Säsongens vändning!

Växjö borta i Lakerdome var inte den lättaste uppgiften. De 2 tidigare mötena lagen emellan denna säsongen hade slutat med Växjöseger i båda, 2-0 och 5-2. Växjös alla 3 bästa poängplockare, Soarez, Saviano och Lundbohm, hade alla gjort fler poäng än Leksands bäste poängplockare, Jesper Ollas.
Ingen lätt uppgift alltså, men oj, vilken match det skulle bli.

Det var Leksand som vann 1:a tekningen och Olimb fick iväg 1:a skottet. Därefter var det Växjö som pressade på. Det var högt tempo i inledningen och växjö hade som sagt det mesta av spelet. Saviano och Åsberg fick en farlighet var, men dansken var med och höll pucken från kassen, samtidigt som JLGP åkte ut för hakning och Växjö skulle få matchens 1:a powerplay.

Powerplayet var dock inget vidare från Växjös håll, men samme Åsberg som tidigare fick ännu ett läge, men Galbrait var återigen bra med och Leksand kunde rensa.
Växjö lyckades inte etablera något vidare powerplay och Leksand kunde bli fulltaligt.

Ovan utvisade JLGP fick ett jätteläge direkt från utvisningsbåset, men Karol Krizan, som stod i Modo för några säsonger sedan och som Växjö nu har värvat in, var där och tog skottet. Krizan, som har tagits in istället för Christoffer Bengtsberg, som numera återfinns i Rödovre, Danmark. Krizan och Alsenfelt delar alltså på målvaktsspaden i Växjö numera.

David Lundbohm sköt ett bra skott, men utanför, varefter Leksand vände och Jon Knuts fick ett fint läge. Dock var skottet inte av bästa klass och Krizan höll den enkelt och så åkte JLGP ut igen, nu för armbågstackling.

Man fick till en styrning framför mål som var nära på att gå in, men Galbrait lyckades hålla den. Även Linders nästkommande skott höll han och Leksand kunde bli fulltaliga igen. Klart var dock att det nu var Växjö som styrde och ställde. Saviano fick iväg ännu ett bra skott och Tomas Kollar, som nu var tillbaka efter sin skada i början av månaden, drog på sig Leksands 3:e utvisning under 1:a perioden, för tackling bakifrån, och nu orkade man inte hålla emot längre, utan Daniel Åsberg kunde slå in ledningspucken för Växjö, dryga 2 minuter från paus.

Mittenakten började på ett bra sätt när Tomas Kollar passade Andersén, som lade den till Knuts, som slog in kviteringen, 1-1, efter 1:40!

Efter målet var det Leksand som tog över spelet och styrde och ställde, men det var Växjö som fick lägena och vilka lägen. Galbrait gjorde en idioträddning när han blev tvungen att göra en sidledsförflyttning, efter att pucken gått från ena sidan till den andra, men han hann dit och räddade med en benparad, varefter han tog returen, som en Växjöspelare var nära på att slå in köksvägen.

Leksand stack upp ibland när Växjö slarvade, men det var helt klart hemmalaget som styrde spelet och var det klart tyngre laget. Lundbohm fick iväg ännu ett skott, men Galbrait var återigen med på noterna och JLGP vägde upp sina 2 tidigare utvisningar genom att dela ut en stenhård tackling på en Växjöspelare bakom eget mål, snyggt!

Växjö slog en icing och på efterföljande tekning var 1-2 ruskigt nära, men pucken tog på Krizans axel och upp i skyddsnätet. Norén fick sedan ett läge och Leksand kunde pressa för en stund. Krizan var dock med i mål och Växjö kunde vända. Soarez sköt, men Galbrait var fortsatt med på noterna och det var mer och mer Leksand. Bergenström sköt, men Krizan blockerade. Ollas sköt tätt utanför och Knuts var sugen på att göra fler mål, men Krizan var även han bra i mål.

Leksand skulle få sitt 1:a powerplay i matchen när Johansson i Växjö åkte ut, men powerplayet var inget vidare och Växjö kunde klara av det. Dock fortsatte Leksand att trycka på. Bergenström och Ollas var exempelvis glödheta, liksom Aulin, som hade haft flera bra chanser i matchen. Mål blev det inte där, istället var det Växjö som, med en ända sekund kvar av perioden, 19:59, kunde göra 2-1 genom Hilding. Fruktansvärt tungt och olågiskt, men vem har sagt att hockey är logiskt?

