Skadeskjutet Leksand imponerade i Göteborg!

Efter den minst sagt efterlängtade segern mot Oskarshamn var det ett skadeskjutet Leksand som åkte till Göteborg för match mot Frölunda under tisdagen. Inte mindre än sju spelare saknades och det var inte vilka spelare som helst. Mattias Ritola, André Hult, Linus Persson, Marek Hrivik, Emil Heineman, Mattias Karlsson och Mattias Göransson saknades. Det var både småskavanker och sjukdomar, förutom för Linus Persson, som utgick efter bara något byte mot Rögle en vecka tidigare. Efter det kom det rapporter om att vår #25 tyvärr har spelat klart för den här säsongen...

I alla dessa spelares frånvaro lyftes Nils Åman, Mackan Karlberg och Alexander Lundqvist upp från J20. Karlberg och Lunqvist har ju varit uppe i A-laget tidigare under säsongen, men för Nisse Åman var det A-lagsdebut och som han gjorde det!

Vi tar det dock från början.

För inte nog med att Leksand saknade en hel drös spelare, man blev dessutom sena till Göteborg, detta p.g.a. flygstrul, vilket gjorde att matchen flyttades fram 30 minuter.

När pucken väl släpptes i Scandinavium var det Frölunda som tog tag i taktpinnen. Man vann skotten med 7-3 i första perioden, men Axel Brage, som självklart fick chansen på nytt mellan stolparna efter sin nolla senast mot Oskarshamn, var lika het som då, samtidigt som hela laget verkligen jobbade för varandra och inte tummade på någonting, som det har gjorts tidigare under säsongen.

Tidigare har det många gånger varit Leksand som haft initiativet i matcherna utan att få utdelning. Nu var det tvärtom. Nu var det Leksand som fick utdelning när Daniel Gunnarsson hittade nätet bakom Johan Matsson i Frölundakassen. Matsson var helt bortspelad.

Det var också ställningen efter den första perioden och i den andra hann det inte gå mer än 01:49 innan Oscar Lang hade dubblerat den blåvita ledningen till 0-2.

Frölunda skulle dock komma tillbaka, för när Filip Johansson åkte ut bara ett par minuter efter Langs mål och hemmalaget därmed fick spela powerplay, då ringde det
och Axel Brage fick kapitulera för Simon Hjalmarssons skott.

Efter reduceringen fortsatte Leksand dessvärre att dra på sig utvisningar och det såg väldigt jobbigt ut, men de blåvita gjorde det samtidigt riktigt bra och ställningen var, trots två ytterligare utvisningar under perioden, 2-1 för Leksand.

När Jon Knuts åkte ut i inledningen av tredje perioden orkade dock inte Leksand hålla emot längre och Joel Lundqvist kunde kvittera för Frölunda.

Bara några minuter senare inträffade dock det som skulle bli matchavgörande. Rhett Rakhshani körde upp en armbåge i huvudet på Jonas Ahnelöv och fick därmed lämna matchen. I efterhand har Rakhshani stängts av i två matcher, men vad värre för Leksands del är att Ahnelöv blir borta minst en vecka. Inte alls bra, för #55 har ju genomgående varit Leksands klart bästa och viktigaste back under hela säsongen. Han får inte gå sönder mer än såhär och vi får verkligen hoppas att han snart är tillbaka i matchdugligt skick!

Leksand fick hursomhelst spela 5 minuter i spel fem mot fyra och där visade man återigen prov på att powerplayspelet verkligen har börjat sätta sig nu! Först var det Daniel Gunnarsson, som gjorde sitt andra mål för kvällen, assisterad av just de spelarna som måste leverera, nämligen Patrik Sackrisson och Spencer Abbott. Därmed var det 0+2 på både Abbott och Sacke under den här matchen och 2+0 på Gunnarsson.

Det stannade dock inte där, för Leksand fick ju fortsätta i spel fem mot fyra och då small det igen. Nu var det Matt Carey som gjorde sitt första mål i Leksandströjan, snyggt assisterad av, just det, Nisse Åman, som även han därmed hade 0+2 i matchen. Inte illa för en debut!

Ställningen var alltså 2-4 med knappt 12 minuter kvar att spela. Frölunda försökte och försökte, men det märktes att det var ett lag i en svacka och att Leksand gjorde det väldigt bra, för hemmalaget kom inte till jättemånga kvalificerade målchanser och i öppen kasse kunde istället Lucas Nordsäter göra 5-2 och en mycket, mycket imponerande seger var därmed i hamn för Leksand!

På förhand ska det här vara en av seriens absolut tuffaste bortamatcher och poäng här kändes som en bonus, men som Leksand genomför den här matchen var man klart värda segern och det kan mycket väl ha varit säsongens största skalp än så länge!

Växjö - Luleå 1-3

För Leksands del var det synd att Oskarshamn krigade till sig en pinne mot Färjestad och att LHC vann i sudden mot Malmö. Det gör att Leksand bara tar in 1 poäng på LHC och att man visserligen passerar Oskarshamn, men bara med 1 poäng. IKO kvitterade Färjestads ledning tre gånger om och Rickard Palmbergs 3-3 med knappt 7 minuter kvar att spela räckte för att få med sig en pinne från matchen. Starkt av Oskarshamn får jag ändå säga!

Matcherna mellan Malmö och Linköping har alla gått till förllängning/straffar hittills under den här säsongen och så även den här gången. LHC dominerade fullstänndigt i första perioden och vann skotten med hela 20-7, men ändå hade man bara ledningen med 2-1. Den ledningen kvitterade Malmö i andra, innan LHC på nytt tog ledningen och Malmö kvitterade. Till slut var det Olle Lycksell som avgjorde för LHC, 01:35 in i förlängningen.

Rögle och Skellefteå är riktigt bra för tillfället. Roman Will håller nollan, Eric Gelinas, Dennis Everberg och Kodie Curran stod för målem för Rögle, Gustaf Lindvall räddar 32/33 skott, stannar på 96,97% och Jonathan Pudas levererade båda målen framåt för SAIK.