Toppmöte i Bern arena

Ny match, toppmatch, i Bern arena, mot Örebro.
Senast lagen möttes var hemma i Tegera arena, då Leksand till slut vann efter straffar med 2-1.

Här öppnade Örebro bäst, högt tempo direkt och f.d. leksingen Markus Weinstock fick ett bra läge. Sedan fick hans namne, Markus Andersson, ett läge, men Galbrait var där och stängde stolpen.
Ännu ett farligt läge där Galbrait inte hade någon koll på pucken, men fick den ändå rakt i bröstet.

Fredrik Orrsten tog sig igenom och fick nästan tag på returen från Galbrait, men lyckades inte riktigt. Istället tog sig Aulin igenom Örebros försvar, nästan 1:a läget i matchen för våra blåvita hjältar, men Zajkovski var med på noterna. Därefter jämnade spelet ut sig en aning, men Örebro fortsatte trycka på och fick ett fint läge, men Galbrait åkte ut och mötte pucken och farligheten rann ut i sanden.
Leksand vände och Rask lurade upp en Örebroare på läktaren, innan Örebro återigen fick tag i pucken och kontrade, sköt rakt i bröstet på Galbrait.

Örebro fortsatte att pressa på och Markus Andersson var het efter tekningen, men Galbrait höll även den pucken. Mycket bra uppvärmning för honom!

Efter drygt halva perioden åkte Leksand på en onödig utvisning för 6 man på isen. Åslin fick sitta av den, men Leksands BP var bra. Dock låg Örebro trots det på och pressade på bra, precis som hela perioden. Man märkte klar skillnad på motståndet mot Sundsvall senast, när Leksand styrde och stälde som man ville. Nu var det Örebro som styrde och stälde.

Moe blev trippad, men ingen utvisning för det. Strax därefter åkte dock Weinstock ut och det var PP för Leksand.
Där stälde man upp med Olimb, som nu var tillbaka efter sin skada, Kollar, Aulin och Hempa framåt, + en back, men man fick inte till det. Örebro rensade gång på gång och Leksand fick inte till sitt PP.
Örebro blev fulltagliga och istället åkte Johan Svedberg ut varefter Andersén åkte ut och Leksand skulle alltså få börja den 2:a perioden i spel 5 mot 3.

 2:a perioden inleddes med ett skott i ribban av Örebro! Sedan kom Svedberg fri från utvisningsbåset och sköt rakt på Zajkovski och sedan i mål, men inget mål. Domaren ansåg att pucken var i Zajkovskis plock när Svedberg slog in den.

Örebro spelade svårt, inte alls lika bra som i den 1:a perioden och Leksand klarade av underläget och därefter åkte Axelsson i Örebro ut och det var PP för Leksand.
Aulin slarvade dock och Enström fick inte tag i den pucken. Weinstock fick istället tag i den, kom fri och kunde göra 1-0 i BP. Inte acceptabelt.

Spelet var inget att hänga i julgranen, men Rask fick en målchans, men icke. Åslin fick dock med sig ännu en utvisning, men powerplayet var inte alls bra. Örebro rensade gång på gång och Leksand lyckades inte etablera tryck. Dessutom snackade Aulin till sig en 10:a, inte likt honom av vad man har sett i tidigare matche.

Leksand kunde dock nita sig fast i offensiv zon och var nära mål, men en örebroare var först på returen och kunde rensa.

Det var Örebro som ägde spelet och skapade målchans efter målchans, men de flesta gick utanför. Galbrait var även bra med på de alla.
Leksand kunde sticka upp ibland, Rask fick bl.a. iväg ett skott, men det var inga problem för Zajkovski. Örebro lade enkelt på mål, men även det blev farligt.
Så trampade plötsligt Patrik Norén in i zon, sköt, men Zajkovski räddade, men släppte retur. En retur som Martin Karlsson var först på och det var kviterat!

Galbrait åkte sedan ut efter att en örebroare åkte på honom och Galbrait gav honom en knuff. Då blev det interference på honom, men det var ingen större fara, för strax därefter åkte Conny Strömberg, som faktiskt hade varit ganska osynlig i matchen, ut och det var spel 4 mot 4.

