Målglatt i första omgången av Slutspelsserien

I onsdags var det då dags för Slutspelsserien att dra igång. Som jag skrev i ett tidigare inlägg så har 3/5 vinnare av Slutspelsserien de senaste fem åren som serien har spelats också tagit sig vidare till direktkval och alla tre gångerna har laget då också gått upp i SHL. Det var Rögle 2015, Leksand 2016 och Leksand igen förra året. De lag som vunnit Slutspelsserien, men inte tagit sig vidare från playoff mot förloraren av den Allsvenska finalen, är AIK 2017 och Oskarshamn 2018.

Med andra ord, vinner man den här intensiva och korta serien på fem matcher är det 60% chans att man också tar sig till direktkval och väl där är det 100% att man också tar steget upp, sett till statistiken.

Här i den första omgången blev det verkligen en målexplossion och helt galna resultat. Det var öppna spjäll åt båda hållen, både i Timrå, men framförallt i Södertälje.

I Timrå var det bortalaget Karlskoga som tog ledningen redan efter 03:34, men sedan vände Timrå på steken och körde över bortalaget fullständigt. Man vann skotten med 16-4 i första perioden och 16-7 i den andra perioden. Det kändes nästan som spel mot ett mål och Tim Juel i Karlskogakassen hade det minst sagt svettigt och när Timrå hade skjutit elva skott och gjort fyra mål byttes han ut efter 10:49. Då hade Sebastian Olsson kviterat efter exakt 8 minuter, Jens Lööke gjort 2-1 47 sekunder senare, Jonathan Dahlen 3-1 01:20 efter det och Filip Westerlund 4-1 42 sekunder därefter. Innan perioden var över hade Tobias Lindberg också gjort 5-1 och matchen kändes avgjord redan där.

Vilket ras av Karlskoga!

01:01 in i andra perioden gjorde sedan Jonathan Dahlen sitt andra mål i matchen och drygt halvvägs in i matchen blev även Jens lööke tvåmålsskytt fram till 7-2. Innan dess hade Wilhelm Westlund reducerat för Karlskoga.

Jens Lööke blev senare också tremålsskytt när han assisterades av Jonathan Dahlen efter 01:10 av tredje perioden, innan Linus Karlsson fastställde slutresultatet 8-3 18 sekunder från slutet.

Ännu målgladare blev det som sagt i Södertälje. Där var det hemmalaget som rivstartade. Nick Olesen gjorde 1-0 redan efter 02:29. Victor Öhman kvitterade visserligen bara 31 sekunder efter det, men sedan gjorde Olesen 2-1, Andreas Hjelm 3-1 och Ludwig Blomstrand 4-1 för hemmalaget. Då hade vi spelat 12:42.

Matchen kändes nästan avgjord redan där, men Västervik visade enorm moral och Lucas Wernblom fick in en nödvändig reducering efter 17:25 och bara 53 sekunder in i andra perioden kunde Wernblom också gör 4-3. När Södertälje sedan åkte på ett lagstraff för för många spelare på isen kunde Emil Alba också kvittera till 4-4. Då hade det bara gått 02:48 av andra perioden. och plötsligt var det Västervik som dikterade villkoren och förde matchen, men bara ett par minuter senare hade Södertälje återtagit ledningen och visst var det firma Olesen/Blomstrand igen.

Innan andra perioden var slut hade Västervik hunnit kvittera en gång till och Södertälje på nytt tagit ledningen.

6-5 var också ställningen efter två spelade perioder och den andra perioden slutar alltså 2-3.

I den tredje perioden kvitterade Västervik ännu en gång och den här gången var det Ken Jäger som hittade nätet efter 04:03. Det såg också ut att ta matchen till förlängning, men med 17:16 på klockan höll de sig framme igen, firma Olesen/Blomstrand och det var 7-6 för Södertälje. Västervik plockade målvakten, men då kunde Ludwig Blomstrand göra sitt fjärde! mål för kvällen fram till 8-6. 4+1 på Blomstrand och 2+3 på Olesen. Inte illa!

I den tredje matchen för kvällen, den i Västerås, blev det inte lika målrikt, men ändå relativt mycket mål rent hockeymässigt. Hemmalaget vann med 5-2, efter 1+2 av Alexander Lunsjö, 1+1 av Kelsey Tessier och Sebastian Benker, och så 0+2 av x-leksingen Kenny Källström. De andra två målen gjorde också en gammal leksing, William Wikman, och Jesper Johansson i öppen kasse.

Resultaten i den första omgången av Slutspelsserien skrivs alltså såhär:
Timrå - Karlskoga 8-3
Södertälje - Västervik 8-6
Västerås - Vita hästen 5-2

32 mål på tre matcher alltså, det är galet!