Modo vann jätterysare i Umeå!

Oj oj oj, vilken rysare det blev när Björklöven och Modo drabbade samman i vad som förhoppningsvis går till fem matcher i den Hockeyallsvenska finalen! T.o.m. jag, som är neutral åskådare i det hela, hade världens puls efteråt. Kanske beror det delvis på att den här finalen kan ha betydelse för vem Leksand får möta i det stundande kvalet.

Tar vi först lite historia kring de här Hockeyallsvenska finalerna så har de alltså spelats sedan 2015. Den gången skulle SHL utökas till 14 lag säsongen efter och vinnaren av finalen gick därmed direkt upp i SHL. Västerås var favorit, men Karlskrona grejade det med 3-1 i matcher, om jag inte är helt snett ute. Då fick Västerås en chans till när man mötte Rögle, som vann Slutspelsserien, men det ville sig inte för Västerås, som förlorade även där och Röglr gick upp i SHL. Vita hästen slutade tvåa i Slutspelsserien då och fick möta Modo i direktkvalet, ett kval som Modo vann lätt med 4-0 i matcher.

För Leksands del vet vi ju vad som hände det året. Man fick möta ett Malmö, som krånglade sig vidare via en tredjeplats i Slutspelsserien och som sedan vann game 7 med 4-2 i Tegera arena, något vi helst vill glömma.

Året efter, 2016, spelades den Allsvenska finalen mellan AIK och Tingsryd. Det var en väldigt jämn historia som AIK till slut vann med 3-2 i matcher, när Robin Kovacs avgjorde i sudden i femte och avgörande matchen.

AIK fick då möta Karlskrona i kvalet, men där hade man inte mycket att sätta emot. Man var bra med i flertalet av matcherna, men det var KHK som vann matcherna, mycket tack vare Johan "Honken" Holmkvist, som man hade värvat in i kassen. Karlskrona vann det direktkvalet med 4-1 i matcher.

För Tingsryds del fick man ju möta Leksand i playoff och förlorade två raka, vilket gjorde att Leksand ställdes mot Modo i direktkvalet och det miraklet minns vi ju alla blåvita med stolthet och värme i hjärtat. Broc Montpetit snodde pucken från Rantakari på blå och halvt liggande i luften kunde han slå in 4-3 för Leksand i förlängningen av game 7. Ett helt otroligt och ofattbart resultat, med tanke på hur utspelade Leksand var och hur överlägsna och dominerande Modo egentligen var. Ändå lyckades Leksand vinna med 4-3 i matcher.

2017 spelades den Allsvenska finalen mellan Mora och Karlskoga. Där vann Mora med klara 3-0 i matcher. Man ställdes mot Leksand i direktkvalet och vann tyvärr med 4-2 i matcher.

För Karlskogas del fick man möta AIK i playoff och det blev en rysare som Karlskoga till slut vann med 2-1 i matcher, efter att Carl Berglund avgjort i förlängningen. Då ställdes man mot Rögle i direktkvalet och precis som AIK året innan så gjorde man det bra, var inte utspelade, men Rögle vann matcherna och kvalet med 4-0 i matcher.

2018 vann Timrå den Allsvenska finalen med 3-0 i matcher över Leksand. Sedan fick man möta Karlskrona i kvalet och där vet vi ju hur det gick. Timrå vann med 4-3 i matcher och gick upp i SHL.

För Leksands del fick man då möta Oskarshamn i playoff, en intensiv batalj som Leksand vann med 2-1 i matcher och för andra året i rad ställdes mot Mora i direktkvalet. För andra året i rad var det också mora som gick segrande ur det hela, nu med 4-1 i matcher.

Förra säsongen var det AIK och Oskarshamn som möttes i den Hockeyallsvenska finalen och precis som 2016 blev det en riktig rysare, som Oskarshamn till slut vann med 3-2 i matcher. Därefter fick man möta Timrå i direktkvalet och vann med 4-3 i matcher.

För AIK's del fick man som bekant möta Leksand i playoff, där Leksand vann med 2-0 i matcher, för tredje året i rad då ställdes mot Mora i direktkvalet och äntligen var det Leksands tur att vinna, 4-1 i matcher.

Det är där vi står nu.

Under de här fem tidigare säsongerna har ettan i grundserien vunnit den Allsvenska finalen alla år, utom 2015 och 2019. i 60% av fallen är det alltså vinnaren av grundserien som också vinner den Allsvenska finalen. Det talar för Björklöven.

Av de tre vinnarna av den Allsvenska finalen som också vann grundserien, AIK 2016, Mora 2017 och Timrå 2018, så har man också gått upp i SHL i 66% av fallen, alltså 2/3 gånger. Det var Mora och Timrå som lyckades med det.

Av vinnarna i den Allsvenska finalen som slutade tvåa i grundserien, Karlskrona 2015 och Oskarshamn 2019, så har båda gått upp i SHL. Den statistiken talar alltså för Modo, klarar man av att slå ut löven här i den Allsvenska finalen, då har man statistiken på sin sida att man också går hela vägen upp i SHL.

