Leksand ångar på och Erikssons tröja upp i taket

Leksand bara ångar på. Åtta raka segrar är det uppe i nu och är inte ishockey märkligt? Först nio raka förluster innan jul och nu åtta raka vinster.

Först ut var en tuff bortamatch i Umeå, där Leksand inte har tagit 3 poäng sedan 2009.

Nu var det dock dags, när Mattias Ritola, som debuterade mot Pantern för en tid sedan, men som efter samma match stängdes av i fem matcher för en huvudtackling och en crosschecking i huvudet på en Panternspelare, satte ton för den här matchen när han knackade in skottet från Daniel Gunnarsson.

Femte matchen i den avstängningen var egentligen just denna mot Björklöven, men efter en överklagan från Leksands håll friades Ritola efter fyra matchers avstängning och han presenterade sig alltså direkt här när han knackade in skottet från Gunnarsson och det var 0-1 för Leksand.

Björklöven vann skotten klart, 40-18 sett över hela matchen, men Leksand var bländande effektiva när man stack upp i sina kontringar, samtidigt som man hade lite tur, precis som ett lag i medgång ofta har.

Löven kvitterade drygt halvvägs in i första, men efter bara minutens spel i andra styrde Johan Porsberger in ledningspucken för Leksand med hjälp av skridskon och av bara farten kom 3-1 2 minuter senare när Mattias Karlsson med en riktig isare hittade nätet bakom sin namne i Lövenkassen, Mattias Pettersson.

Det stannade dock inte där, för Jon Knuts stod sedan för en riktigt fin prestation när han distinkt avslutade rakt upp i krysset bakom Petersson och redan där, halvvägs in i matchen, såg det avgjort ut.

Det var det också skulle det visa sig, men hade inte Axel Brage varit så bra som han var hade det kunnat bli betydligt mer spännande än vad det blev, för i början av tredje tryckte Björklöven på riktigt bra och där hade det mycket väl kunnat kommaa både en och två reduceringar.

Nu gjorde det inte det, för Axel Brage stod i vägen, och efter den anstormningen hade leksand inga större problem att reda ut det hela och ta sin sjätte raka seger.

Förra fredagen var det sedan dags för ny hemmamatch för Leksand, när Almtuna kom på besök, men innan nedsläpp skulle Niklas Erikssons tröja först hissas i taket.

721 matcher i den blåvita tröjan spelade Eriksson under sin karriär och självklart ska han upp i taket tillsammans med legender som Magnus "Sigge" Svensson, Christer Abris, Nisse "Dubbelnisse" Nilsson, Dan Söderström och grabbarna.

En mäktig hyllning blev det hursomhelst för Niklas och när matchen sedan drog igång blev det en mållös förstaperiod, där Leksand vann skotten med 15-10. Andra perioden var ännu mer klar, 14-4. Då kom också målen. Linus Persson gjorde sitt elfte mål för säsongen efter 06:22, Martin Karlsson ökade på till 2-0 efter 12:10 och Oskar Lang gjorde 3-0 efter 18:08.

Redan där kändes matchen ganska avgjord, men det skulle komma mer, för efter bara 43 sekunder i tredje gjorde han sitt andra mål på två matcher här, Mattias Ritola. David Rundqvist gjorde sedan 5-0 innan Alexander Lunsjö kunde reducera för Almtuna.

5-1 blev också slutresultatet och Leksands sjunde raka vinst var därmed ett faktum.

Den segersviten skulle förlängas ytterligare när karlskrona slogs tillbaka med 5-2 under onssdagskvällen.

Det var dock inte utan vissa besvär, för inte förrän i den tredje perioden lossnade det lite för Leksand. Innan det stod det 23-18 i skott till Leksand och 1-1 i mål, efter att Marcus Karlberg gjort sitt andra mål för säsongen och Viktor Liljegren kvitterat för KHK.

I tredje växlade dock Leksand återigen upp och gick ifrån till 4-1 på 8 minuter.

Det började med att Leksand fick med sig en straff, vilken Valkvae-Olsen förvaltade på bästa sätt. Därefter hängde Rundqvist sitt åttonde mål för säsongen på ett friläge, bara 26 sekunder efter straffen, och så gjorde den gode Rundqvist även 4-1 för Leksand.

Karlskrona reducerade visserligen 2 minuter efter Rundqvists 4-1-mål, men närmre än så kom man inte och Oskar Lang kunde istället stänga matchen med 5-2 i öppen kasse.

Det var alltså Leksands åttonde! raka seger och man har då alltså tagit 23/24 poäng på dessa matcherna. Snacka om raketavslutning och den där tredjeplatsen i serien känns plötsligt inte alls omöjlig, snarare tvärtom. Leksand har nu 77 poäng. Det är 1 poäng mer än Karlskoga, 3 poäng mer än Modo och 4 poäng mer än Västerås. Leksand är alltså i högsta grad involverade i detta.

Almtuna - Karlskoga 5-3

Leksand är det enda lag med tre raka vinster här och toppar formtabellen i hela serien. Efter segern mot Löven var man uppe som femma, bara 2 poäng bakom Västerås, som ju förlorade mot Modo dagarna innan och som jag nämndew i förra inlägget, och Karlskoga, som här slog Södertälje, även om SSK vaknade i tredje och åt ikapp 0-3. Nicolai Meyer, vem annars, reducerade först efter bara 26 sekunder, Lucas Carlsson satte tvåan 2 minuter senare och Emil Bejmo kvitterade efter 10:06. Trots det fick man inte med sig några poäng eftersom att Oliver Eklind gjorde 4-3 bara 26 sekunder efter kvitteringen. Den tunga förlusten följdes sedan upp med 1-4-förlust i Västervik. Därefter studsade man dock tillbaka och slog Västerås med 5-2. Ett Västerås som nu såhär mot slutet av grundserien verkar ha fått den där dippen, för nu går det inte alls som tåget längre, trots att Samuel Ersson är tillbaka i kassen. Först då som sagt 0-2-förlust mot Modo och sedan den där 5-2-förlusten mot SSK. Det gör att Västerås tappar mark i kampen om den där tredjeplatsen som man har tillsammans med Leksand, Modo  och Karlskoga. Ett Karlskoga som ju då först slog Södertälje, sedan tog en enormt stark 2-1-seger hemma mot Oskarshamn, där Fredrik Forsberg gjorde båda målen för BIK. Sedan förlorade man dock mot Almtuna med 5-3, där Almtuna tappade 3-1 till 3-3, men där man ändå lyckades samla kraft till en slutforsering och göra både 4-3 och 5-3 i öppen kasse. Viktiga poäng för Almtuna där i botten, efter att man innan dess förlorat med 0-1 mot AIK och så 1-5 i Leksand. Mot AIK blev Emil Lindbloms 0-1-mål efter 07:58 i första perioden matchens enda.

Betydligt fler mål blev det dock i Oskarshamn i samma omgång, där hemmalaget pulveriserade Tingsryd med hela 7-1. Därefter åkte Oskarshamn då till Karlskoga och förlorade med uddamålet, samtidigt som Tingsryd fick med sig poäng från hemmamötet med Pantern, efter att Panterns Mattias Lassen, som ju har spelat i Leksand, avgjorde i förlängningen. Sedan gjorde Tingsryd en ännu starkare hemmamatch och slog serieledande AIK med 3-2, medan Oskarshamn förlorade i sudden mot Vita hästen. Det gör att de här båda lagen står på samma poäng, 4/9, sett till de här tre matcherna.