Hockeyhelg!

Ja, denna helg var det då dags för en hockeyhelg i Tegera arena. Troja stod för motståndet under fredagskvällen och Västerås gästade under lördagen.
I samband med matcherna hade Superstars ordnat för och efterfest i nyrenoverade Star lounge, där man bl.a. visade den klassiska matchen mellan AIK och Leksand, kvalserien 2002.

Nu var det dock Troja som stod för motståndet och man slog en icing direkt, som dock vinkades av och istället kunde Ken-André Olimb göra 1-0 redan efter 30 sekunders spel! Kunde man fått en bättre start? Knappast!

Efter målet var det dock Troja som höll mest i pucken. Man fick iväg 2 skott, ett över och ett som Galbrait blockerade.
2-0 var istället riktigt nära när Hägga sånär hittade Åslin framför kassen, men pucken studsade över klubban och Troja kunde kontra och istället vara nära en kvitering, men Galbrait höll den. En intensiv och chansrik start på matchen.

Hulkkonen åkte ut i samband med Trojas kviteringschans och Smålänningarna skulle få det 1:a powerplayet i matchen.
Det var dock Leksand som var närmast mål där när man rensade och nyförvärvet i mål hos Troja, Satosaari, var nära på att tappa in pucken, men lyckades hålla pucken utanför den röda linjen och Troja kunde återigen gå till anfall, men Galbrait var bra med och leksingarna rensade gång på gång och blev fulltaliga.

Hägga störtade på mål, men Satosaari räddade och blockerade. 2-0 blev det i alla fall, av samma kedja som 1-0, men nu var det Jesper Ollas som slog in pucken bakom Satosaari!

Man fortsatte att trycka på och sköt skott på skott, men Satosaari räddade dem alla. Ända tills Tommy Enström fick pucken, dryga minuten efter 2-0, och kunde slå in 3-0, efter knappa 7 minuters spel! Då fick Satosaari nog och signalerade byte. Han byttes ut och Axel Brage, lånet från LHC, kom in i kassen.

Leksandspressen fortsatte dock och Troja slog mest ifrån sig. Några skott fick man dock iväg, men inga större farligheter och Galbrait plockade dem enkelt.
Svedberg slängde sig och täckte skott och så kunde Henrik Andersén göra 4-0, efter drygt 11 minuters spel. Vilken start!

JLGP sköt så över och Kenny Källström sköt ett skott som Brage kunde blockera. Sedan ett skott i burgaveln från Leksand och 5-0 var ännu en gång väldigt nära.
Troja stack upp i en kontring och var nära 4-1 när Galbrait var ute och cyklade, men Sandell styrde tätt utanför och Leksand var återigen i offensiv zon. Man var nära 5-0 ytterligare en gång innan perioden var slut, men en Trojaklubba var då ivägen och 4-0 stod sig efter den 1:a perioden.

Det var Troja som öppnade bäst i 2:a perioden, en trojait fick helt öppet läge, men sköt högt över. Istället kunde Leksand vinna pucken och gå till anfall. Aulin fick ett jätteläge, men Brage gjorde en minst lika bra räddning och höll pucken borta från målet.
Leksand fortsatte dock att trycka på, Andersén sköt x2, men Brage var bra med och fick sedan göra ytterligare en jätteräddning när Hägga fick ett superläge.

En trojait åkte så ut, varefter ytterligare en trojait åkte ut, 14 sekunder senare. Spel 5 mot 3 i 1:46 alltså. Man tryckte på, snurrade på bra och sköt några skott, men fick inte riktigt till den där riktiga pressen. Brage var också bra i mål och Troja kunde faktiskt klara av det och bli fulltaliga.

Det stärkte så klart Smålänningarnas självförtroende och man stack upp i en kontring, men Tommy Enström lyckades rädda pucken på mållinjen och Galbrait kunde sedan blockera.
Leksand vände sedan igen och bet sig fast nere i Trojas zon, tryckte på bra. Andersén sköt, Brage styrde ut och Hermansson sköt, men Brage blockerade. Därefter väntade en utvisning för Troja, men den hann aldrig verkställas, för samme Tommy Enström som tidigare räddade på mållinjen, kunde nu slå in 5-0!

Utvisning blev det i alla fall, när Atherton åkte ut för hög klubba. Man fick inte till något PP till att börja med, men så krigade ingen mindre än vår store kanadensare, JLGP, in 6-0!

