Kovacs sköt AIK till direktkval

i onsdags spelades då den helt 5:e och avgörande matchen mellan AIK och tingsryd i den allsvenska finalserien. 2-2 stod det i matcher och 7-7 i mål. Kan det bli jämnare?

det var också en jämn, men mållös, 1:a period, som AIK kanske vann rent spelmässigt, men där Tingsryd definitivt inte var chanslösa.

I den 2:a perioden kom sedan målen. AIK tog ledningen efter knappt halva matchen, men sedan vände tingsryd på 01:50. Först satte Kari Sivonen 1-1 och kort senare Eric Castonguay 1-2.

Matchen skulle dock svänga på nytt när AIK vände tillbaka till 3-2 på 32 sekunder. 2 dyrköpta utvisningar för Tingsryd, där först Adam Åkesson fick sätta sig 2 minuter för en tripping, varpå Jonathan andersson satte 2-2 i nät bakom Johannes Jönsson och sedan Daniel Norbe som åkte ut för en hö klubba, varpå Christian Sandberg själv satte 3-2.

Där såg det ut som att AIK trots allt skulle ro hem det där, men Tingsryd kom ut taggade till tänderna i 3:e perioden, dominerade fullständigt, vann skotten med 20-6 och fick också in kvitteringen. Knappt 7 minuter från slutet bombade Filip Owesson in 3-3, också det i ppowerplay och om vi säger som så så hade 3-4 för tingsryd inte varit orättvist där, för man ägde hela 3:e perioden, AIK hade i princip ingenting och vi vet alla hur svårt det är att ställa om när man har haft ledningen, tappat den och sedan ska man ställa om till en mer offensiv hockey. Nej, det var klar fördel Tingsryd, AIK ville nog mest att perioden skulle vara över och dit nådde man också. Förlängning väntade och där hann det bara gå dryga minuten innan Robin Kovacs, som annars var ganska osynlig i matchen, klev fram och stänkte dit avgörandet för AIK, 01:28 in i förlängningen.

AIK - Tingsryd 4-3 SD

3-2 i matcher för AIK.

Det krävdes alltså 5 matcher, 10-10 i mål efter 300 minuters hockey och ett avgörande i förlängning i den 5:e och avgörande matchen för att skilja de här lagen åt. Kan det bli jämnare än så? Egentligen borde inget lag ha behövt förlora det här, men något lag måste ju göra det och det blev till slut Tingsryd, även om det lika gärna hade kunnat vara AIK.

Nu väntar alltså direktkval för AIK i bäst av 7 mot Karlskrona. Där tror jag man har ganska goda chanser att ta det. KHK har visserligen ryckt upp sig mot slutet och om Honken spelar som han kan göra, då kan han bli hjälte för Karlskrona, men annars kommer AIK från ett gäng jämna och täta matcher, matcher som man ändå har vunnit och på ett kokande Hovet är det inte lätt att vinna som bortalag. Karlskrona har kanske visst övertag, men jag skulle nog ge AIK större procentuell chans innan serien drar igång än vad Malmö hade mot Leksand förra året och vi vet ju alla hur det gick då, så det är definitivt ingen omöjlighet för AIK.

För Tingsryds del väntar playoff i bäst av 3 mot Leksand. Vinnaren där spelar direktkval i bäst av 7 mot Modo och ja tror att vad som helst kan hända i de här bäst av 3. Leksand lär komma med en galen självförtroendeboost efter gårdagens Morakross, samtidigt som Tingsryd inte slutade 2:a i serien utan anledning, men som sagt, återigen, hade Leksand hållt det snitt vi gjorde under 2:a halvan av grundserien, då hade vi slutat 2:a i tabellen, före Tingsryd, + att Leksand som sagt kommer med en grymt uppåtpekande formkurva, medan Tingsryd mentalt ska ladda om efter den här tunga suddenförlusten. Ja, ni ser, jag tror Leksand har ett mentalt övertag och jag blir inte förvånad om man snor matchen i Tingsryd på lördag. Samtidigt är Tingsryd ett lag som Leksand har haft svårt för under säsongen och bara tagit 4/12 poäng mot, så, som sagt, vad som helst kan hända på lördag, time will tell us then!

Vi säger hursomhelst grattis AIK till direktkvalsplatsen!