Tabellsumering av SHL 2019/20

Grundserien av SHL 2019/20 är som sagt färdigspelad och nu väntar, kanske, SM-slutspel. I nuläget är, som jag skrivit tidigare, hela slutspelet uppskjutet till i slutet av mars, men på Swehockeys hemsida finns just nu inte ens någon sida för SM-slutspelet, så vi får väl se hur det blir. Just nu kan vi bara vänta och se.

Grundseriens 52 omgångar har dock spelats och efter dessa har vi då en sluttabell som ser ut såhär:

1, Luleå 106p +53
2, Färjestad 92p +27
3, Rögle 92p +26
4, Skellefteå 90p +27
5, HV71 89p +28
6, djurgården 88p +2
7, Frölunda 85p +28
8, Örebro 85p +4
9, Malmö 77p +1
10, Växjö 70p -16
11, Linköping 65p -21
12, Brynäs 60p -36
13, Leksand 49p -53
14, Oskarshamn 44p -70

Luleå vinner alltså serien, 14 poäng före Färjestad och Rögle. Färjestad brukar ju vara där uppe, men Rögle har gjort en fantastisk säsong. Bröderna Abbott har verkligen byggt något för framtiden i Ängelholm och jag tror att man, om det nu blir något slutspel, kan vara med och utmana redan i år. Man känns så gedigna och Roman Will har varit grym i kassen. Även Christoffer Rifalk har varit bra, så man har två bra målvakter och ett i övrigt gediget och robust lag. Rögle känns "på riktigt", precis som Luleå. Jäklar så Norrbottningarna bara har kört på den här säsongen! Det återstår bara att se hur man tacklar ett slutspel, för det har väl varit lite av bekymret tidigare, att man gått som tåget i grundserien, men inte kommit upp i samma nivå när det vankats slutspel.

Bakom de tre i toppen har vi Skellefteå, som har smugit lite i vassen under nästan hela säsongen. Jag tycker inte man har imponerat nämnvärt egentligen, men efter nyår radade man upp vinster, vilket gjorde att man klättrade från playin-plats hela vägen upp till andra plats. I slutänden föll man ju på målsnöret i att ta den där andraplatsen, men man fixar ändå hemmaplansfördel i det ev. slutspelet och det är givetvis starkt av Skellefteå!

Djurgården tar den sista platsen direkt till kvartsfinal och det är ett Djurgården som verkligen har blandat och gett den här säsongen. Jag har inga exakta siffror, men man har varit ruggigt starka på Hovet, tror man har sexton eller sjutton raka hemmavinster nu, vilket är nytt klubbrekord, men samtidigt har man varit ruggigt bortasvaga och inte alls tagit många poäng där. Det kan också ligga dem i fatet i slutspelet, om det nu blir något sådant, eftersom att man inte får hemmaplansfördel där.

Frölunda missar topp 6 och det är första gången under Roger Rönnbergs ledning som man gör det. Egentligen har Frölunda en enorm kapacitet, men man har inte fått det att riktigt kugga i här mot slutet. Man trodde ju lite att Frölunda bara skulle kunna trycka på en knapp för att höja sig ett par nivåer till, men det har man inte gjort och därför får man nu rikta in sig på playin i bäst av tre mot Växjö. Det lär bli en häftig och intensiv batalj bara det, om det nu blir något av. Det är alltså två av de senaste årens giganter och som har tagit hem SM-guldet fyra av de fem senaste åren, Växjö 2015, Frölunda 2016, Växjö 2018 och Frölunda 2019. Nu kommer ett av dessa försvinna redan innan kvartsfinalerna drar igång. Wow!

Örebro var ett annat lag, likt Rögle, som imponerade på många under stora delar av den här säsongen. Länge låg man uppe i toppen, men till skillnad från Rögle har man tappat lite här nu under de senaste månaderna och därför blir det nu playin mot Malmö.

