Karlskrona räddade kontraktet

Karlskrona är klart för SHL till nästa säsong. Detta efter 4-1 i match 5 mot AIK igår.

Man vann skotten med 11-7 i 1:a perioden, men det var fortfarande 0-0.

I 2:a gav dock Alexander Bergström KHK ledningen. AIK jagade en kvittering, men Honken var riktigt bra i mål och när Jimy Andersson och Riley Holsapfel gjorde 2-0 och 3-0 för Karlskrona på 4 minuter i början av 3:e perioden, då såg det väldigt tungt ut för AIK, som dock inte gav upp. Man plockade målvakten med 8 minuter kvar att spela, men då avgjorde Matias Guter definitivt matchen när han satte 4-0 i öppen kasse. AIK lyckades dock reducera och spräcka Honkens nolla 01:04 från slutet.

Matchen slutade alltså 4-1 till Karlskrona, som alltså håller sig kvar i SHL till nästa säsong. Man vinner den här matchserien med samma siffror, 4-1 i matcher.

Jag gillar dock inte alls det här systemet man har i svensk hockey. i nästan alla andra idrotter åker åtminstone jumbon i serien över direkt ner i serien under och vinnaren av serien under går direkt upp i serien över. Så borde det vara här med tycker jag. det har jag förespråkat i hur många år som helst. Jag tycker att om man slutar sist i t.ex. SHL har man haft 52 omgångar på sig att rädda kontraktet. Då ska det inte räcka med att vinna 4 matcher mot ett lag från serien under för att behålla kontraktet.

För de Allsvenska lagen är det ännu värre. Man ska gå igenom 52 grundseriematcher, sluta topp 2, slå 1:an eller 2:an i bäst av 5 matcher och sedan försöka slå juumbon i SHL i bäst av 7. Det känns bara som en maktdemonstraion från SHL's sida och det främjar definitivt inte någon annan förutom lagen i SHL.

Någon form av kvalspel tycker jag dock definitivt att man ska ha, för det är trots allt det roligaste och mest spännande på hela säsongen. Ofta bra mycket mer spännande och roligt att följa än SM-slutspelet.

Här är mitt förslag att jumbon i SHL som sagt åker direkt ner i Allsvenskan och vinnaren av Allsvenskan går direkt upp i sHL. De båda byter plats alltså. Sedan spelar lag 12 och 13 i SHL en kvalserie mot lag 2-5 i Allsvenskan, förslagsvis exakt enligt samma premisser som tidigare, 10 matcher och de 2 lag med flest poäng därefter spelar också i SHL säsongen efter.

Det här systemet som man har infört nu känns inte alls främjande för spänningen mellan serierna. Känns som lagen i HA kommer få mindre och mindre chans att gå upp ju fler säsonger som går. Glappet mellan SHL och Allsvenskan kommer alltså troligtvis att öka mer och mer och då tycker jag att man har sabbat en av svensk hockeys absoluta juveler, spänningen i upp och nedflyttningssystemet.

Så, SHL och alla som bestämmer där uppe på förbundet, se över det här ordentligt och vidta åtgärder för det här så snart som möjligt, annars riskerar vi att få en nästintill stängd liga också i Sverige och det vill åtminstone inte jag alls ha, definitivt inte!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0