Sista omgången av Hockeyallsvenskan 2010/11

Då Leksand begav sig ner mot Ljungby för möte med seriejumbon Troja. Troja, som har varit seriens sämsta hemmalag under säsongen, men som Leksand trots det har haft vissa problem nu.

För Leksands del stod en 4:e plats i serien på spel. Något som Västerås kunde sno åt sig ifall man slog Oskarshamn borta.
För Trojas del handlade det om att kämpa för allt vad man var värd för att undvika kval neråt. Alla 3 lagen i botten stod på 47 poäng, med Sundsvall precis över sträcket. Man mötte Mora borta och Tingsryd mötte Örebro borta. Ingen lätt uppgift för något av de 3 bottengängen.

Det var mycket folk på plats i Sunnerbohov, för att försöka lyfta sitt Troja till en plats över de 2 nedersta och på så sätt slippa kval.

Det var Leksand som tog hand om 1:a tekningen, men slog till icing. Man försökte sedan anfalla, men det gick inte och man hade tur som slapp en utvisning där. Den kom istället knappa minuten senare när Erik Moe åkte ut för en Tripping och Troja skulle få matchens 1:a powerplay.

Leksands box var dock, som den även har varit större delen av säsongen, riktigt bra och Troja fick inte till några farligheter. Leksand kunde rensa gång på gång och bli fulltaliga, samtidigt som faktiskt både Sundsvall och Tingsryd låg under, vilket alltså gjorde att Troja just då var över sträcket. Man var dessutom mycket nära på att ta ledningen, men Galbraith gjorde ett bra ingripande och höll pucken borta från målet. Likaså när Mattias Persson, som var så bra mot Malmö under måndagen, försökte gå köksvägen. Där var dock Galbraith och stängde dörren. Ingen Trojait in i köket.

Leksand fick inte till sitt spel. Det var ingen fart, inget ordnat spel. Det gick trögt och långsamt, även om Martin Karlsson försökte göra det snyggt, men Satasaari var med i Trojakassen. Man lyckades dock få visst tryck därefter, men inga större farligheter. Hermansson försökte även han gå köksvägen, men även Satasaari stängde dörren, även om det var nära. Istället var det Troja som gick till motattack. Joakim Nettelbladt fick en pass rakt genom slottet, Leksandsförsvaret gick bort sig totalt och Nettelbladt rundade Galbrauith och lade in 1-0 för Troja.

2-0 var nära direkt efteråt, innan Enström fick fint läge framför Satasaari, men tappade dessvärre ut pucken när han skulle skjuta. Martin Karlsson gjorde det återigen snyggt och Satasaari lämnade en retur, men ingen leksing var där. Olimb fick dock iväg ett farligt skott, Gråhns därefter, men Satasaari höll fortsatt nollan.

Olimb var återigen framme i inledningen av 2:a perren, men inget mål. Adam Miller fick istället ett farligt läge för Troja, men inget mål där heller och Leksand vände igen. En mycket mer fartfylld inledning av 2:a perioden än vad som var fallet i den 1:a.
Leksand anföll igen, Enström gjorde det bra, men så även Satasaari, som dock fick kapitulera strax därefter, när Hempa och Bergenström kom 2 mot 0, Hempa smörpassade Bergenström, snyggt, som bara hade att lägga in pucken i mål och det var kviterat!

1-2 var nära direkt efteråt när man kom 3 mot 1, men Gråhns pass till Olimb studsade dock lite för mycket, så han fick inte kontroll över den. Troja vände och det blev farligt, men Galbraith gjorde en snyygg benparad och klarade det. Leksand vände igen och snurrade på bra. Tempot var betydligt högre än i den 1:a perioden och Troja hade stundtals svårt att hänga med. Moe gjorde det bra och 1-2 var återigen mycket nära, men istället var det Troja som fick in ledningsmålet, något turligt. En retur, som Sami sandell var där på och slog in. 2-1 till Troja.

Leksand fortsatte dock att trumma på. Luukkonen var nära kviteringen, men Satasaari var med. Nettelbladt åkte i alla fall ut och Leksand fick PP.

Bergenström styrde ett skott från Moe, utanför. Källström försökte prova lyckan, men rakt i plocken på Satasaari. Hermansson fick sedan ett helt rent läge, skulle bara styra in pucken, men lyckades slå den över och Troja blev fulltaliga.

Troja ryckte upp sig efter utvisningen, fick ett jätteläge även de, men Galbraith var med. Ännu ett jätteläge fick man när Ollas, av alla människor, slarvade lite, men Galbraith var återigen med på noterna. Sedan gjorde Leksand ett katastrofbyte och Holst fick totalt ren gata, fintade bort Galbraith och det var 3-1 för Troja.

Leksand tog timeout, men det tycktes inte hjälpaa. Mattias persson skulle ha slagit in 4-1, hade helt öppet mål, men missade pucken. Där kunde Leksand tacka någon övermänsklig makt att 3-1 stod sig.

Inget ordnat spel alls, backarna hängde inte alls med, men ur ingenstans fick ändå Kenny Källström tag i pucken och kunde slå in reduceringen, 3-2!

Bara 20 sekunder senare replikerade dock Troja. Adam Miller, återigen, pass till Mattias Persson, tillbaka till Miller, som bara slog in pucken i öppen kasse, 4-2.

Leksand fick några farliga lägen innan perioden var slut, men inget mål. Dock klippte Johan Svedberg till direkt från blå i inledningen av sista perioden, när Trohja hade en avvaktande utvisning, och det var 4-3!