Sista perren inleddes då i PP för Leksand, men icke. Man fick inte till det och Örebro blev fulltagligt.
Så fick dock Andersén en jättechans, hade i princip bara att styra in den, men det gick inte. Istället kom Örebro i ett halvbra läge, Johan Sjödell-wiklander sköt och en skymd Galbrait kunde inte se den och det var 2-1 till Örebro.

Leksand hängde inte riktigt med i Örebros tempo, som fortsatte att trycka på mot Galbrait, men det var just han som höll Leksand kvar i matchen, var mycket bra.

Örebro började dock safa bakåt med dryga 10 minuter kvar och det vet vi ju alla hur farligt det kan vara. Leksand skapade lite mer tryck mot Zajkovski och kämpade på bra. Olimb bröt ett 2 mot 1 läge när han jobbade stenhårt bakåt, men skulle det räcka? Tiden började ticka iväg. Man tryckte på, men Örebro slog ifrån sig bra.

Ett powerplay väntade dock för Leksand när Henrik Löwdahl i Örebro åkte ut. Det fortsatte dock att vara grus i maskineriet när det gälde den spelformen, nästan likt Sundsvall i senaste matchen, inte ett skott på nästan hela powerplayet, och Örebro klarade av det utan några problem och Leksand tog timeout.

Därefter sökte Aulin bortre krysset, men sköt över och tiden rann iväg.
Med knappa minuten kvar tog Örebro timeout och vann därefter tekningen i neutral zon. Leksingar tog dock tillbaka pucken och Ken-André Olimmb kunde göra 2-2 med 12 sekunder kvar, assisterad av Tomas Kollar och Jesper Ollas!

Det var det sista som hände i 3:e perioden och sudden väntade.
Där hann det inte hända mycket innan Norén åkte ut och Örebro fick spela PP. Där tog det 30 sekunder innan Fredrik Orrsten kunde avgöra, 3-2 till Örebro, men trots det ska vi vara nöjda med en poäng, för det här var Örebros match, redan från start.

Den ända övriga matchen för kvällen var Tingsryd - Mora som slutade hela 6-2 till Tingsryd, som därmed kryper lite närmre Sundsvall över sträcket i tabellen, som ser ut såhär:

1, Örebro 50P +31
2, Växjö 48P +28
3, Leksand 40P +20
4, Malmö 37P +8
5, Oskarshamn 33P +12
6, Rögle 33P +1
7, Västerås 31P +12
8, Bofors 29P -10
9, Mora 28P -15
10, Almtuna 5P -5
11, Borås 22P -2
12, Sundsvall 21P -29
13, Tingsryd 20P -14
14, Troja 15P -37

Vi ser alltså att Örebro och Växjö har skapat ett rejält gap ner till övriga lag. Leksand är 10 poäng från serieledning, dock med 2 matcher mindre spelade. Oskarshamn på 5:e plats har 3 matcher mindre spelade än 4:an Malmö. Vinner man alla de 3 är man uppe på 42 poäng och har 3:e platsen igen, om Leksand förlorar sina 2 matcher. Även Rögle och Västerås kan gå förbi Malmö vid lika många spelade matcher, Rögle med 2 mindre spelade matcher och Västerås med 3.
Bakom Västerås är det visserligen bara 2 poäng ner till Bofors och 3 poäng ner till Mora, men båda dessa har 2 resp. 1 match mer spelad än framförvarande Västerås.
Almtuna hakar på där i och med segern i helgen över jumbon Troja, med 25 poäng.
Sedan har vi de 4 lagen mest indragna i bottenstriden. Det är Borås med 22, Sundsvall med 21, Tingsryd med 20 och Troja med 15. Borås har där ett litet överläge, dels med klart bäst +/-, men även med en match mindre spelad.

Det är en jämn och tight tabell, men i nuläget är Örebro, Växjö, Leksand och Malmö i Kvalserien. Från Elitserien har vi, läs noga nu, Frölunda, som har gått fruktansvärt dåligt i år. Ikväll blev det ny förlust mot LHC med hela 6-1. Även SSK är i Kvalserien.
Nykomlingen AIK, som många trodde skulle vara tvärsist, ligger 5:a i tabellen, bakom seriesuveränen Luleå, 2:an Skellefteå, 3:an Färjestad och 4:an LHC. Förra årets svenska mästare, HV, ligger bara 6:a, med 32 inspelade poäng.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0