Storpublik mot AIK och säsongens andra nolla

Det drar ihop sig mer och mer infö avslutningen av Hockeyallsvenskan 2018/19.

Leksand har spelat två matcher sedan senast, en seger och en förlust.

Förlust blev det i onsdags hemma mot AIK, även om det såg väldigt bra ut långt in i matchen. Johan Porsberger ordnade både 1-0 och 2-0 i den första perioden och även om AIK reducerade i andra så var det ändå 2-1 för Leksand inför den tredje perren.

Där fick AIK dock en drömstart när släkten var värst och Eric Castonguay kvitterade redan efter 56 sekunder. Det var också Castonguay som gjorde 3-2 för AIK några minuter senare och efter det kunde Leksand aldrig resa sig igen och bortalaget stängde definitivt butiken med 4-2 i öppen kasse, 01:38 från slutet.

Den mest omdiskuterade situationen var annars den armbåge i huvudet på Calle Själin som Daniel Muzito-Bagenda satte in så att Själin fick transporteras till Mora lasarett med en hjärnskakning. En solklar avstängning om man tittar på vad Ritola tidigare stängdes av för, men Leksand valde i efterhand att inte anmäla händelsen. Hur det är med Själin är oklart, men risken är att han åtminstone missar de två avslutande matcherna i grundserien...

Ikväll var det dock muntrare toner för de blåvita, för när laget gästade Tingsryd och Nelson garden arena, där man förlorade senast, så höll Axel Brage säsongens andra nolla och Leksand vann med klara 4-0, efter att Lukas Enqvist gjort sitt första mål i Leksandströjan efter 10:01 i första perioden och där det 7 minuter senare stod 0-3 på tavlan, efter att Marcus Karlberg och Martin Karlsson nätat varsin gång.

Det blev inga mål i den andra perioden, Tingsryd skapade en del chanser, men då var Axel Brage tät och höll alla puckar borta från påhälsning i bortakassen.

I tredje perioden hade Tingsryd inget bränsle kvar, Leksand vann skotten med 12-3, punkterade helt matchen med 4-0 08:40 från slutet. Valkvae-Olsen var det som gjorde det målet. Skönt för Thomas, som ju inte har gjort mål nu på ett tag.

Den här segern gör i vilket fall att Leksand fortsatt är med i kampen om den där tredjeplatsen, men det är en klar fördel Västerås där, för man har två raka segrar ytterligare här och är 4 poäng före Leksand med två matcher kvar att spela. Karlskoga var de stora förlorarna i den där kampen nu ikväll, då man föll hemma mot AIK med 4-1. Dock var det Leksand och Modo som var stora förlorare i onsdags, då både Västerås och Karlskoga vann, så totalt sett över de här båda matcherna är det jämnt skägg mellan BIK, LIF och Modo, med en fördel för VIK.

Samtluga resultat från de här båda omgångarna:
Leksand - AIK 2-4
Modo - Södertälje 1-4
Västerås - Vita hästen 4-1
Pantern - Karlskoga 0-3
Västervik - Oskarshamn 3-2 str
Almtuna - Karlskrona 3-2 SD
Björklöven - Tingsryd 1-2 str

Tingsryd - Leksand 0-4
Västerås - Karlskrona 4-0
Karlskoga - AIK 1-4
Modo - Björklöven 4-1
Västervik - Almtuna 3-4 SD
Vita hästen - Pantern 0-3
Södertälje - Oskarshamn 2-1

Ja, som sagt. AIK ångar på. 6/6 poäng här och i och med detta har man även säkrat seriesegern och fördel i den hockeyallsvenska finalen. Man parkerar nu på 105 poäng, Oskarshamn, som bara har tagit 1/6 poäng här, står på 94. Med 6 poäng kvar att spela om är det alltså klart.

Där bakom är det dock inte klart. Västerås tar då som sagt 6/6 poäng och står nu på 88 pinnar. Leksand är fyra på 84, följt av Karlskoga och Modo, båda på 83 poäng. Där är det med andra ord inte alls klart, men då ska vi veta att Leksand har kvar att möta ett avsågat Vita hästen som kommer få kvala för att hålla sig kvar, och ett Björklöven, som i och med de här båda förlusterna och 1/6 poäng jämfört med Södertäljes 6/6, är borta från topp 8-striden. Karlskoga och Västerås möter varandra i nästa omgång och Modo möter Karlskrona. Vinner Västerås där, då är tredjeplatsen säkrad och förutsatt att leksand slår Hästen hemma så är Leksand sämst femma i serien, beroende på hur det går för Modo. Förlorar Modo mot KHK är fjärdeplatsen klar. Om BIK däremot slår Västerås, då blir det ett riktigt getingbo inför sista omgången, där Västerås möter Modo borta, Leksand som sagt har Björklöven hemma och Karlskoga möter Södertälje. Då tror jag Leksad fixar den där tredjeplatsen, men mycket kan ännu hända.

Kring topp 8-sträcket kan också mycket hända. Björklöven, som många inkl. jag själv, trodde mycket på inför säsongen, är dock borta. Man står på 65 poäng och med det kan man inte nå Södertäljes 73, vilka man skaffade sig efter en starkt hemmaseger mot ett förvisso ganska formsvagt Oskarshamn och en stabil 4-1-seger uppe i Övik. Västervik har dock fortfarande chansen att gå om SSK. Med 1 poäng ikväll hemma mot ett vilt krigande och kämpande Almtuna och 2 poäng i onsdags, också det mot detta IKO, så står man på 70 poäng. Man har dessutom målskillnaden på sin sida, +3 mot -4. I nästa omgång möter Södertälje AIK hemma och Västervik Tingsryd hemma. Jag vågar nog säga att Västervik har störst chans till poäng där och i sådant fall blir det ett avgörande i sista omgången nästa fredag, då Södertälje gästar Karlskoga och Västervik tar emot Vita hästen. Västerviks chema är alltså på pappret betydligt lättare och jag blir inte förvånad om man faktiskt fixar det där. De där 3 poängen som Södertälje har att gå på lär behövas, för det är två stentuffa matcher SSK har kvar...

Björklöven kommer alltså hamna i ingenmansland efter grundseriens slut. Med största sannolikhet gör Pantern det också och säkrar därmed det Allsvenska kontraktet även till nästa säsong, förutsatt att ekonomin håller. Man står just nu på 64 poäng och det är 5 före tingsryd, som nu halkar ner under det där sträcket med två omgångar kvar, i och med Almtunas straffseger och extrapoäng borta mot Västervik nu ikväll.

Pantern är med andra ord så gott som klara för Allsvenskt spel nästa år, men det kommer bli ett race in i det sista mellan Almtuna och Tingsryd, där Tingsryd då står på 59 poäng, Almtuna på 60. Almtuna har här tagit 4/6 poäng, Tingsryd 1/6. Almtuna har kvar att möta Oskarshamn hemma och AIK borta. Tingsryd har Västervik hemma och Oskarshamn borta. Båda två ska alltså möta Oskarshamn. Sedan är Västervik på pappret lättare än AIK, men Västervik lär ha saker att spela för, det har inte AIK i den matchen, så det är svårt att säga.

Med två omgångar kvar har vi alltså härliga fighter om plats 3-6, plats 8-9 och plats 12-13.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0