Man fortsatte att trycka på för en kvitering, flera bra skott, bl.a. ett fitt läge i slottet för Ollas, som dock inte fick ordning på pucken och Trojaledningen bestod. Åslin provade så återigen köksvägen, men Satasaari var med även denna gången.

Leksand fortsatte dock att trycka på. Man gjorde det bra och fick till flera fina och bra anfall. Hulkkonen höll dock på att ställa till det för sig, när han slog en indianare framför Galbraith, som en Trojaspelare var nära på att få tag i, men sådan tur var lyckades han inte och Leksand fortsatte att pressa. Hempa fick ännu ett fint läge, men inget mål. Troja slog ifrån sig, medan Leksand fortsatte pressa. Bergenström sköt direkt på tek, men den styrdes tyvärr undan. Sedan ett bra läge igen, dubbelskott av samme Bergenström, men icke. Istället var det Troja som, väldigt orättvist sätt till matchbilden, kunde slå in 5-3.

Leksands fina press kom av sig efter målet och istället var det Troja som skapade några bra lägen, men Svedberg jobbade hemåt bra när Mattias Persson var nära på ett friläge och Galbraith stängde kassen.

Tiden rann ifrån Leksand, men än gav man inte upp. Maan försökte, men den fina press man hade innan Trojas 5-3-mål lyckades man inte få till och de flesta skotten täcktes undan. Bergenström fick dock ett jätteläge, men Satasaari var bra och Troja kunde ta en mycket viktig seger med 5-3.

Frågan var dock, skulle det räcka?
Tingsryd hade 2-2 på Örebro. Det blev förlängning, som dock Tingsryd vann, men det räckte ju inte. 49 poäng där. 50 för Troja.
Sundsvall låg under med 2-1 mot Mora inför sista perioden, men gjorde en jätteperiod och kunde vända till 3-4. 50 poäng även där alltså. Troja eller Sundsvall, vilket av lagen skulle klara sig undan kval? Svaret var Sundsvall. Med 6 måls marginal grejade man det allsvenska kontraktet för nästa säsong och skickade Troja och Tingsryd ner i Kvalsetien. Tingsryd, som alltså, trots allt, slutade sist i serien, en position som Troja har innehaft så gott som hela säsongen.
För Leksands del då, hur gick det med 4:e platsen?
Västerås hade 1-1 på Oskarshamn. Det blev även här förlängning och där lyckades Oskarshamn avgöra fram till 2-1. Ett mål som innebar att Leksand klarade av 4:e platsen i serien, en poäng före Västerås. Hade Västerås vunnit i sudden hade man tagit 4:e platsen, tack vara några måls bättre målskillnad än Leksand.

Noterbart från omgången var också att matcherna Malmö - Borås och Almtuna - Bofors båda slutade 5-3, dessutom med exakt samma periodsiffror.
Dessutom slog Växjö Rögle i ett genrep inför Kvalserien skulle man kunna säga med 5-2.

Dessa resultat innebar alltså att tabellen för Hockeyallsvenskan 2010/11 ser ut som följer:

1, Växjö 107p +63
2, Rögle 98p +39
3, Örebro 97p +41
4, Leksand 90p +27
5, Västerås 89p +31
6, Almtuna 86p +12
7, Mora 84p +5
8, Malmö 80p +9
9, Oskarshamn 78p -9
10, Bofors 68p -13
11, Borås 66p -17
12, Sundsvall 50p -61
13, Troja 50p --67
14, tingsryd 49p -60

Vi ser alltså att det är mycket små marginaler på sina håll och kanter. En närmre genomgång av tabellen tänkte jag dock ta vid ett senare tillfälle, men här ser ni i alla fall hur det gick i årets Allsvenska.

Även i Elitserien drar det ihop sig. Med 3 omgångar kvar var det alltjämt vidöppet i frågan om vilket lag av de 5 i botten, AIK, Timrå, Modo, SSK och Frölunda, som skulle gå till slutspel och vilka 2 som skulle hamna i Kvalserien.

I den 53:e omgången möttes just Frölunda och Modo i en riktig nyckelmatch. AIK tog emot Luleå på Hovet, SSK gästade Brynäs och Timrå tog emot HV.

I mitten av matcherna låg Timrå under med 0-1 mot HV. AIK hade 1-1 på Luleå. Frölunda ledde med klara 3-0 och SSK hade 1-2 mot Brynäs.

I det läget var Timrå den stora förloraraen som rasade från 8:e till 11:e plats, från SM-slutspel till Kvalserien.

Så lyckades Timrå kvitera med mindre än minuten kvar att spela. Sedan vann man i sudden med 2-1.
AIK höll 1-1, men förlorade slutligen på straffar.
Frölunda var nära på att tappa 3-0, men Modo kom inte närmre än 3-2.
SSK skulle nog egentligen ha tagir 3 poäng, för i mitten av matchen uppstod en mycket märklig situation där den gamle leksingen från förra året, Patrik Carlsson, gjorde 0-2 för SSK. Domarna missade dock det hela och spelet fortsatte. Brynäs kontrade och slog istället in 1-1. Ett mål som videogranskades. Då är reglerna så att om det finns en videogranskningssituation tidigare under samma spelsekvens, tas den bort. Alltså togs Patrik Carlssons mål helt enkelt bort. Hade SSK gjort 2-0 där, då hade man troligen klarat av att ta 3 poäng. Nu kunde istället Brynäs kvitera till 2-2 med dryga minuten kvar och sedan vinna i sudden.

Dessa resultat gav tabellen:
8, AIK 70p
9, Timrå 70p
10, Modo 69p
11, Frölunda 69p
12, Södertälje 68p

2 poäng skiljde alltså 12:an från 8:an med 6 poäng kvar att slåss om. Oerhört spännande!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0