Playoff - Leksand - Mora

Då var det dags för Leksands sista match för säsongen 2010/11. Ett Daladerby i Tegera arena, mot ett redan klart Mora. Publiksiffran noterades som den sämsta i Ejendals/Tegera arenas livstid, under seriesammanhang. 2047 åskådare. Över 5500 tomma platser och detta på ett Daladerby. Det gick inte att komma ifrån att det kändes lite tråkigt och bittert.

Filip Forsberg vann pucken och ordnade en utvisning på Niklas Fogström direkt.
Leksand snurrade på bra och Olimb fick ett jätteläge, men missade mål. Riktigt nära där. Man fortsatte dock att snurra på, men till slut kunde Mora rensa och bli fulltaliga.

Mora kom 2 mot 1, men Hanses plockade enkelt skottet och lade ut till leksing, som dock blev av med pucken och Mora fortsatte snurra. Sköt tätt utanför innan Leksand kunde få tag i pucken och gå till motattack. Olimb sköt igen, men Hansen, som stod dagen till ära, plockade enkelt. Även Martin Karlssons och Tommy Enströms skott höll han, men Mora åkte på ännu en utvisning.

Leksands powerplay var dock inget vidare denna gången. Källström fick iväg några halvfarliga skott, men i stort sätt inga problem för Hansen, som enkelt räddade och Mora kunde bli fullt.

Alen Bibic åkte sedan ut och Mora fick sitt 1:a powerplay. Leksand kunde dock kontra, men Hulkkonen var för långsam på rören och Mora tog tillbaka pucken. Tony Lagerström sköt i stolpen, innan Bibic återigen var på isen.

Då fick samme Hulkkonen in en diskutabel tackling på Jens Jakobs, vilken domarna dömde 2+10 på för Checking to the head.
Mora sköt då först tätt över i sitt powerplay och sedan satt 0-1, Niklas Fogström.

Mora inledde även den 2:a perioden i numerärt överläge efter att Henrik Andersén och en moring småbråkat lite strax innan paus. Andersén fick 2+2, moring bara 2min.

Mora snurrade på bra, återigen, men Leksand kunde rensa, men så gav Gråhns pucken till en moring mitt i slottet, vilket gav honom en jättechans. Hanses var dock med på noterna och skickade ut pucken.

Spelet böljade väldigt mycket fram och tillbaka efter att Andersén kommit in på isen igen, men så fick David Åslin tag i en studsande puck efter skott av Källström och kunde trycka in kviteringen fram till 1-1!

Nilsson i Mora åkte ut för en ful Boardning på Jon Knuts strax därefter och Leksand satte PP-snurr direkt, men fick inte iväg något skott. Inte förrän Daniel Hermansson avlåssade bössan och pucken satt i nätmaskorna bakom en annan Daniel, nämligen Hansen i Morakassen. På 1:39 hade Leksand vänt 0-1 till 2-1!

Målexplossionen fortsatte dock. Knappa minuten senare kom Mora 2 mot 1, Lagerström lade pucken till ännu en Daniel, Viksten, som slog in kviteringen, 2-2.

Spelet fortsatte att svänga mycket fram och tillbaka. Försvarsspelet var inte det bästa i matchen. Olimb fick nära på ett friläge igen, men Hansen räddade. Pucken gled dock på mållinjen, men ville inte in och 2-2 stod sig. Dock inte länge till, för istället var det killen som föregående match släckte kvalseriedrömmarna för Leksand, Mattias Beck, som kunde styra in 2-3 för Mora.

Leksand snurrade dock på efter Moras mål, försökte få till en kvitering, men det ville sig inte. Mora var det vassare laget, det lag som skapade de hetaste chanserna och som också gjorde målen. Bara sekunder från paus, efter att Leksand åkt på ännu en utvisning, satte Jens Jakobs 2-4 för Mora. Alltså, återigen i powerplay. Vad hände med Leksands fina box man har haft hela säsongen? Nu i Playoff har man släppt in flera mål i boxplay.

Sista perioden i matchen, sista perioden för den här säsongen, inleddes med ett skott från Mikael Zettergren. Hanses räddade dock. Leksand kontrade och sköt i stolpen. Mora kontrade igen, men Hanses var med.

Niklas Fogström åkte ut igen och Leksand fick powerplay. Det ville dock inte ta sig. Man snurrade visserligen på ganska okej nere hos Hansen, men fick inte till några superfarliga skott, även om man sköt en del, och Mora kunde bli fullt. Då sköt Hulkkonen, i stolpen igen. Leksands 2:a stolpträff i matchen, 3:e totalt.

Spelet böljade återigen väldigt mycket fram och tillbaka, men det var Mora som fortsatt var vassat när man kom in i zon.

Hulkkonen åkte ut och Mora fick ett nytt powerplay.
Man snurrade på bra, men Ollas gjorde det bra och fick ut pucken ur zonen.
Mora tog dock tillbaka den och pressade på bra, men fick inte ut något av detta powerplay och Leksand kunde bli fulltaliga. Då var Mora nära mål igen, men skottet gick tätt över.

Leksand tog timeout och därefter åkte man på en väldigt diskutabel utvisning. Lagstraff för 6 spelare på isen. Det var i ett läge där Filip Forsberg i princip kom fri mot Hansen, men leksingen som bytte in var på isen tiondelar innan han som skulle byta var av densamma. Surt, men domarna bestämmer.

