Leksand firar jul som nia, efter nionde raka förlusten

Leksands förlustrad bara växer. Sju förluster var det uppe i senast jag skrev. Nu är det nio raka förluster och dessutom nio raka nollpoängare. Leksand har alltså tagit 0/27 poäng under de senaste nio omgångarna. Inte undra på att man halkat efter i tabellen. Nu är det t.o.m. så illa att man har halkat ner under Topp 8-sträcket. Leksand parkerar nämligen på nionde plats nu när man går till julvila, en julvila där föreningen har en hel del att fundera över...

Funderat har man nog dock redan gjort och man har t.o.m. agerat litegrann. Ett stort beslut har fattats och det var väl ett beslut som till slut var den enda utvägen. Leffe C fick foten tidigare i veckan och mot Almtuna den 26 december komer nu Roger Melin att stå i Leksands bås.

Vi får väl se om det blir någon omedelbar effekt av det, men jag tror iaf att det är precis vad truppen behöver. Inte nödvändigtvis just Melin, men en ny röst i båset. Allt låste sig fullständigt med Leffe och nu känns det lite som en omstart efter jul. Förhoppningsvis kommer även Calle Själin vara tillbaka då, något vi har längtat läänge efter!

Innan dess ska vi dock gå igenom de två senaste och precis lika dystra, bleka och håglösa insatserna från Leksands håll.

Två hemmamatcher till, två förluster, noll mål framåt och en total målskillnad på 0-7. Det är allt annat än godkänt, särskilt på hemmaplan.

Först var det Södertälje, som kom till Tegera och fullt rättvist bröt en tre matcher lång förlustrad när man vann komfortabelt med 4-0.

Detta efter en förstaperiod som faktiskt var jämn rent spelmässigt och där det stod 0-0 efter 20 spelade minuter, men där sebastian Dyk kunde ge gästerna ledningen drygt 3 minuter in i andra. Därefter föll Leksand tillbaka i gamla hjulspår och när Ludwig Blomstrand gjorde 0-2 10 minuter senare blev uppförsbacken för brant inför tredje, där Leksand egentligen inte skapade några vidare farligheter alls på hela perioden. Man vann visserligen skotten med 16-9, men det var SSK som gjorde målen. Nicolai Meyer gjorde 0-3 efter 6 minuter och så stängde Hugo Gustafsson butiken med 0-4 efter 18:07.

Mycket roligare blev det inte heller när numera serieledande Oskarshamn kom på besök till Tegera några dagar senare.

Vi minns hur den senaste matchen lagen emellan i Tegera slutade, 1-5 till IKO, trots att Leksand gjorde en bra match. Sedan vann ju Leksand nere i Oskarshamn med 7-4 i något som måste vara en av säsongens hittills roligaste matcher.

Rolig match blev det inte här. Oskarshamn kunde redan efter 3 minuter ta ledningen, efter att Filip Engsund lämnats helt ren framför Axel Brage, som nu är back on track i kassen again.

Leksand höll siffrorna nere resten av perioden, men i andra perren blev uppförsbacken ännu brantare när lånet från Nybro, Janne Kivilahti, ökade på Oskarshamnsledningen till 0-2, varefter Arsi Piispanen stod för ett riktigt konststycke fram till 0-3 och sedan var matchen stängd.

Leksand sköt sju skott på mål i den tredje perioden, men återigen var det inga större farligheter och Christoffer Rifalk hade inga större problem att hålla ytterligare en nolla den här säsongen.

AIK - Pantern 1-4

Leksand och Vita hästen var de enda lag som tog 0/6 poäng här. Hästen som då först förlorade i Karlskrona och sedan i Tingsryd. 1-8 i målskillnad på de båda matcherna och man har det väldigt tufft just nu. Sämst i serien rent formmässigt är man dock inte, för det är leksand.

Bäst form har Västerås, som fortsatte att bygga på sin segersvit när man vann en väldigt spännande, tät och jämn match mot Björklöven, som VIK till slut vann med 5-4, efter att man gått upp till 3-1, men tappat det på 50 sekunder i slutskedet av andra perioden, då August Tornberg och David Lindquist såg till att det hastigt och lustigt stod 3-3 istället för 3-1. Löven gjorde också 4-3 i tredje perioden, men VIK kvitterade och med minuten kvar av förlängningen avgjorde sedan Marcus Bergman. Därefter åkte Samuel Ersson till kanada för att spela JVM och direkt blev det storförlust för Västerås, när Västervik vann solklart med 6-1! Marcus Dahlbom hade släppt två puckar förbi sig innan den första perioden var över, 0-3 kom efter 19 sekunder i andra och när Trevor Mingoia gjorde 0-4 tog Västerås timeout, bytte målvakt och unge Jesper Myrenberg fick debutera, en debut som inte blev något vidare. 20 sekunder tog det innan Västervik hade gjort 0-5 och matchen var definitivt stängd. En rejäl självförtroendeboost för Västervik, som dessförinnan ju hade förlorat i Karlskoga, men ändå fått med sig poäng därifrån.

Oskarshamn vann toppmötet mot AIK, efter att AIK fått en smakstart och hade 0-2 redan efter 01:41. Då är det väldigt starkt att vända det till seger med 5-3. IKO är nästan ostoppbara, man bara öser på och det är bara att lyfta på hattem för Björn Hellkvists mannar. Pär Käntäh har verkligen fått ihop det där laget, men nu står det ju klart att han lämnar sin post som sportchef efter den här säsongen. Istället ska han vara klar för Björklöven. Det blir ju lite närmre "hem" då och Löven lär med stor sannolikhet ha dragit en riktig vinstlott där.

Almtuna höll sin tredje raka nolla när man slog Pantern med 0-2. Först höll Jocke Ericsson nollan när man slog Hästen med 2-0, sedan spikade Arvid Ljung igen när Södertälje bortaslogs med 4-0 och här höll Arvid Ljung återigen nollan när Pantern också slogs med 2-0. Därefter tog det dock stopp när Björklöven vann i Gränbyhallen med 3-2. Sebastian Selins mål 03:25 in i tredje perioden blev avgjörande där.

Modo fortsätter att blanda och ge. Efter den till slut knappa segern mot Leksand blev det suddenförlust mot Tingsryd, som å andra sidan verkligen är på gång nu, för den suddensegern för TAIF följdes upp med en säker seger med 4-0 mot Vita hästen och Tingsryd ångar på mot topp 8-sträcket.