Kontroversiellt mål avgjorde på Hovet...

Leksand gästade Hovet och Djurgården under lördagseftermiddagen. Ett fullsatt Hovet där Leksand fick ett fint läge att ta ledningen direkt i inledningen av matchen när man fick spela 5 mot 3 i dryga minuten, men inget mål den gången. Skott i burgaveln var det närmsta man kom.

Djurgården fick sedan själva ett powerplay, men det här var seriens 2 sämsta PP-lag och det märktes, för Djurgården skapade inte heller mycket. Inte heller när man fick en ny chans i PP några minuter senare. då var det istället Leksand som kom 2 mot 1 2 gånger, i boxplay, men man lyckades inte få in pucken där heller.

3:e gången gillt blev det dock, för när Djurgården fick chansen i powerplay för 3:e gången i rad bara i den 1:a perioden så hittade Linus Johansson rätt bakom Haukeland och det var 1-0 för Djurgården.

man fick också ett 4:e raka powerplay, men ingen utdelning den gången. Istället gjorde man 2-0 dryga minuten från pausvila, efter att Leksand bitit sig fast i Djurgårdens zon ett längre tag, men inte fått in kvitteringen. Ibland är inte hockey rättvist eller logiskt, men å andra sidan var det kanske ganska logiskt, för drar man på sig 4 raka utvisningar, då blir det givetvuis tufft. Samtidigt var båda målen inte helt otagbara för Haukeland, som nog hade tagit båa 2 om han hade varit på topp.

I 2:a perioden tvingades Leksand till en timeout och kort senare fick man också chansen i powerplay, men vad hände då? Patrik Lund, som själv spelade fram till både 1-0 och 2-0, satte 3-0 för Djurgården, i boxplay. Inte bra alls och uppförsbacken såg väldigt brant ut för Leksand...

I samma powerplay som man fick ett mål emot sig kunde dock även Johan Porsberger spräcka Tellans nolla och bara 4 minuter senare small det igen. Janos Hari smällde upp pucken i nättaket bakom Tellqvist och det var 3-2.

Leksand hade sedan bud på mer, men det var 3-2 efter 2 spelade perioder, men i den 3:e kom ändå kvitteringen. Olle Alsing frispelade snyggt Oskar Lang över hela isen, Lang gjorde inga misstag utan satte snyggt 3-3.

Efter målet tog Leksand över spelet mer och mer, man växte mer och mer, samtidigt som Djurgården krymte. Man gick för ett ledningsmål och kanske också ett avgörande, men istället kunde Daniel brodin göra 4-3 för Djurgården med knappt 7 minuter kvar att spela. Ett mål som blev väldigt omdiskuterat och fick Perra att rasa efteråt, för det blev också matchavgörande och Djurgården kunde vinna matchen med 4-3.

målet godkändes efter lång granskning från situationsrummet, där man då till slut kom fram till att brodin inte störde Haukeland i mål. Jag har själv inte sett situaionen, men har läst starka åsikter åt både det ena och andra hållet på Facebook. Vissa tycker att pucken solklart är inne i målgården före Brodin och att han då inte stör Haukeland. Andra menar att han visst är inne och stör honom innan pucken kommer dit, så jag vet inte. Omdiskuterat var det i vilket fall och ett högst tveksamt mål som alltså avgjorde matchen.

Mål eller inte, det låter jag vara osagt, men det jag blir irriterad på är att det inte är konsekventa domslut. Minns ni matchen mot Rögle i december? När Jon Knuts gjorde 5-2 för Leksand, men där målet då dömdes bort för att man menade att hans röv var inne i målgården och störde målvakten. Inget annat, inga skridskor, ingen klubba, bara röven. Om det dömdes bort, då skulle det här också ha dömts bort, solklart! Det finns säkert fler exempel under säsongen där spelaren stör målvakten mindre än vad Brodin gjorde här, men där målet ändå dömdes bort. Så det är inkonsekvensen jag blir irriterad på. det känns inte som det riktigt finns någon röd tråd att gå efter. Vad som gäller i en match gäller inte i en annan match. Så är det givetvis inte, domarna har ju sina regler att följa, men hur det kan skilja så mycket i bedömningarna från situationsrummet, det är märkligt tycker jag. Här tycker jag nästan att domarna nere på isen själva skulle avgöra huruvida spelaren stör målvakten eller inte. De ser eller har en bättre känsla för det än vad några herrar som bara tittar på TV-bilder har. Så nja, ett högst tveksamt domslut får jag faktiskt säga, i synnerhet om man tittar på tidigare matcher och domslut under säsongen...

3 viktiga poäng för Djurgården alltså, 3 poäng som gör att man nu är 10 poäng före Leksand under sträcket. Det lär man inte tappa och Djurgården kommer med största sannolikhet klara sig undan kval. Hade inte det där målet godkänts och Leksand istället hade fått in det där avgörandet som man gick för, då hade man bara varit 4 poäng bakom Djurgården och saken hade varit i ett helt annat läge. Så det var ju inte direkt vilket mål som helst som godkändes där heller. Bara 3-3 efter full tid och en extrapoäng till Leksand hade gjort att man bara var 6 poäng bakom Djurgården och på samma poäng som Örebro, för tur i oturen så förlorade Örebro också och ställningen kring sträcket är därmed oförändrad.

Luleå - Färjestad 5-4 SD

Örebro hade 0-0 efter den 1:a perioden, men i 2:a gjorde HV ett ryck. Filip Sandberg gjorde 1-0, Erik Brännström gjorde sitt 1:a SHL-mål fram till 2-0 och Christoffer Törngren gjorde 3-0, innan Markus Weinstock reducerade för Örebro. Man gick sedan för ännu en reducering, men då kom nog ett av säsongens mest dråpliga självmål. Joel Mustonen skulle rensa bort pucken framför eget mål. Hudasek hade redan räddat skottet från Andreas Borgman, men Mustonen missbedömde det hela litegran, så istället för att svepa pucken utanför ena stolpen svepte han den innanför densamma och in i eget mål, vilket innebar 4-1 för HV. Surt för Örebro, men Mustonen kunde iaf skratta åt det hela sen efteråt.

Också Rögle förlorade på nytt. Man hade 1-1 efter den 1:a perioden, men Garett Roe's 2-1-mål 14:38 in i 2:a perioden skulle ändå visa sig bli matchavgörande och läget är därmed helt oförändrat där nere i botten av tabellen. Rögle är 8 poäng bakom Leksand och Leksand är 2 poäng bakom Örebro.

Växjö är för 1:a gången någonsin i klubbens historia serieledare. Detta efter 6 poäng på 2 dagar mot Karlskrona och totalt 8-1 i mål. Växjö har smugit med där lite i bakgrunden, men att man har seglat upp såhär, det har jag faktiskt inte tänkt på. Man har nu 10! raka segrar och är före Frölunda på bätre målskillnad, men Frölunda har 1 match mindre spelad än vad växjö har.