Det blir ett race in i det sista!

Det drar ihop sig mot avgörandet av Hockeyallsvenskan 2018/2019. Fyra matcher återstår att spela, två har spelats sedan förra inlägget, en förlust mot Västerås och en seger mot Vita hästen.

Hemma mot Västerås var Leksand på väg mot ännu en seger, efter strafförlusten mot AIK i omgången innam, men i tredje perioden föll man ihop fullständigt och Västerås vann till slut med klara 6-3.

innan det hade Västerås genom Lukas Zetterberg, som därmed gjorde sitt tjugoförsta mål för säsongen, men där Martin Karlsson och David Rundqvist sedan kunde vända på steken och se till att Leksand ändå var i ledning efter den första perren.

i den andra kunde Västerås kvittera, men Johan Porsberger såg ändå till att Leksand fortsatt var i ledning inför den tredje perioden. Han var dessutom assisterad av Kevin Schulze, vilket då, om jag inte är helt ute och cyklar, var hans första poäng i Leksandströjan.

Vad det sedan var som hände i tredje perioden är lite oklart, men Västerås kontrade plötsligt sönder Leksand och gjorde mål på fyra av sina åtta skott i perioden. Marcus Bergman kvitterade efter 08:21, Lucas Zetterberg gjorde sitt andra mål i matchen efter 11:44, Jimmie Jansson gjorde 5-3 efter 15:39 och Wiliam Wikman, släkten är värst, punkterade definitivt tillställningen med 6-3 i öppen kasse.

Det var en förlust som väl på sätt och vis var väntad, med en poängsvit på nio raka matcher kommer förr eller senare en nolla, den kom här och det var bara att skaka av sig den där tredjeperioden och ladda om inför bortamatchen mot Vita hästen under söndagen.

Det gjorde man verkligen och Axel Brage fick en rejäl revansch när han höll säsongens första nolla och Leksand vann med 0-2, efter mål av Marcus Karlberg och David Rundqvist, som bara fortsätter att leverera mål och assists.

Själva matchen var kanske inget vidare underhållande, snarare tvärtom, men 3 poäng är alltid 3 poäng och det gör att Leksand återigen klättrar i tabellen och är uppe på fjärde plats igen, efter att ha rasat ner till sjätte i och med förlusten mot Västerås, som nu har fått upp ångan igen och i nuläget har den där viktiga tredjeplatsen.

Det återstår nu bara fyra omgångar att spela och då ser läget kring den där tredjeplatsen ut såhär:

3, Västerås 82p +20
4, Leksand 81p +9
5, Karlskoga 80p +11
6, Modo 80p +8

De fyra lagen är alltså inom 2 poäng och målskillnaden är dessutom väldigt jämn.

Det återstår 12 poäng att spela om och snacka om att det blir viktiga och intressanta matcher att följa här på slutet!

De här båda omgångarnas matcher slutade såhär:
Leksand - Västerås 3-6
Karlskoga - Björklöven 4-1
Västervik - Pantern 4-1
Vita hästen - Södertälje 2-5
Modo - Oskarshamn 4-2
Tingsryd - Almtuna 0-3

Vita hästen - Leksand 0-2
Karlskrona - AIK 1-3
Oskarshamn - Almtuna 5-0
Västervik - Tingsryd 2-1 SD
Pantern - Björklöven 3-2
Västerås - Karlskoga 4-2<

AIK - Västerås 3-5
AIK - Södertälje 4-3
Modo - Karlskrona 2-5

Det är inga rena omgångar här, men just i skrivande stund har alla lag i serien spelat 48 matcher, vilket ändå gör det ganska lätt att räkna på, eftersom att det inte är något lag som har någon hängmatch eller liknande.

AIK tappar då först 3-1 till 3-5 hemma på Hovet mot Västerås, åker sedan ner till Karlskrona och vinner med 3-1, varefter man lyckas vinna med 4-3 hemma mot Södertälje på Hovet. Därmed är AIK helt klara för den Allsvenska finalen även i teorin. Man har 99 poäng och Västerås på tredje plats har då som sagt 82. Seriesegern är också nära,i synnerhet som Oskarshamn föll i Övik med 4-2, men sedan studsade tillbaka ordentligt och nollade Almtuna på hemmais. AIK är dock 6 poäng före IKO, så det ska nog mycket till om oskarshamn ska ta den där förstaplatsen.

I kampen om den där tredjeplatsen då så förlorade Leksand som sagt en viktig match mot Västerås. Ett VIK som innan det då hade vänt 1-3 till 5-3 mot AIK på Hovet och som därefter slog ännu en rival i form av Karlskoga med 4-2. Starkt av Västerås och just nu är man då i förarsätet när det gäller den där tredjeplatsen.

Karlskoga då, som först slog Björklöven med 4-1 och sedan fick stryk mot Västerås.

Modo slog då som sagt Karlskoga, men förlorade sedan mot Karlskrona, som fortfarande har chansen att blanda sig i det där, men den chansen är väldigt liten. Man står på 74 poäng och är alltså 6 poäng bakom Modo och Karlskoga, 8 poäng bakom Västerås. För Leksands del var det dock bra att KHK slog Modo och det gör alltså här att Västerås tar 9/9 poäng, Leksand 3/6, Karlskoga 3/6, Modo 3/6. Det är alltså jämnt så det förslår...

Bakom dessa lagen har Västervik fortsatt smyga med och faktum är att man faktiskt just nu är uppe på åttonde plats och petar både Södertälje och Björklöven under det där sträcket. Västervik sllog först Pantern med 4-1 och fick sedan med sig 2 poäng hemma mot Tingsryd. 5/6 poäng alltså. Detta samtidigt som Södertälje slog Vita hästen borta och sedan förlorade mot AIK, 3/6 poäng, och Löven har två raka förluster, 0/6 poäng. Det är alltså på väg mot ett nytt nederlag i Umeå och Södertälje, två lag som iaf jag lätt hade räknat in till topp 8 innan säsongen drog igång.

Bottenstriden lever också i högsta grad. Vita hästen har här då två raka förluster och får nog, trots det fina uppsvinget här efter jul, svårt att ta sig över sträcket. Det är 9 poäng upp till Tingsryd över sträcket. Det lär man inte lösa med 12 poäng kvar att spela om. Däremot för Almtuna finns det hopp. Uppsalalaget är bara 2 poäng bakom tingsryd och AIS har dessutom bättre form än vad Tingsryd har, så där kommer det bli tight! Almtuna har Karlskrona hemma på onsdag och Tingsryd har Björklöven borta. Det kanske är Lövens sista chans att haka på det där tåget, så den blir inte lätt för TAIF. Jag tror Almtuna kan krångla sig förbi där till slut...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0