Playoff - Almtuna - Leksand

Ja, förutsättningarna för matchen kände ni säkert till. Mora behövde bara vinna i full tid för att vara klara för Kvalserien. Leksand var tvunget att ta 3 poäng av Almtuna, i Uppsala, och Västerås var tvugna att vinna mot Mora.

Leksand var nära mål direkt, när Ollas passade Olimb, som nära på styrde in den. Bergenström fick sedan ett bra läge, men fick inte kontroll över pucken och sköt utanför.

Det var Leksand som hade öppnat bäst, men efter drygt 4 minuter åkte Källström ut och då tog det bara 18 sekunder så var det 1-0 för Almtuna. Precis samma start som senast mot Västerås. Leksand inleder bäst, åker på en utvisning och motståndarna gör mål. Inte bara det, i alla matcher så här långt har motståndarna tagit ledningen. Mora, Almtuna efter bara 14 sekunder, Västerås efter drygt 2 minuter i Västerås och efter 4 i Leksand och nu Almtuna efter drygt 4 minuter igen. Dessutom i Leksands box, som under säsongen har varit så bra.

Almtuna fick ytterligare ett bra läge, men Hanses, som återigen stod, var med på den och istället kunde olimb kontra och få ett jätteläge, men avslutet var alldeles för dåligt.

Almtuna fortsatte att ha det mesta av spelet, men så tog sig Leksand in i zonen igen. Enström sköt, men Hellberg var med på den, släppte dock retur som Aulin var först på, men fick ingen vidare träff på pucken. Man fortsatte dock att trycka på. Hempa sköt, varefter Tomas Kollar sköt direkt på tekning, tätt utanför.
Almtuna slog icing. Leksand vann tekningen och Martin Janohls kunde slå upp pucken i närmsta krysset bakom Hellberg och det var kviterat!

Hellberg lyckades blockera ett skott strax därefter, om än med lite problem, varefter Niklas Andersson, som bekant spelade några matcher i Leksand förra säsongen, "Djurgårdarn", åkte ut för Holding. Strax därefter åkte även Ljungbeck ut, nu för Puck out.
Leksand skulle alltså få spela 5 mot 3 i nästan 2 minuter. Enström sköt först, men Hellberg såg pucken enkelt och höll den. Filip Forsberg fick så ett jätteläge, men missade och så sköt Bergenström ännu ett skott som Hellberg inte hade några problem med.

Man fick inte riktigt till det och Almtuna kunde klara av det. Leksand fick inte till spelet, kom inte till några superlägen, trots 2 man mer på isen. Källström fick dock ett fint läge strax därefter, men sköt över, varefter Hellberg var nära på att ställa till det för sig, men lyckades reda ut det och blockera pucken.

Det var fortsatte Leksand som pressade på, men pucken ville inte in bakom Hellberg. Man fick dock ännu ett powerplay strax innan perioden var slut, men fick inte ut något av det och den 1:a perioden slutade 1-1.

Leksand inledde även 2:a perioden i PP. Bergenström fick jätteläge och sköt i ribban, varefter Almtuna blev fulltaligt och Ollas fick läge i slottet, men Hellberg var med på noterna. Janohls sköt sedan, utanför, liksom Bergenström, men Aulin sköt på mål, men där var Hellberg som kunde blockera.

Almtuna tog timeout, men Leksand fortsatte att pressa. Hulkkonen sköt ett skott som Kollar styrde, men rakt på, varefter Almtuna lyckades vända spelet och Lennhammer fick iväg ett skott som Hanses dock inte hade några problem med.
Leksand vände igen och Kollar fick nästan öppet läge, men Hellberg var med även på den. Även Janohls fina skott tog han, varefter Almtuna återigen kunde kontra och var mycket nära 2-1, men Hanses räddade lite turligt med skridskon.

Bibic åkte ut och Almtuna fick ytterligare ett powerplay. Man tryckte på ganska bra, men Hanses var med i kassen och styrde undan skotten han fick på sig. Leksands box var stabil och bra och man kunde bli fulltaliga, samtidigt som Olimb fick ett bra läge, men Hellberg tog den med stöten.