Jesper Ollas åkte så ut och Troja kunde trycka på bra i powerplay och var riktigt nära en redusering, skott på skott, skott i burgaveln, men inget mål och Leksand kunde återigen bli fulltaliga och trycka på, vilket resulterade i att Tomas Kollar kunde slå in 7-0!

Ollas hade sedan ett jätteläge att göra 8-0, men Troja stod emot, men åkte trots det på en utvisning och Leksand fick ännu en gång powerplay. Där var Martin Janohls nära på att slå in 8-0, men Brage lyckades rädda och Troja kunde rensa och perioden var slut.

Sista perioden började med ett bra läge för Leksand, men skottet gick utanför. troja kunde kontra, men Galbrait räddade och Leksand kontrade istället. David Åslin sköt och Jesper Ollas styrde in 8-0!

Bergenström var sedan nära på 9-0, men han väntade alldeles för länge och det blev inget av det läget. Troja försökte istället kontra, men Leksand stoppade enkelt och Troja kom ingenstans. Johan Svedberg var istället riktigt nära Leksands 9:e mål, men den ville inte in och istället väntade powerplay för Troja när Hermansson åkte ut.

Det var dock väldigt avslaget, Leksand rensade gång på gång och Troja fick inte till något ordnat spel. Man insåg nog att denna matchen var körd, men pressade ändå på en aning efter att Hempa återigen var inne på isen. Dock var det, precis som tidigare under matchen, Leksand som stod för målen, nu när Stefan Gråhns passade fram Jesper Ollas, som på nytt kunde näta och det var 9-0!

Dock lyckades Troja äntligen spräcka Galbraits nolla knappa minuten senare, när Bartalis kunde slå in 9-1. T.o.m. Superstars applåderade dem för det.

Man fortsatte att trycka på litegrann, men det var ingen större fara på taket. Ytterligare en redusering fick man dock in, knappa 5 minuter från slutet, 9-2.

Det skulle dock inte stanna där, för 28 sekunder från slutet kunde Jon Knuts ordna fram det tvåsiffriga resultatet, 10-2! Det var den 1:a tvåsiffriga segern sedan säsongen 08/09 om jag inte tar helt fel, den säsong då vi vann med tvåsiffrigt säkert 5-6 gånger under säsongen.
Hursomhelst, en riktigt, riktigt skön seger och tittar man på skotten så ser man att effektiviteten stannade på hela 26,3%.

I övriga matcher gjorde Växjö sitt med Rögle och vann på bortaplan med 0-3, Örebro slog Tingsryd med 2-4, efter att det faktiskt var Tingsryd som hade 1-0. Malmö lyckades hämta upp 2-0, mot Borås, till suddenförlust, 4-3.

 Lördagens match mot Västerås började nästan lika bra som fredagens drabbning med Troja. Västerås vann visserligen 1:a tekningen, men sedan var det Leksand som tog tag i pucken, gick till anfall och Olimb sköt, över. Tekningen tog man dock och Gustafsson tvingades till en blockering. Även denna tekningen tog man, Aulin fick läge i slottet och det var 1-0 efter 41 sekunder!

Gråhns fick sedan ännu ett läge, men Gustafsson blockerade återigen. Sedan klantade han till det lite bakom eget mål, tappade pucken, som Olimb fick tag i, serverade Enström en bit från mål, men han missade och Västerås kunde kontra och få sin 1:a målchans i matchen, efter dryga 6 minuter. Dock inga problem för Galbrait och Leksand kunde återigen bita sig fast i anfallszon, Åslin styrde pucken till Martin Karlsson, som inte gjorde några misstag och det var 2-0!

Ännu en gång blev det farligt, men nu lyckades Gustafsson rädda och blockera. Sedan var det dock Tomas Kollar som ställdes fri i slottet och inte heller han gjorde något misstag och det var 3-0 efter knappa 10 minuters spel! Formen från fredagens match höll alltså i sig och Västerås tog timeout.

Det tycktes dock inte hjälpa, för strax därefter slog Aulin en snygg passning till Bergenström, som kunde slå in 4-0, och även den här matchen tycktes avgjord innan den 1:a perioden var slut. Så ska man dock aldrig tänka, för då är det lätt att man backar tillbaka hemåt för mycket, tror att det är klart och bjuder in motståndarna i matchen.

Kanske var det just det man gjorde, för knappa minuten senare gjorde en av Västerås amerikaner, Walters, 4-1, när han lyfte upp pucken i nättaket bakom Galbrait.

Västerås hade vaknat efter målet och Leksand gjorde det klantigt när man var för många spelare på banan. Martin Karlsson fick sitta av den och Västerås fick bra tryck nere hos Galbrait. Forsberg fick fritt läge, men missade. Leetma fick även han ett jätteläge, men väntade för länge och skottet täcktes undan.

