J-VM 2010

J-VM har nyligen avslutats borta i USA och Buffalo.

I år hamnade Sverige i grupp med Kanada, Ryssland, Tjeckien och norge. En tuff grupp på förhand tyckte jag.

Man öppnade med match mot nykomlingen i sammanhanget, Norge. Där blev det seger med 7-1, inget att snacka om.

Sedan var det Ryssland som stod på tur. Ett betydligt tuffare motstånd, men Småkronorna lyckades få in ledningspucken och höll sedan hela vägen och vann med 2-0. Robin Lehner fick alltså hålla nollan.

I matchen mot Tjeckien var det Almtunabekante Fredrik Pettersson Wentzel som stod och gjorde det relativt bra. Inte riktigt i klass med Lehner, men Sverige kunde trots allt vinna med 5-3 och gruppfinal väntade mot Kanada, på självaste nyårsafton, dessutom vid tolvslaget.

Det blev en svängig och minst sagt spännande historia där Kanada ledde med 3-2 efter 1:a perioden. 3-2-målet var tydligen ett skitmål. Sverige kom dock tillbaka i 2:a och vände till 4-3, innan Kanada återigen kunde vända till 5-4.

I sista perioden kviterade dock Sverige och sudden väntade. Den gav inget och istället väntade straffar. Man satt som på nålar i soffan där hemma.

Oskar Lindberg från Skellefteå lade 1:a för Sverige. Han satte den!
Kanada missade. Ledning 1-0 för Sverige alltså.
Sverige missade sin 2:a, men det gjorde Kanada med.
Anton Lander lade 3:e straffen för Sverige. Satte han den skulle Sverige vinna och gå direkt till semifinal, slippa kvartsfinal. Det gjorde han och Sverige kunde vinna med 6-5! Sämre start på året kunde man ju fått.

Robin Lehner och Anton Lander blev matchhjältar.

I semifinalerna mötte Kanada så Schweiz. Schweizarna pressade faktiskt Kanada lite, men kanadensarna kunde till slut vinna.

I den andra semin mötte Finland Ryssland. Det var Finland som hade ett rejält grepp om det hela med 6 minuter kvar av matchen. Man ledde med 3-1. Då klev ryssarna fram och gjorde 2 snabba mål och fick på så vis fram en förlängning. En förlängning, där finnarna hade flera vassa chanser att avgöra, men där Ryssland till slut kunde avgå med segern efter att Finland faktiskt gjort självmål. en finsk spelare sparkade in pucken i egen bur. Snöpligt för Finland, som därmed var ute ur turneringen.

Sverige fick alltså möta Ryssland i semin. Ett lag som man, som sagt, tidigare hade slagit under turneringen med 2-0. Nu fick Ryssland dock det 1:a målet och så även det 2:a, efter en något tveksam situation, där man trodde att det var icing, men som vinkades av och ryssarna kunde utöka.

I 2:a perioden fick Sverige dock in reduseringen. Det var inte rättvist sett till spelet, för Sverige gjorde en av sina sämre insatser under turneringen och ryssarna var faktiskt bättre, men mål är alltid mål.

Så i sista perioden kom kviteringen och sedan var det bara Sverige för hela slanten. Man skapade mängder av chanser, men den ryska målvakten var superbra och hade även viss tur med sig. En rysk utvisning konfirmerades dock knappa 3 minuter från slutet. Sverige fick då ett gyllene läge att avgöra och gjorde så också. 3-2-pucken satt i mål med knappa 2 minuter kvar, men lyckan blev kortvarig. Ryssarna gav sig inte, låg på hårt och fick tyvärr in kviteringen innan slutsignalen ljöd.

Sudden väntade alltså. En sudden som Sverige ägde totalt. Man skapade massa lägen, precis som i sista perioden, men pucken ville inte in och det blev istället straffavgörande.

Skulle man återupprepa bedriften man lyckades med mot Kanada i gruppspelet?

Oskar Lindberg lade Sveriges 1:a straff även nu, men missade.
Ryssland missade även de sin 1:a.
Sverige, genom Sebastian Wennström, som vi leksingar känner igen från i höstas, då han var i klubben några matcher, missade även 2:a straffen för Sverige.
Ryssarna satte sin.
Då låg pressen återigen på Anton Lander. Lander, som avgjorde mot Kanada. skulle han rädda kvar Sverige i matchen nu med?
Svaret var tyvärr nej. Han missade och Ryssland kunde vinna och gå till final.

Det blev alltså bronsmatch även i år för svensk del. Där mötte man USA, som förlorade sin semifinal mot Kanada med 4-1. USA, som förra året tog hem guldet, efter att då ha slagit Sverige i semin.

Nu var det dock Sverige som tog ledningen, men lyckan blev även nu kortvarig, för strax därefter kunde USA kvitera och senare också ta ledningen. En ledning man utökade till 3-1.

Sverige kom igång lite mot slutet av matchen, låg på ganska bra och fick också in en redusering. Man plockade Pettersson Wentzel, som även stod denna match, för att försöka få till en kvitering. Man var riktigt, riktigt nära några gånger, men istället kunde USA kontra och avgöra i öppen kasse, 4-2.

Ingen medalj för svensk del alltså och USA knep bronset. Vem skulle då vinna? Ryssland eller Kanada?

Kanada var naturligtvis storfavoriter, men det sensationella inträffade. Ryssland vann! Jag såg tyvärr inte matchen, men slutresultatet skrevs till hela 5-3 till ryssarna, efter att Kanada totalägt de 2 första perioderna och ledat med 3-0. Ryssland vann alltså sista perioden med 5-0. Extra noterbart blir det när man ser skotten, som slutade 10-9 till ryssarna. Alltså släppte den kanadensiske målvakten in varannat skott, 50%, i sista perioden.

Snacka om sensationell prestation.
Man vände 1-3 till 4-3 under de absolut sista minuterna i kvarten mot Finland, kviterade med mindre än 2 minuter kvar i semin mot Sverige, för att sedan vinna på straffar, och vänder 0-3 till 5-3 mot Kanada i finalen. Det är stort.

Efteråt blev det dock lite mycket festande för de rysska hjältarna. Vissa av dem fick t.o.m. bäras ombord på bussen ut till flygplatsen och väl där vägrade piloten starta med hela det rysska laget ombord på planet. Man fick ta in på hotell och ta en senare flight, men det lär knappast hindra dem från att bli stjärnor både där hemma och internationellt.