Västerås krigade till sig tre poäng

Västerås krigade verkligen till sig en seger nu ikväll när man slog AIK hemma med 2-1. Det var AIK som tog ledningen drygt 5 minuter in i matchen, men sedan vände VIK på steken när Marcus Bergman kvitterade och Fredrik Johansson gjorde 2-1, alla mål i den 1:a perioden. Resten av matchen var mer eller mindre AIK mot Henrik Lundberg och säga vad man vill om lundberg, han har väl gjort en del darriga insatser, men ikväll var han riktigt, riktigt bra! Hela Västerås kastade sig, slängde sig, täckte skott och offrade sig hänsynslöst. Man ville verkligen ha den där trepoängaren och även om AIK var ruskigt nära vid ett antal tillfällen så kom man aldrig ikapp och Västerås lämnar därmed dels jumboplatsen och är 1 poäng före Södertälje, dels tar man in på lagen över sträckeen. det är nu bara 6 poäng upp till Björklöven över sträcket. Ett Björklöven som inte hade vunnit borta sedan man slog Södertälje borta i början av november, men här var man på väldigt god väg när man gick upp till 3-0 borta mot Almtuna. Man hade dessutom bud på 4-0, men istället gjorde Almtuna 1-3 och lyckades också reducera på nytt innan den 2:a perioden var över. I 3:e kvitterade man och det märktes lite på lövenspelarna att man inte hade självförtroendet där och mycket riktigt gjorde också almtuna 4-3, vilket också blev slutresultatet. Björklöven är därmed kvar på 12:e plats, medan almtuna klättrar förbi både Modo och Vita hästen i tabellen, upp på 7:e plats.

Kvällens 5 resultat:
Västerås - AIK 2-1
Almtuna - Björklöven 4-3
Mora - Södertälje 7-0
Timrå - Vita hästen 4-3 str
Pamtern - tingsryd 2-3 str

Mora gjorde 1-0 i 1:a perioden, ökade på till 2-0 och 3-0 i 2:a perioden och känslan var att nästa mål skulle bli väldigt avgörande. 3-1 för Södertälje och man kanske skulle få kontakt igen, 4-0 för Mora och matchen skulle vara avgjord. SSK kämpade och slet och var definitivt inte så utspelade som siffrorna till slut visade, man vann t.o.m. skotten med 11-9 i 3:e perioden, men förlorade densamma med 4-0 i mål, för när Mora fick in 4-0 trots att det var Södertälje som hade tryckt på, då rasade man ihop och Mora gjorde i ganska snabb takt både 5-0, 6-0 och 7-0. Mora befäster därmed serieledningen och är 5 poäng före Bofors. BIK har dock en match mindre spelad. Man möter Modo hemma imorgon, men det viktiga för Mora var egentligen att man drygade ut avståndet ner till tingsryd och Pantern, som fortfarande är närmaste jagande lag under sträcket, eftersom de båda möttes ikväll och matchen gick till förlängning och straffar. Detta efter en sen kvittering, efter 19:38 i 3:e perioden, av Tingsryd. Så nära var Pantern att ta 3 poäng och segla upp som ensam 3:a. Nu gjorde man inte det, Tingsryd vann på straffar och man är i nuläget 7 resp. 8 poäng bakom Bofors. Mora är alltså just nu 12 resp. 13 poäng före tingsryd och Pantern. Det är 16 matcher kvar och visst känns det väldigt osannolikt att Mora ska tappa så mycket på så relativt få matcher? Nej, det kommer inte hända. Jag vågar nog faktiskt sätta en slant på att Mora spelar Allsvensk final...