Märkligaste seriematchen jag någonsin bevittnat

I onsdags beslutade regeringen, på Folkhälsomyndighetens inrådan, att arrangemang med över 500 ppersoner tillsvidare ska förbjudas i sverige, till följd av Coronaviruset.

Göteborgsvarvet ställs in senare i vår, flertalet konserter likaså och givetvis påverkar det också hockeyn.

SHL, Hockeyallsvenskan och Ishockeyförbundet satt i möten och förhandlingar efter beskedet i onsdags och beskedet till klubbar och fans ute i landet blev att Slutspelsserien skulle spelas som vanligt, med publik och allt, samma kväll, alltså i onsdags, men att den sista grundserieomgången av SHL under torsdagen skulle spelas inför tomma läktare.

Leksands "kraftsamling", där man hade pangpris på både ståplats och sittplats inför sista grundseriematchen mot HV71, i syfte att fylla arenan, färga den vit och visa hela hockeysverige inför det kommande kvalet att våra fans fan är bland de absolut bästa i hela landet, den blev det således inget med.

Istället spelades matchen mot HV inför helt tomma läktare. Endast spelare, ledare, lagledning, mediafolk och andra akrediterade personer hade access till arenan och det var bland det märkligaste jag har varit med om. Även om det var en full tävlingsmatch kändes det som en försäsongsmatch. Den där vanliga pulsökningen och känslorna saknades helt och det kändes bara... konstigt...

Att spela inför tomma läktare blir givetvis en enorm ekonomisk förlust för klubbarna. Jag läste någonstans att en hemmamatch med alla dess inteckter genererar ungefär 2 miljoner!

För att underlätta för klubbarna rent ekonomiskt startades därför swishkampanjer där man kunde köpa imaginära "soffbiljetter", alltså en biljett till matchen utan att kunna nyttja den och det var helt galet vad folk visade sina hjärtan i det, inte bara i Leksand, utan även på andra håll i landet! Med de biljettpriser som var till matchen hade Leksand  iaf med råge fyllt arenan, drygt 8100 personer hade varit på plats, sett utifrån de biljettpriserna man hade!

Matchen då?

Ja, Leksand gjorde det bra i första perioden, men som så många gånger den här säsongen fick man ingen utdelning. Istället var det hV som gjorde periodens enda mål när Linus Fröberg hittade nätet efter drygt 14 minuter.

I andra perioden släppte det dock ordentligt. Först rundade Mattias Ritola kassen och lade in kvitteringen bakom Hugo Alnefeldt i HV-kassen.

Därefter hann det bara gå ett par minuter innan HV slarvade i uppspelet. Pucken hamnade hos Marek Hrivik, som smällde upp 2-1 i nättaket.

Ett par minuter senare var det samma sak igen. HV slarvade i uppspelet, nu fick Martin Karlsson tag i pucken och med lite tur via båda stolparna kunde han få in 3-1 för Leksand. Då hade man alltså vänt 0-1 till 3-1 på 4 minuter!

HV reducerade innan perioden var över, men Leksand var ändå i ledningen inför den tredje perioden och väl där var det André Hult som på nytt hittade Marek Hrivik och den gode Hrivik tryckte in sitt andra mål för kvällen, sitt tolfte den här säsongen och det var 4-2 för Leksand!

Leksand fick sedan avsluta den här grundserien med att göra 5-2 i öppen kasse. Daniel Gunnarsson var det som satte spiken i kistan. Det var Gunnarssons åttonde mål för säsongen och det känns väldigt bra att "DG" nyligen ritade på för två nya år, för han har varit riktigt bra den här säsongen!

Leksands seger gör också att det inte spelade någon roll vad Oskarshamn gjorde i Linköping, Leksand fixar ändå trettondeplatsen i tabellen och slipper förhoppningsvis möta Björklöven i ett kommande kval, om det nu blir något kval...

Under fredagen kom nämligen beskedet att Hockeyallsvenskan pausar Slutspelsserien och den Hockeyallsvenska finalen tillsvidare, p.g.a. Coronaviruset.

Då kan vi mer eller mindre garanterat slå fast att direktkvalet inte kommer starta där det var tänkt, den 27 och 28 mars. Det kommer man helt enkelt inte hinna.

