Ganska inaktuellt såhär knappt 1 månad efter avslutat VM, men ett oavslutat projekt är inget helt projekt. Därför kommer nu här upplösningen av detta VM 2011, som hölls nere i Slovakien.

Tjeckien - USA
Sverige - Tyskland
Finland - Norge
Ryssland - Kanada.

Tjeckerna hade inga problem med USA och höll sin 1:a nolla i turneringen när man vann med 4-0. Inget för de olympiska silvermedaljörerna från Vancouver att göra.

Finland hade det dock betydligt jobbigare med Norge, som kom igång bra i matchen, fick Finland precis dit man ville och var faktiskt det lag som var närmast att ta ledningen i 1:a perioden, men Vehanen spelade bra.
I mittenakten kom finnarna dock ut med eld i blicken och körde över norrmännen totalt och vann perioden med 4-1, vilket också blev slutresultatet. Norge ska dock ha en eloge för denna turneringen, som man genomförde på ett formidabelt sätt, sett från Norgehåll. Man började fint med att slå Sverige med 5-4 efter straffar och fortsatte sedan att göra bra ifrån sig.

Sverige kändes darriga i 1:a perioden mot sina tyska motståndare, som precis som norrmännen mot finnarna, var de som tryckte på mest, men Viktor Fasth fortsatte att storspela och räddade några riktigt vassa lägen från tyskarna.

Istället var det Sverige som kunde ta ledningen i matchen, inte alls rättvist med tanke på matchbilden, men vem har sagt att hockey är rättvist? Ibland ska man ha lite flyt.
Tyskarna lyckades dock kvittera strax därefter, men svenskarna var starka och kunde återigen ta ledningen strax innan paus.

I 2:a perioden föll ytterligare 3 mål, fördelade precis som i den 1:a, och i sista perren utökade svenskarna ännu mer och vann slutligen med 5-2. Egentligen skulle det ha varit 6-2, men ett mål, som i det närmaste var identiskt med det Kanada gjorde på Sverige i sin 3-2-seger, dömdes bort. Den tyska målvakten hade pucken, men svenskarna slog in den, men nu blev det bortdömt. Kanadas mål blev som bekant godkänt. Domarna gjorde i vilket fall fel där, för antingen skulle det ha varit mål, eftersom Kanadas identiska mål blev mål, eller så skulle svensken åkt ut för slashing, eftersom han slog på målvaktens handske. Nu blev det ingenting. Konstigt. Det hade visserligen bara akademisk betydelse, men om tyskarna hade vunnit, då hade det blivit stora skriverier om det där, det kan jag nästan lova.

Den sista kvartsfinalen bjöd på stor dramatik. Högt tempo med mängder av chanser åt båda håll. Målvakterna storspelade dock och 0-0 stod sig efter den 1:a perioden.

I den 2:a lyckades kanadensarna ta ledningen. Jag minns faktiskt inte om det var det målet som var på en kontring, efter att ryssarna pressat på rejält, eller om det var ryssarnas senare kvittering som var en kontring.

1-0 stod det i vilket fall efter 2 spelade perioder och kanadensarna var 20 minuter från att få revansch från förra året. I den sista fick ryssarna in en kvitering, men med stor dramatik. Först blev det nämligen videogranskning på en puck som tog i ribban, studsade ner och gick ut. Frågan var om den var innanför linjen när den var i luften? Hur skulle man i så fall bedömma det?

Efter lång granskning och diskuterande dömdes det slutligen bort. Pucken var inte helt över linjen när den landade på isen. Dock kan den ha varit det i luften, men det är svårt att bedömma en puck som är i luften. Jag förstår dock inte hur pucken kan ta i ribban och studsa ner, men på vägen gå som en båge en bit in i mål och landa utanför mål. Då borde det snarare varit mer rimligt att den tog i ribban och studsade rakt ner, men i så fall borde detta snack om att den var inne när den var i luften inte ha ägt rum. Så jag vet inte.

Mål blev det hursomhelst inte, men ryssarna lyckades i alla fall få till en kvitering och då rusade kanadensarna framåt. Man gav allting, för man skulle bara vinna. Istället kunde ryssarna kontra, här tror jag det där kontringsmålet var, och göra 2-1 och fastställa slutresultatet. Det blev alltså "respass" i kvartsfinalen även i år för kanadensarna och ingen revansch.

Striden om medaljerna stod nu istället mellan de 4 nationerna som ingår i Euro hockey tour, Sverige, Finland, Ryssland och Tjeckien.

