Förlustraden växer...

Förlustraden växer för Leksand och nu börjar det faktist bli lite oroande. Efter ytterligare två förluster, uddamålet mot Luleå i torsdags och 0-4 hemma mot Djurgården igår, är det nu sju raka matcher utan poäng och man är nu bara målskillnad från att hamna under det negativa kvalsträcket. Härnäst väntar dessutom bortamatcher mot såväl Brynäs och Malmö som mot Växjö och LHC. Det är alltså bara lag som är runt Leksand i tabellen och nu gäller det verkligen att börja vinna, annars går snart tåget. Visserligen är det 75% av serien kvar att spela, men egentligen är det ju nu, när lag som Växjö och LHC har gått enormt tungt, som man skulle ha skaffat sig marginal ner till dessa, för de kommer växla upp, det är jag ganska säker på. Värre är det kanske med Malmö och Brynäs, men nu finns hursomhelst ingen marginal alls, så nu kommer Leksand få kriga för att undvika kvalplatserna till våren, det tror jag tyvärr.

Backar vi i vilket fall bandet till matchen mot Luleå i torsdags så var det återigen en förhållandevis bra bortamatch, men återigen är det lite väl mycket slarv och individuella misstag som till slut blir avgörande.

Laget var förstärkt med Mattias Karlsson, som äntligen gjorde sin första match för säsongen, Filip Samuelsson debuterade också och Jonas Ahnelöv var tillbaka efter sin sjukdom.

Med andra ord var det en ordentligt förstärkt backsida jämfört med matcherna tidigare, men trots det kunde Luleå göra 1-0 i numerärt underläge efter 09:41.

Leksand kunde dock kvittera innan den första perioden var slut och det var ett riktigt vackert mål, när Jonas Ahnelöv hittade Marek Hrivik med en långpass, som kom helt fri med Joel Lassinantti, han gjorde inga misstag och 1-1 på tavlan!

Luleå återtog dock ledningen i den andra perioden, efter att Leksand återigen haft problem med att få ut pucken ur egen zon, men återigen kunde Leksand också kvittera, när Mattias Ritola, som helt klart gjorde en av säsongens bästa matcher, slängde in en puck mot mål som Thomas Walkvae-Olsen kunde trycka in fram till 2-2.

För tredje gången kunde Luleå dock ta ledningen i den här matchen när Einar Emanuelsson smackade dit pucken i krysset bakom Janne Juvonen, som annars var riktigt bra och höll kvar Leksand i matchen i tredje perioden, där Luleå annars vann skotten med klara 15-5 och där ett 4-2-mål hade stängt den här matchen. Istället var det Leksand som, kanske inte helt logiskt sett till matchbilden, kunde kvittera för tredje gången den här kvällen. Detta när Jonas Ahnelöv serverades av Ritola och kunde trycka in 3-3.

Det var också ett mål som såg ut att räcka till en efterlängtad poäng, men så blev det inte, för med 4 minuter kvar att spela tappade Leksand bort Luleåspelare framför egen kasse inte mindre än två gånger. Första gången räddade Juvonen, men vid andra tillfället var det bara för Petter Emanuelsson att raka in 4-3 i öppen kasse.

Den här gången kunde och orkade inte Leksand resa sig igen och Luleå kunde vinna matchen med 4-3.

En uddamålsförlust är rent krast inte så illa borta mot Luleå, det är en tuff bortamatch, men när det sker på det sättet det gör och med så mycket slarv involverat i målen bakåt, nej, då känns det trots allt förbannat surt att det slutar som det gör.

Det var dock chans till att studsa tillbaka snabbt för Leksand, när Djurgården gästade Tegera arena under gårdagen (lördag), ett Tegera arena som var fullsatt, 7650 personer, och som fick se Spencer Abbott debutera i Leksandströjan, också det en väldigt efterlängtad debut!

Leksand fick dock en mardrömsstart på matchen, för redan efter 9! sekunder hade Djurgården gjort 0-1. Detta när Alexander Holtz via ribban prickade in ledningsmålet.

En chockstart för Leksand, som dock trampade på, skapade chans på chans, gjorde allt rätt, utom mål, för där stod en omänskligt bra Niklas Svedberg i vägen och plockade allting, ibland med viss tur och utan att själv ha koll på puckarna.

Det hade inte varit orättvist om det hade stått 3-1 eller 4-1 på tavlan efter den första perioden, för Leksand skapade massor och vann skotten med 15-10, men istället stod det 0-2, för innan perioden var över hade Kalle Östman smackat in 0-2 bakom en helt skymd Juvonen.

i andra perioden speglade resultatet mer matchbilden, för nu var Djurgården klart bättre och Leksand skapade inte mycket alls. Djurgården höll leksingarna på utsidan och kontrollerade matchen väldigt bra. När Patrik Berglund dessutom utökade ledningen till 0-3 på straff var matchen mer eller mindre körd för Leksand, även om det var mycket tid att vinka på. Med tanke på hur bra Svedberg hade varit när Leksand väl skapade sina chanser i första perioden var det ingenting som talade för att han och resten av Djurgården plötsligt skulle falla ihop och släppa in tre mål.

Det gjorde man inte heller och istället punkterade Michael Haga definitivt matchen några minuter från slutet när han gjorde 0-4 för Djurgården.

Nollade på hemmaplan inför fullsatta läktare och sju förluster i rad. Tyvärr stannar det inte där heller, för det ser inte bättre ut än att Jonas Ahnelöv verkar vara borta igen, den här gången p.g.a. en underkroppsskada och det är väl precis det som Leksand absolut inte behöver just nu, att den genomgående bästa backen blir borta p.g.a. skada...

Örebro - HV71 1-3

Brynäs bryter alltså sin förlustrad mot Oskarshamn, hade man inte gjort det hade nog Magnus Sundkvist hängt väldigt löst. Det gör han nog fortfarande, för efter den vinsten blev det en ny förlust för Gävlelaget när Växjö vann med 4-1, ett Växjö som krigade sig till 1 poäng i Göteborg i torsdags, efter att först tagit ledningen sent i första perioden och därefter kvitterat Frölundas ledning fyra gånger, både till 2-2, 3-3, 4-4 och 5-5. Starkt av Växjö, som kanske är på väg att tugga igång ordentligt nu?

LHC hade fri entré till matchen mot Örebro och då kom det nästan 8000 personer till Saab arena. Till en början såg det också ut att räcka till 3 poäng, för efter 03:12 i andra perioden gjorde Patrik Lund 2-0 för "Cluben", men därefter rasade man ihop och Örebro vann till slut klart med 5-2. Sedan blev det en väldigt tung förlust för LHC även igår, men samtidigt en väldigt viktig seger för Oskarshamn, som därmed klättrar förbi Malmö i tabellen och parkerar på nionde plats med 14 inspelade poäng.

Malmö är då ett annat lag som har det jobbigt, även om man lyckades hämta in 0-3 till 3-3 mot HV71 i torsdags och få med sig en poäng därifrån. Sedan blev det klar förlust mot Frölunda igår och Malmö parkerar därmed på tionde plats med 13 inspelade poäng, 3 poäng före både Leksand, Växjö och Brynäs, som alla står på 10 poäng.

Färjestad imponerar när man körde över serieledande Rögle i torsdags. Siffrorna tyder kanske inte på det och Rögle snyggade till dem lite mot slutet, men Färjestad hade 5-1 där ett tag och Rögle stod inte alls att känna igen. Ändå studsar man tillbaka och nollar Skellefteå med 3-0, samtidigt som Färjestad förlorar med uddamålet mot Luleå.