Efter 2 perioder var det fortfarande 0-0 uppe i Mora.
Den sista perioden inleddes dock här med att Ollas försökte ta sig fram, men misslyckades. Istället fick Jungbeck tag i pucken och gjorde det nästan på egen hand, men Hanses var i vägen när han skulle lägga upp pucken i nättaket.

Det var mycket Almtuna inledningsvis, men Leksand ryckte upp sig och var nära ett friläge, men det rann ut i sanden. Gråhns fick dock ett fint läge strax därefter, men droppade av någon anledning pucken till en Almtunaspelare, som dock stoppades. Bergenström fick tag i pucken och fick iväg ett bra skott. Tyvärr var Hellberg i vägen för det. När Knuts fick en passning av Hermansson kunde han dock inte stå emot och Jon Knuts kunde slå in 2-1 för Leksand!

Hempa var sedan själv nära på att göra 3-1, men Hellberg var med på den. Samme Hellberg åkte sedan ut för Puck out och Leksand skulle få powerplay.
Aulin fick iväg ett hyfsat farligt skott som Hellberg hade vissa problem med, men lyckades ändå hålla den. Sedan gjorde Almtuna det bra och rensade ut pucken gång på gång. Leksand fick, som vanligt, inte till sitt powerplay på något effektivt sätt, men fortsatte ändå att pressa på efter att Almtuna blivit fullt. Filip Forsberg fick så när till det, men lyckades inte riktigt med sitt nummer. Mike Hurtubise åkte i vilket fall ut för Almtuna, med knappt 3 minuter kvar att spela, och Leksand skulle få ytterligare en chans i PP. Nu skulle den väl ändå sitta?
Ollas fick ett bra läge, men Hellberg var med på den och Almtuna kunde rensa.

Slutsignalen ljöd, Leksand hade tagit 3 mycket, mycket viktiga poäng inför avslutningen, men då var bara frågan, hur gick det uppe i Morra?
Ställningen var 0-0 med mindre än 2 minuter kvar att spela.
Med en minut kvar att spela var det 0-0. Vi var på väg mot en förlängning. I sådant fall 1 poäng åt vardera lagen, Mora upp på 14, Leksand 12 och Västerås 10.
Västerås satsade dock allt på ett kort, i jakten på att försöka ta med sig alla 3 poäng från Mora och på så sätt skaffa sig ett mycket bättre utgångsläge inför lördagens avslutande omgång. Man plockade Sperrle, men som oftast vid sådana tillfällen bröt sig en moring lös, Mattias Beck, kom helt fri mot den tomma Västeråskassen och satte det matchavgörande 1-0, med bara 39 sekunder kvar att spela. Ett mål som inte bara innebar seger för Mora. Det innebar 3 poäng och återigen 4 ointagliga poäng ner till Leksand på 2:a plats. Således alltså en Kvalserieplats.

Leksand missar alltså Kvalserien 2011. Senast vi hade en kvalserie utan Leksand var säsongen 03/04, då vi var i SM-slutspel, efter att ha slagit Södertälje i sista matchen av grundserien.

Även om man själva har sagt att detta är en mer långsiktig satsning så känns det ändå surt att missa. Riktigt, riktigt bittert. Vi har i stort sätt legat på direktplats hela säsongen, men så gör Rögle en grym avslutning på serien och snor åt sig den platsen. Vi får spela Playoff och missar.

Så nära det var förra året. Hade vi gjort vad vi skulle i 9:e omgången nere i Växjö och inte förlorat med 5-2, eller om ribbskottet i 5:e omgången, hemma mot Rögle, med 7 sekunder kvar, eller om AIK inte hade gjort sitt segermål mot just Växjö i 1:a omgången med bara minuten kvar, då hade Leksand varit i Elitserien i år.
Nu är AIK där, och som man har gjort det. Ikväll var det den 3:e SM-kvartsfinalen mot regerande svenska mästarna HV71. Vad gör man? Jo, man går in och kör över HV igen! För 3:e matchen i rad! AIK har alltså 3-0 i matcher mot de regerande svenska mästarna, AIK, som är nykomling i Elitserien. Det är inget annat än en megaskräll!
De andra matchserierna spelar sin 3:e omgång imorgon.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0