USA och Sverige, men med något bättre målskillnad än amerikanarna och något sämre än Sverige.

Efter den, något miserabla, inledningen av turneringen spikade dock Viktor Fasth igen, höll nollan i sin debut i TRE kronor i matchen mot Österrike, där, dock, österrikarna ägde den 1:a perioden, men där Niklas Persson ändå kunde ge Sverige ledningen strax innan paus. I 2:a ökade man på till 2-0, spelade betydligt bättre och fastställde slutresultatet, 3-0, i sista perren. Därefter var Fasth given i mål, före Ersberg, och släppte bara 2 mål i gårdagens match mot USA, som Sverige förövrigt genomförde på ett formidabelt sätt, vilken också innebar gruppseger. Riktigt, riktigt bra, trots den något miserabla inledningen av turneringen.

Tabellen skrevs slutligen såhär:
1, Sverige 7p +6
2, USA 6p +2
3, Norge 5p +4
4, Österrike 0p -12

Grupp D
Finland - Danmark 5-1
Tjeckien - Lettland 4-2
Tjeckien - Danmark 6-0
Lettland - Finland 2-3 str
Danmark - Lettland 3-2 str
Finland - Tjeckien 1-2

Här ser vi alltså Tjeckien, som är det ända lag som gått genom förstarundan utan att tappa en ända poäng. 4-2 mot Lettland är lite sådär, men sedan hade man lekstuga mot Danmark och kunde vinna med uddamålet mot Finland i gruppfinalen. Finland, som ändå inte har övertygat så jättemycket. Visserligen 5-1 mot Danmark, men bara 3-2 efter sudden mot Lettland är inget styrkebesked. Lettland, som missar att klara sig vidare, med minsta möjliga marginal, på fel sida. Danmark tar nämligen 2 poäng i sista matchen mot dem. I VM räknar man inbördes möten istället för målskillnad, om 2 lag hamnar på samma poäng, så trots att Lettland slutar på 5 måls bättre målskillnad än Danmark, är det danskarna som går vidare, i kraft av segern i sudden mot just Lettland i deras inbördes fight. Danmark går alltså vidare, trots 6-0 mot Tjeckien och 5-1 mot Finland. Det är coolt.

Tabellen i Grupp D skrevs enligt följande:
1, Tjeckien 9p +9
2, Finland 5p +4
3, Danmark 2p -9
4, Lettland 2p -4

Nu är det alltså dags för mellanrundan.
Den går inte riktigt till som jag skrivit tidigare.
Om jag fattar rätt så slås nu de 4 grupperna ihop till 2 grupper med 6 i varje grupp. Man kommer dock inte spela 5 matcher, utan bara 3. Grupp B och C slås nämligen ihop, och Grupp A och D. De lag man hade i sin grupp i förstarundan, USA och Norge för svensk del, kommer man nu inte möta, för de har man redan mött en gång.
Man kommer alltså bara möta de 3 lagen från den andra gruppen.
Sverige inleder således med match mot Frankrike imorgon, Schweiz på söndag och Kanada på måndag.

Varför gruppsegern har varit så viktig i förstarundan beror på att man nu tar med sig den statistik och de poäng man har tjänat ihop i de matcher mot de lag som också går vidare från samma grupp.
Sverige tar alltså med sig 3 poäng +4 från matchen med USA och 1 poäng -1 från matchen mot Norge. Alla 3 lagens matcher mot Österrike räknas alltså bort. Samma sak med andra gruppen.

Totalt går Sverige alltså in i mellanrundan med 4p +3, vilket är ett ganska hyfsat läge. Man är 1p och 6 mål bakom Kanada, som inleder gruppen i topp.
Man har dock bara 2p och 4 mål ner till Norge på 5:e plats, så det är 3 mycket viktiga matcher som står på spel nu.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0