Totalt sätt över de här fem säsongerna så är det 4/5 lag från den Hockeyallsvenska finalen som har gått upp i SHL, Karlskrona 2015, Mora 2017, Timrå 2018 och Oskarshamn 2019. Den enda vinnaren av finalen som inte har gått upp i SHL är AIK 2016.

För det laget som vinner den här bataljen mellan Björklöven och Modo är det alltså statistiskt väldigt goda möjligheter till att man går hela vägen.

För det laget som förlorar ser det värre ut. Där har inget lag senare gått hela vägen upp i SHL, 3/5 lag har blivit utslagna av vinnaren av Slutspelsserien och 2/5 lag har lyckats ta sig till direktkval ändå, men inte räckt till hela vägen.

De lag som lyckats ta sig samman och ändå vinna playoff är Karlskoga 2017 och Leksand 2018. Båda gångerna har man dock som sagt sedan förlorat direktkvalet.

De tre lag som förlorat den Allsvenska finalen och sedan också förlorat playoff är Västerås 2015, Tingsryd 2016 och AIK 2019.

Alltså:
Vinner man den Allsvenska finalen, då är det 80% chans att man går upp i SHL.
Förlorar man den Allsvenska finalen, då är det 60% chans att man också blir utslaget i playoff, 40% att man ändå tar sig till direktkvalet och 0% att man går hela vägen upp.
Vinner man Slutspelsserien är det 60% chans att man tar sig vidare till direktkkvalet och gör man väl det, då är det 100% att man går hela vägen upp i SHL.

Statistiskt är den här Hockeyallsvenska finalen alltså väldigt, väldigt viktig!

Hur gick det då i det första mötet mellan Björklöven och Modo?

Det var så klart fullsatt i A3 arena i Umeå, 5400 personer. Det sägs att match 1 och 3, som garanterat kommer spelas i A3 arena, såldes slut på bara några minuter, så trycket är gigantiskt stort och Björklöven fick också en kanonstart på den här serien! Fredrik Andersson gjorde 1-0 redan efter 03:08 och Alexander Wiklund ökade på till 2-0 i powerplay efter 10:28.

löven dikterade verkligen matchen, men Modo hittade på något sätt en väg in i det hela, för efter 03:45 av den andra perioden kunde Henrik Björklund reducera för Modo, också det i powerplay.

Björklöven vann skotten i den första perioden med 12-8 och med 15-13 i den andra perioden. Andra perioden var också betydligt jämnare rent spelmässigt och därför kom Björklövens 3-1-mål efter knappt halva matchen och när Kim Rosdahl hade fått matchstraff för att ha sparkat mot en spelare väldigt lägligt för hemmalaget. Där hade man också chans att döda matchen litegrann, eftersom att man fick fortsätta i powerplay, men Patrik Bartosak, som blev skadad precis när han kom till Modo och som är en nödvändighet för att Modo ska kunna gå segrande ur det här, var ruggigt bra den här kvällen. Modo kunde också reducera några minuter senare och det var istället 3-2 efter två spelade perioder.

I den tredje kom också Modos kvittering. Mattias Norlinder tryckte in 3-3 efter 09:57. Därefter saknades inte målchanser, det var väldigt intensivt och känslofyllt, men det var två riktigt, riktigt bra målvakter i joe Canata och Patrik Bartosak. Därför var det också 3-3 efter tre spelade perioder och matchen skulle därmed avgöras i förlängning.

Den fjärde perioden blev väldigt jämn, 7-7 i skott, men målvakterna fortsatte att briljera och trots flertalet målchanser, ibland så man nästan hade räknat in ett avgörande, var det fortfarande 3-3 efter 80 spelade minuter.

En femte period väntade alltså och där var det Björklöven som tryckte på mest. Bartosak räddade bl.a. i stort sätt helt öppet mål, men pucken tog på hans klubba/häl, som han fick ut där på något sätt, och matchen fortsatte därmed.

det gjorde den enda tills det bara återstod 05:32 av den femte perioden. Då lyckades till slut Magnus Häggström, av alla spelare, överlista Joe Canata och därmed ge Modo ledningen i den här matchserien!

Det avgörandet gör att jag nästan tror Modo kommer ta hem det här. Nu har man brutit Björklövens hemmaplansfördel och börjat sätta tankar i huvudet på Lövenspelarna. Björklöven är ju storfavoriter inför den här finalen, man har briljerat i grundserien, men det är nu det ska avgöras och nu har man hamnat i underläge, så frågan är hur man hanterar det? Pressen ökar och visst, än så länge är det "bara" 1-0 i matcher till Modo, men skulle Modo även vinna match 2, då vetitusan alltså, det tror jag inte Löven reser sig från. Därför är match 2 nu ikväll i Övik en måstematch för Björklöven skulle jag säga...

Björklöven - Modo 3-4 SD

0-1 i matcher.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0