Leksand fick med sig poäng från publikfest på Hovet

I fredags vankades det stormatch på ett utsålt Hovet när Leksand gästade AIK och där det dessutom skulle hissas tröja och grejer innan matchens start.

Matchen i sig blev rent resultatmässigt en väldigt jämn historia, precis som de två tidigare mötena har varit lagen emellan den här säsongen. Då hade Leksand vunnit båda två efter förlängning/straffar.

Här var det också leksand som tog ledningen när johan Porsberger satte sitt tionde mål för säsongen i powerplay, ett mål som blev periodens enda.

I andra perren tog dock AIK över taktpinnen ganska ordentligt och spelade långa stunder ut Leksand. Hemmalaget vann skotten med 21-5 och sköt i och med det fler skott än vad Leksand mäktade med på hela matchen, 20st.

En väldigt het och bra Axel Brage stod dock i vägen och såg till att det "bara" stod 2-1 till AIK efter 40 spelade minuter. Man hade alltså vänt på steken genom mål av Garry Nunn och Anton Holm, som i och med det gjorde sitt artonde! mål för säsongen. Nunns kvittering förresten, den vinkades först av från domarhåll, men beslutet ändrades efter att domarna konsulterat videogranskning. Jag säger varken bu eller bä, men visst känns det liite tveksamt ändå...

Att Leksand "bara" låg under med en kasse inför den tredje perioden med tanke på den kraftiga AIK-dominansen var man nog dock väldigt nöjda med och i tredje kom dessutom kviteringen. Återigen var det Porsberger som höll sig framme och satte sin elfte kasse för säsongen.

AIK tryckte på för ett avgörande, men Axel brage stod återigen i vägen. Det gjorde även Isak Wallin i AIK-kassen, som fick kliva in mellan stolparna när även Erik Källgren tvingades utgå. Det innebär att AIK har båda sina ordinarie målvakter på skadelistan. Ingen delikat situation direkt, men Wallin gjorde det hursomhelst bra, inte minst när Leksand fick chansewn i PP drygt 3 minuter från slutet. Då höll han emot och såg till att ta matchen till förlängning och straffar, där Christian Sandberg blev enda målskytt.

Bonuspoängen alltså till AIK och Leksands segerrad stannar alltså på åtta matcher, men det är fortsatt nio matcher med poäng och det hoppas vi att man bygger vidare på när Västerås gästar Tegera arena imorgon (torsdag).

Oskarshamn - Västervik 0-3

Omgångens skräll måste väl ändå vara Västervik som alltså tvålar dit ärkerivalen Oskarshamn, på bortaplan, med 3-0. Riktigt starkt av Västervik, som i högsta grad fortsatt är med i racet kring att nå Topp 8. Man är bara 2 poäng bakom både Södertälje och Björkllöven, som nu står på samma poäng med sex matcher kvar att spela.

Vita hästen nollar Västerås, som fortsatt har det tungt just nu. Hästen är fortfarande sist, men bara 4 poäng bakom Almtuna och 8 poäng bakom Tingsryd över sträcket. Ett TAIF som föll tungt uppe i Umeå, efter att Björklöven vunnit andra perioden med 4-1 och redan där hade 6-1 på tavlan.

Annars var det mycket folk på många håll. 8094 på Hovet, 6105 i Scaniarinken, 5014 i A3 arena och 3172 i Be-ge hockey center. De dryga 6000 i Södertälje fick dock ingen rolig eftermiddag. Modo vann klart med 5-1 och nu har det verkligen blivit två kamper där kring slutspelsserieplatserna. Dels är det kampen kring tredjeplatsen, där Leksand har 78 poäng, Karlskoga och Modo har 77, Västerås 73 och Karlskrona 71. Sedan är det ett litet hopp ner till Södertälje på 64 poäng, samma som Björklöven och 2 före Västervik på tionde plats.