Till slut kunde Leksand i alla fall få ut pucken och bli fulltaliga och Bergenström var nära 5-1, men icke och Västerås kunde kontra. JLGP täckte dock undan och perioden slutade 4-1 till Leksand.

Det var Västerås som öppnade bäst i 2:a perioden och JLGP avstyrde ett 2 mot 1-läge för Västerås. Därefter fick Hägga tag i pucken i slottet, men fick inte riktigt ordning på den. Skottet blev trots det ganska farligt, men Gustafsson höll den och Västerås kunde kontra. Leksingarna stod dock bra i positionerna och JLGP fick iväg ett skott. Gustafsson fortsatte dock att vara bra och västeråsaren fick nästan ett friläge, men inte heller han fick ordning på pucken.
Frilägena avlöste varandra, för därefter fick Bergenström ett friläge, men Gustafsson gjorde en kvalifiserad räddning och Västerås kunde återigen kontra. Det var inte alls lika högt och bra tempo i denna perioden som i 1:a.

En västeråsare åkte dock ut, men Leksand fick inte till powerplayet och Johan Svedberg åkte istället ut, vilket gav spel 4 mot 4.
Inget av lagen fick någon vidare kontroll på pucken och båda lagen blev fulltaliga, varefter Fleury fick tag i pucken och inte gjorde några misstag och det var återigen reduserat, 4-2.

Västerås kändes mycket hetare nu, Leksands spel hade havererat lite och man fick inte alls till det. Det var Västerås som pressade på för ännu en redusering och det blev farligt flera gånger om, bl.a. när Galbrait inte visste var en retur tog vägen, men den höll sig från mål och pausen som följde därefter kändes väldigt välbehövlig för Leksand.

Publiken skrek på mål direkt i inledningen av sista perioden och domaren ringde på det. Tyvärr blev det inget mål där, synd för JLGP, som annars hade varit målskytt.


Istället åkte Hulkkonen ut och Västerås fick powerplay. Där var man riktigt nära en redusering när pucken låg fri framför Galbrait, men JLGP var där först och slog undan.

Västerås fortsatte dock att trycka på, men Leksand kunde rensa och bli fulltaliga, varefter Västerås trots allt fick in den där reduseringen och det var riktigt snyggt. Johansson i Västerås gjorde nästan som Figren i J-VM för några år sedan, lade upp pucken på klubbladet, åkte runt kassen och lyfte in den. Johansson åkte dock inte runt kassen, men annars var det likt, ett riktigt snyggt mål och det var helt klart match igen, 4-3. Ingenting var avgjort och det var mer än 15 minuter kvar att spela.

Johan Gustafsson i målet gjorde det ännu en gång lite klantigt när han slog pucken utanför sargen och det var utvisning för Puck out.
Leksands PP var dock inte av högsta klass, man fick inte till det och Västerås kunde klara av det utan några större ansträngningar.

Tiden tickade neråt, mer och mer åt Leksands håll, men Västerås hade på intet sett gett upp. Dock fick man ännu en utvisning emot sig när Ljung åkte ut för hakning på Janohls, som annars hade fått ett fint läge.

Leksands powerplay var betydligt vassare denna gång, Källström sköt x2, men Gustafsson höll den och västeråsarna täckte bra och fick t.o.m. till en kontring och det blev farligt, men Galbrait var tät i mål.

Västerås blev fulltaliga, men åkte på en utvisning direkt igen, när McGrath tvingades till en hakning. Leksands PP var dock inte något vidare och Västerås kunde klara av det, varefter man plockade Gustafsson. Leksand försökte slå pucken i mål från egen zon, men slog till icing och det blev tekning nere hos Galbrait. Västerås vann tekningen och fick ett fint läge, men dansken var med, leksingar fick tag i pucken och Stefan Gråhns gjorde inga misstag och avgjorde i öppen kasse, 5-3!

Lite mer spännande än vad det hade behövt vara med 4-0, men likväl 3 poäng, 3 mycket sköna poäng.

Under söndagen revanscherade sig också Troja hemma mot Örebro, när man vann med uddamålet, 5-4. Så bottenstriden hårdnar rejält, nu med Troja på samma poäng som Tingsryd och 1 poäng bakom 12:an Sundsvall.
I toppen är Leksand nu bara 3 poäng bakom Örebro i tabellen. Det var väldigt länge sedan det skilde så lite mellan lagen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0