Jag nämnde Växjö här ovan och tillsammans med Frölunda måste det väl vara säsongens stora besvikelse. Jag skulle nog säga att Växjö t.o.m. är en större besvikelse än Frölunda. Henrik Evertssons nyförvärv har den här gången inte riktigt slagit väl ut och man var länge involverat i den absoluta bottenstriden med Leksand, Linköping och Oskarshamn. Till slut lyckades man kravla sig upp därifrån, men högre upp än en tiondeplats blev det inte för Sam hallams mannar.

I ingenmansland hamnar återigen LHC och Brynäs, precis som förra året. Då spurtade Örebro om både LHC och Brynäs och tog den sista playinplatsen. Den här säsongen var det klart en tid innan seriens sista omgång att det skulle bli som det blev. LHC var länge med i trion i botten och faktum är att Leksand var före LHC så sent som för 1,5 månader sedan. Därefter kom jonas Junland in i Cluben och man vann tre eller fyra raka matcher, samtidigt som bottenkonkyrenterna förlorade och då går det ju fort i hockey. Plötsligt var Leksand 10 poäng bakom LHC. Sista halmstrået var matchen lagen emellan i Saab arena, vinst för Leksand där och man skulle vara 7 poäng bakom igen, men lHC vann på ett väldigt omdiskuterat mål och så var avståndet 13 poäng. Det växte ytterligare och stannade till slut på 16 poäng, men då passerade LHC även Brynäs i tabellen, ett Brynäs som fightades med Växjö om den sista playinplatsen, men förlorade nyckelmatchen lagen emellan med bara några omgångar kvar och då var avståndet 7 poäng upp och man slutade till slut 10 poäng bakom Växjö och 11 poäng före Leksand.

Leksand och Oskarshamn får kvala sig kvar till nästa år. Oskarshamn tycker jag har gjort en klart godkänd säsong. Visst, man slutar sist, men man har inte alls blivit så avsågade som jag och många med mig befarade att man skulle bli. Nu blir det till slut ändå 16 poäng upp till Brynäs över sträcket, men precis som för Leksand så är det inte förrän nu på slutet som avståndet har växt. Om det är bra för Leksand och Oskarshamn, eller om det snarare har varit framföralltr LHC som har underpresterat och gett Leksand och Oskarshamn möjligheten till att vara med i racet om att undvika kval, låter jag vara osagt...

Går vi slutligen in på mål både framåt och bakåt så är det Färjestad som har gjort klart flest mål och är det enda lag som når över 170 gjorda mål. Man stannar på 173 kassar. Näst flest mål har HV71 gjort, 158st. Både Rögle och Skellefteå har mäktat med 149 mål.

Minst mål framåt har inte helt oväntat Oskarshamn, Leksand och Linköping gjort. IKO stannar på 110 kassar, Leksand 115 och LHC 118. Det är i snitt 2,12 mål framåt/march för Oskarshamn, 2,21 för Leksand och 2,27 för LHC. Jämför det med Färjestads 3,33 mål /match. Det ser kanske inte så mycket ut, men det är ändå drygt ett mål, varje match, så det är klart att det blir skillnad.

Det är också Leksand, Brynäs och Oskarshamn som har släppt in flest mål. Oskarshamn har släppt in 180st, Leksand och Brynäs 168. LHC har bara släppt in 139st, vilket är färre mål än både Växjö och faktiskt också Färjestad. Färjestad har släppt in hela 146 och Växjö 143 mål. Det är också i klass med Örebro  och Malmö, som har släppt in 133 och 130 mål.

Minst mål har Luleå släppt in. Man är också det enda lag som släpper in mindre än 100 mål. 98 kassar bakåt stannar man på och det ger ett snitt på 1,88 mål bakåt/match. Inte illa! Jämför det med Oskarshamn, som har 3,46 mål bakåt/match och toppkonkurenterna Rögle och Skellefteå, som har 2,37 och 2,35 mål bakåt/match.

Med detta stänger vi grundserien för säsongen 2019/20 och så får vi se hur det blir med slutspel, kval och allting som väntar nu framöver.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0