Semifinalerna spelades enligt följande:
Tjeckien - Sverige
Ryssland - Finland.

Sverige fick, enligt mig själv, möta det absolut tuffaste motståndet. Klart man aldrig vill möta ryssarna, men Tjeckien hade gått fram som ett ånglok genom hela turneringen, tror inte man hade förlorat en ända match hittills under hela mästerskapet, och jag höll dem som tunga guldfavoriter. En mycket svår uppgifter för svenskarna med andra ord.

Tyvärr var jag inte hemma och kunde se matchen, men efter en mållös förstaperiod kunde Sverige gå till pausvila med en ledning av 2-1 inför den sista perioden. Där fortsatte man att göra det strålande och utökade ledningen och vann slutligen med hela 5-2! Ett mycket överraskande resultat i mina ögon, men inte desto mindre välkommet. Sverige alltså till final, men skulle man få möta Finland eller Ryssland? Det var frågan.

Efter ryssarnas urladdning mot Kanada, där det krävdes allt och lite till för att till slut mala ner det kanadensiska laget, hade tagit på krafterna. Finland, som inte heller hade haft en så överdrivet lätt kvartsfinal, men som på pappret i alla fall hade haft en betydligt lättare motståndare, spelade nu riktigt bra och efter en mållös förstaperiod kunde man ta ledningen i 2:a och utöka i sista, till seger med 3-0.

En nordisk final väntade alltså, men först var det bronsmatch. Det blev en väldigt svängig sådan med massor mål. Man märkte att inget av lagen var sådär överdrivet taggade. Det var guld som gällde och nu var de drömmarna krossade.

Ryssland ledde redan efter den 1:a perioden med 3-2. Tjeckerna kom dock tillbaka i 2:a, vann den perioden med 3-1 och hade vänt matchen till 5-4. I sista perioden gjorde man 2 mål till och plockade hem bronset med siffrorna 7-4. Snacka om att ingen av de tidigare så grymt duktiga målvakterna var på topp under den matchen.

Nordisk final som sagt. Sverige - Finland.
Spänningen var enorm innan match. Jag hade laddat upp här hemma med lite hockeymusik på Youtube, innan det så var dags för nedsläpp.

1:a perioden blev mållös. Det saknades dock inte chanser, men målvakterna, Viktor Fasth och Petri Vehanen storspelade.

Så fick Sverige in ledningspucken i den 2:a perioden. Magnus Pääjärvi-Svensson stänkte upp pucken i krysset, ett riktigt snyggt mål och hela Sveriges befolkning jublade.

Finnarna skulle dock inte ge sig. Bara sekunder från pausvila lyckades man spräcka Viktor Fasths nolla och kvittera fram till 1-1. Ska man ta ut 1 psykologiskt viktit mål så var det detta.

I sista perioden fick svenskarna en mardrömsstart, när finnarna kunde få in både 2-1 och 3-1 under de första minuterna av perioden. Man kom sedan aldrig riktigt igång och mot slutet rasade det ihop totalt. Stackars Viktor Fasth, som blev utsedd både till turneringens bäste målvakt och MVP för hela turneringen, fick avsluta med att släppa 5 mål i sista perioden. Han fick ingen som helst hjälp av backarna, det var riktigt billiga mål vissa av dem, och efteråt gick verkligen hans känslor genom TV-rutan när han intervjuades. Finnarna vann alltså med 6-2 och tog därmed sitt 2:a VM-guld i historien, det 1:a sedan 1995, då man också slog Sverige i final, då hemma i Sverige och Globen.

Den sista perioden där är nog något vi svenska helst vill glömma och det kändes riktigt surt, speciellt med tanke på att Sverige hade haft en puck i stolproten innan Finland kviterade till 1-1. Hade man istället gjort 2-0 där vet ingen hur matchbilden hade sett ut i 3:e perioden. Nu ägde finnarna totalt och Sverige hade ingenting att sätta emot. Ska man se det positiva så är det i alla fall att det blev ett silver i år, brons förra året, så en placering bättre, även om att vinna bronset känns betydligt bättre än att förlora guldet.

Slutligen kan vi meddela att Lettland och Vitryssland håller sig kvar i A-VM till nästa år, medan Österrike och Slovenien återigen flyttas ner till B-VM. Detta till förmån för Italien och Kazakstan, som var just de 2 nationer som flyttades ner inför årets VM. Samma sak med Estland och Spanien, som flyttades upp till B-VM inför i år, men nu återigen flyttas ner. Detta tänkte jag dock ta i nästa inlägg, hur B, C och D-VM spelades tidigare i år.