Det rent sporsliga kommer dock solklart i andra hand här och jag tycker det är helt rätt att pausa matchandet! Ponera att man hade fortsatt spela, som tanken var först efter onsdagens möten, då kanske ett lag hade drabbats av sjukdom, kanske till den grad att man inte ens fick ihop något lag. Hur hade man då bedömt det? Hade motståndarlaget automatiskt vunnit på WO då? Så kan man ju inte heller göra, för då är det ju inte ens det sportsliga som avgör. Den ekonomiska förlusten för inblandade klubbar är en annan del i det. Det hade inte varit hållbart att spela inför tomma läktare och hela grejen med ett kval är ju känslorna, att det är såå mycket som står på spel, men med den här matchen mot HV i åtanke så har jag väldigt svårt att tro att det stundande kvalet ens hade haft 10% av de känslor som vanligtvis finns runt ett kval.

Så nej, givetvis är det heelt rätt att pausa matchandet nu, men frågan är hur det blir senare? Kommer det just bli en paus, eller kommer säsongen avslutas i och med detta?

Många frågetecken finns det och jag tänker att jag skriver ett separat inlägg kring allt det där. Ett separat inlägg om grundserietabellen 2019/20 kommer också. Här nöjer vi oss med att konstatera att Leksand avslutar grundserien med en vinst och i och med den slutar man på trettonde plats, 5 poäng före Oskarshamn och 11 poäng bakom Brynäs, som till slut blir tolva.

Torsdagens och grundseriens sista resultat för säsongen 2019/20:
Leksand - HV71 5-2
Linköping - Oskarshamn 3-1
Brynäs - Örebro 1-6
Växjö - Färjestad 4-7
Luleå - Skellefteå 3-0
Rögle - Malmö 5-2
Frölunda - Djurgården 3-2 SD

Även om Leksand hade förlorat mot HV hade det alltså inte spelat någon roll, eftersom att LHC till slut kunde vinna mot Oskarshamn, men det satt långt in. Inte förrän det bara återstod 6 minuter att spela kunde Olle Lycksell göra 2-1 och därefter fick Sebastian Karlsson avsluta sin karriär i LHC med att göra 3-1 i öppen kasse.

Färjestad rivstartade i Vida arena och innan det ens hade gått 10 minuter hade inte bara Färjestad, utan specifikt Jesper Olofsson, gjort 0-1, 0-2 och 0-3. Man gjorde även 0-4 innan den första perioden var över och visst var det Olofsson som gjorde det också! Fyra mål i en och samma period tillhör sannerligen inte vanligheterna!

Unge Jesper Eliasson fick då kliva in mellan Växjöstolparna och han gjorde det hyfsat godkänt, ändå fick han släppa ytterligare två puckar förbi sig innan den andra perioden var över. Växjö hade dock reducerat två gånger om innan dess och det var 2-6 efter två spelade perioder. Jesper Olofsson gjorde sedan sitt femte! mål för kvällen i den tredje perioden och sedan kom två Växjjöreduceringar innan hesa Fredrik ljöd.

I övrigt var det tråkigt med två derbyn i sista omgången, vilka hade varit slutsålda, men som nu gapade tomma. Dels var det Luleå som nollade Skellefteå och dels var det Rögle som vände Skånederbyt mot Malmö och därmed också stannar på 11-1 i poängskörd lagen emellan.

Kring den där andra, tredje och fjärdeplatsen i serien och således hemmaplansfördel i slutspelet hände det inte så mycket rent placeringsmässigt. Rögle och Färjestad tog 3 poäng och i och med att båda lagen vann med tre mål är målskillnaden också intakt för både FBK och RBK jämfört med innan sista omgången. Det gör att Färjestad blir tvåa med ett måls bättre målskillnad än Rögle, +27 mot +26. Därefter tar Skellefteå fjärdeplatsen och därmed fick den där poängen mot Växjö i näst sista omgången stor betydelse. Hade man inte tagit den, då hade nämligen HV blivit fyra, för HV slutar 1 poäng bakom Skellefteå och har +28 mot Skellefteås +27.

Djurgården tar den sista direktplatsen till kvartsfinalerna och playin, om det nu alls kommer spelas. Gör det det kommer playin avgöras mellan följande:

Frölunda - Växjö
Örebro - Malmö

Det senaste beskedet från SHL är dock att slutspelet skjuts upp till den 26 mars eller något i den stilen. Därefter kommer kvartsfinaler, semifinaler och finalserien avgöras i bäst av fem istället för bäst av sju. Saker och ting kan dock hända och jag blir inte helt förvånad om det inte blir mer spel alls den här säsongen. Självklart kommer jag dock uppdatera om läget när det händer något...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0