Powerplay för Mora igen alltså. Inte bara 5 mot 4, utan även 5 mot 3, efter att Gråhns åkt ut för Interference. Dessförinnan hade Hulkkonen satt in en riktigt fin tackling på en moring.

Olimb jobbade bra i boxen och täckte skott på ett föredömligt sätt. Bra slit, men Hanses hade samtidigt tappat klubban. Moringarna uppmärksammade inte detta, utan fortsatte att snurra på. Till slut fick Hanses tag i sin klubba, men åt fel håll. Trots det gjorde han en grym räddning och lyckades blockera pucken.

Tyvärr blev det kort därefter ändå 2-5 när Löf kunde slå in matchens sista mål.

Än var det dock inte slut. Leksand pressade på mot slutet och fick med sig en straff. Filip Forsberg skulle lägga densamma, men missade tyvärr. Man fortsatte ändå att trycka på för en reducering, men det ville sig inte och Hesa Fredrik ljöd. Matchen slut, säsongen slut. Leksand slutar därmed 3:a i Playoff, på samma poäng som Västerås, som lyckades slå Almtuna hemma i sista omgången med 4-2.
Mora krossar alltså allt och alla i detta förkval. Maximala 18 poäng insamlade, +1 som man hade innan. En målskillnad på +14, efter 6 matcher, säger det mesta. Västerås var närmast bakom med +1. Leksand slutade faktiskt på -4.

Tabellen blir alltså:
1, Mora 19p +14
2, Västerås 12p +1
3, Leksand 12p -4
4, Almtuna 3p -11

Hade man inte fått med sig några poäng in i serien hade tabellen sett ut såhär:
1, Mora 18p
2, Västerås 9p
3, Leksand 8p
4, Almtuna 1p

Ännu mer överlägset då alltså, så, trots allt, hur ont det än gör att medge det, så var det ändå rätt lag som gick vidare till Kvalserien.

En kvalserie som inleddes tidigare ikväll.
Mora gästade seriesegraren Växjö, de båda Elitserielagen möttes och Rögle åkte upp till Örebro, där det blev en väldigt svängig match. Rögle ledde med 1-2, men Örebro kom tillbaka och vände till 3-2, varefter Rögle återigen vände och Örebro kom tillbaka. Man hade 6-5 med knappa minuten kvar. Då åkte Per Edblom ut och Rögle fick powerplay. Kviteringen satt bakom Zajkovski och så även segermålet i sudden 6-7.

Mora hade inte mycket att hämta i Växjö. Man tog visserligen ledningen, men sedan var det Växjö för hela slanten. 5-1 skrevs till slut slutresultatet till. Frågan är då, var moringarna trötta efter 6 matchers förkval, eller är det så stor skillnad mellan Växjö och Leksand/Västerås/Almtuna?
Södertälje lyckades slutligen klipa 2 poäng hemma mot Rögle efter straffar, så min Kvalserietippning efter 1 omgång är inte så dum. Växjö slog mycket riktigt Playofflaget, vilket som bekant blev Mora, Rögle slog Örebro i sudden, men Modo lyckades knipa åt sig en poäng av Södertälje. Så jämt mot mitt tips är det Modo som ligger på +1 just nu.
SM-slutspelet går även det vidare.
Ikväll var det sista chansen för Djurgården, som återigen förlorade efter ett sent mål i senaste matchen i lördags. Man grep efter halmstrået och lyckades redusera till 1-3 i matcher, trots att man drog på sig många onödiga utvisningar mot slutet av matchen.

LHC lyckades vinna senast uppe i Skellefteå och hade 2-1 i matcher inför kvällen, men där vände Norrbottningarna tillbaka det hela när man vann med 0-1. Helt jämt i den matchserien alltså, men återigen fördel Skellefteå.

Brynäs lyckades även de redusera till 2-1 i matcher senast i Löfbergs lila arena efter sudden. Därmed är deras slutspelsförbannelse bruten. Man lyckades äntligen vinna i SM-slutspelet, men ikväll var det återigen Färjestad som var det starkare laget och skaffade sig ett gyllene läge att avgöra på onsdag hemma i Karlstad.

Slutligen, AIK. Vad ska man säga? Nog för att jag aldrig har gillat Gnagarna, men detta är inget annat än en skräll. En rejäl skräll. Förra året låg man i Allsvenskan. Man slutade 2:a i serien, bakom Leksand. Man gick in i kvalserien, hade marginalerna på sin sida och gick upp i Elitserien, med minsta möjliga marginal. Allt avgjordes i sista omgången.
Nu i år överraskar man alla och går till slutspel genom en 8:e plats. Man blir valt av seriesegrande HV71, förra årets svenska mästare. Laget som spelade om SM-guldet, samtidigt som AIK kämpade för att ta sig upp i Elitserien.
Nu har AIK 3-0 på HV. 3-0! Imorgon har man chansen att avgöra på Hovet. Snacka om tryck det lär vara där inne, det kan jag lova!
HV har fortfarande chansen, men inget lag, inget, har innom svensk hockey vänt 0-3 till 4-3 i matcher. AIK har ett jätteövertag och det ska till väldigt mycket om man ska ta detta, HV.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0