Det var bara att kämpa på i sista perioden och det gjorde man verkligen. Ovan nämnde krigaren Bergenström krigade till sig ett läge efter dryga halvminuten, men Krizan var där och istället kunde Daniel Åsberg göra 3-1 för Växjö, efter exakt en minuts spel i sista perioden.
Det kändes inte bra och luften gick ur Leksand en aning. Växjö kontrollerade det hela bra, men Leksand ryckte upp sig lite efter den kallduschen, Olimb var på en puck framför mål, men Krizan höll den och Kollar sköt tätt utanför.

Det ville sig inte riktigt och Leksand tog timeout.

Bara sekunder därefter åkte Norén på en riktigt, riktigt ful tackling i ryggen. Han var helt borta, bara låg på isen. Båda lagen var inne på densamma för att titta till honom och Hjalmarsson i Växjö fick 5+20 för charging på den.
Norén kunde efter några minuter ta sig av isen, men han kördes till sjukhuset där han senare röntgades. Det visade sig inte vara någon större fara med honom och han kunde åka med spelarna hem i bussen efter matchen. Matchen, som fortfarande pågick och var långt ifrån avgjord. Leksand skulle få spela 5 minuter i powerplay, men det började inte bra. Man slarvade för mycket och det var Växjö som höll i pucken. Så fick Leksand tag i den och Tommy Enström prickade stolpen! Sedan åkte han ut istället, för en något diskutabel interference.

Spel 4 mot 4 var det i vilket fall och då klippte den så krigande Jens Bergenström till och det var 3-2! Domaren var dock tvungen att ringa på det, för Bergenström kunde ha varit i målgården före pucken, men så var inte fallet och det var 3-2!

Kort därefter sköt Svedberg i stolpen och en kvitering hängde klart i luften. Knappa minuten senare kom den också, när Tomas Kollar släppte pucken bakom ryggen till en fristående Jesper Ollas som kunde slå in 3-3 för Leksand!

Strax därefter var även 3-4 nära, men Krizan lyckades hålla den. Det var bara Leksand för hela slanten och timeouten verkade ha hjälpt riktigt bra, eller så var det kanske tacklingen på Norén som tände gnistan.
Växjöspelarna såg virriga ut och en Växjöback slog en ren indianare framför mål och där var Jared Aulin och kunde slå in 3-4 för Leksand!

Växjö försökte trycka på mot slutet och fick ett jätteläge i slottet, men dansken var med och plockade den pucken, varefter Leksand rensade och kunde vinna med 3-4! En riktigt, riktigt skön seger och vilken vändning! Dessutom den 1:a trepoängaren sedan 7-1 mot Borås i årets 1:a match.

Tyvärr lyckades även Rögle vända i sista perioden mot Örebro. Man låg under med 2-1, men vände och vann med 2-3. Det innebär att Leksand fortfarande är kvar på 4:e plats, men det hårdnar rejält. Just nu ser det ut såhär:
1, Växjö 79p +49
2, Örebro 78p +31
3, Rögle 72p +31
4, Leksand 72p +26
5, Almtuna 69p +14
6, Mora 64p +1
7, Västerås 63p +13
8, Malmö 62p +7
9, Bofors 58p -4
10, Oskarshamn 56p -9
11, Borås 46p -11
12, Sundsvall 39p -49
13, Tingsryd 38p -46
14, Troja 35p -53

Mora slog Västerås, som hade, och har, släppt in minst mål, med hela 7-3, vilket innebär att de för 1:a gången under säsongen är uppe på + i +/- för mål, men vi ser hur jämt det är. Leksand är just nu 5 mål från direktplatsen till kvalserien. Bakom jagar Almtuna, med Magnus Hellberg i spetsen nu när Pettersson-Ventzel är utlånad till Timrå. Almtuna har en grym form och vände under onsdagen 0-1 till seger med 2-1 efter straffar hemma mot nästjumbon Tingsryd.
Även Mora och Västerås kan nog blanda sig i den där striden. Malmö och Bofors kan mycket väl ta en playoffplats, men det handlar nog mest om 7:e och sista playoffplatsen i så fall.
Tittar man neråt så tror jag Troja, faktiskt, efter denna dystra säsong, har en chans att klara sig undan kval neråt. Man slog Sundsvall med 4-0 i helgen som var, men sedan blev det visserligen stryk med 7-4 mot Rögle, men trots det så tror jag de har en bra chans och nu är man faktiskt bara 4 poäng från säker mark. För ett tag sedan var det 12-15 poäng upp. Lite av det kan kanske bero på att man nyligen bytt målvakt. Sebastian Idoff, som vaktat kassen tidigare under säsongen har nämligen fått sparken och står just nu klubblös med bara några dagar kvar till transferstopp. Inte bra. Istället har man nu tagit in finländaren Tommi Satosaari, så vi får se om han kan rädda klubben från att få kvala neråt senare i vår.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0