Onödigt spännande derbyseger!

Dags för det 4:e Daladerbyt för säsongen och det sista för grundserien. De tidigare har Mora vunnit med 2-1 i Mora och 3-1 i Leksand, medan Leksand ju vann derbyt i Globen senast med 3-0.

Det var en match med chanser åt båda håll i den 1:a perioden och där inget av lagen riktigt tog komandot. Leksand och Oskar Lang hade ett fint läge mitt framför Jakob Johansson i Morakassen, men trots Langs rappa backhand gjorde Johansson en snygg reflexräddning. Han klev också fram när Robin Jakobsson skottfintade och istället serverade Paakkolanvaara på andra kanten. Han drog till direkt, men Johansson var där igen. det var han också när Martin Karlsson fick läget mitt i slottet. Ja, Johansson hade kort sagt öppnat matchen riktigt bra, precis som Henrik Haukeland, som occkså klev fram och gjorde några svettiga räddningar, inte minst när också en moring blev helt ren i slottet framför honom.

Det var kort sagt en match med 2 bra målvakter, men vi skulle trots det få se ett mål innan perioden var över. Med 42 sekunder kvar att spela tryckte Andreas stene in 0-1 för Mora i spel 5 mot 4.

Leksand öppnade 2:a perioden bäst och firma Amnér/m.Karlsson hade ett jätteläge, och då menar jag verkligen jätteläge, precis i upptakten av perioden, men Jakob Johansson gjorde en riktig idioträddning där och det var fortsatt 0-1 för Mora.

Leksand var dock det något starkare laget i 2:a perioden och visst kom också kvitteringen. Johan Olofsson, som ju är tillbaka i Leksand igen från Färjestad, slet sig loss från en ordentlig hakning, gjorde inga misstag och det var 1-1.

Några minuter senare hade man också vänt på steken när Viktor Amnér drog iväg ett skott som Jakob Johansson inte såg, men som han skulle plocka i plocken, men lite oturligt tappade in mellan armen och kroppen.

Knappt 1 minut efter målet fick Leksand spela powerplay och då slog Janos Hari en briljant passning till Amnér, som klippte till på nytt och 3-1 satt i nät bakom Jakob Johansson. Riktigt hockeygodis och Mora tog en timeout.

Efter timeouten försökte man gå framåt och 3-2 var inte långt bort, men istället kontrade Leksand, efter fint förarbete av Daniel Bertov, nyförvärvet från mariestad, och Anton Karlsson, och johan Porsberger kunde sätta 4-1 i nät bakom Johansson och det var riktig Daladans i arenan.

Nej, nu hade Mora tappat allt. Man tappade markeringarna hela tiden och Leksand fick friläge på friläge och det gick sannerligen inte att klandra Johansson för de 4 insläppta målen. Möjligen skulle han ha tagit Amnérs 1:a mål, men de andra 3 var han chanslös på. Moras defensiv var däremot under all kritik och man ville nog helst bara att perioden skulle ta slut.

Perioden tog också slut, men i stort sätt halva 3:e perioden spelades bara av kändes det som, inget av värde hände och de 3 poängen såg kassaskåpssäkra ut, men med 4 minuter kvar att spela slarvade Leksand något enormt i powerplay och Jakob Nilsson kom fri med Haukeland och satte 4-2, i boxplay, under all krutik, så får man inte agera, inte ens när man leder med 4-1!

Sedan åkte Porsberger ut för en slashing och Mora plockade målvakten, vilket innebar spel 6 mot 4, varefter Lucas Eriksson också drog på sig en onödig utvisning och det blev spel 6 mot 3 med 48 sekunder kvar att spela. Ett snabbt mål där för Mora och man skulle ändå få avsluta i spel 6 mot 4. Målet kom också, men lite sent. Kevin Gagné satte 4-3 bakom Haukeland, med 17 sekunder kvar att spela och det blev trots allt spännande på riktigt...

Kviteringen var sannerligen inte långt bort heller, Alexander Deilert tog sig förbi sin försvarare, men sköt sådan tur var utanför och Leksand kunde vinna med 4-3, men det var på håret.

En seger är alltid en seger och det är särskilt skönt mot Mora, men som man uppträdde i slutet av matchen här, så får man inte göra. Har man 4-1 med 4 minuter kvar, då ska det inte bli såhär spännande. man faller helt enkelt tillbaka för mycket och när Mora får sitt 4-2-mål, då stäppar de upp ytterligare, samtidigt som Leksand inte lyckas slå ifrån sig på ett bra sätt. ja, man rider ju ut stormen, men det där är nog Perra inte särskilt nöjd med. Först och främst ska man inte släppa 4-2 när man har powerplay med 4 minuter kvar att spela. det är oerhört slarvigt och det får bara inte ske. Sedan är det klart att Mora får energi av det och hade det bara varit lite längre tid kvar, ja, då tror jag Mora hade kvitterat om matchbilden fortsatte att se ut som den gjorde där i slutet.

Nåväl, nu är det färdiggnällt, det blev trots allt derbyseger, 2.a perioden var riktigt, riktigt bra och Leksand klättrar därmed upp på 79 poäng och är 7 poäng bakom Oskarshamn och 3 före Almtuna, som nu passerar BIK och är ny 5:a i tabellen. Med 9 poäng kvar att spela om är det 10 poäng ner till Pantern under sträcket och slutspelsserieplatsen är därmed också säkrad i teorin, härligt!

Timrå - AIK 4-1

Redan efter 30 sekunders spel kunde Pantern ta ledningen mot Oskarshamn. IKO replikerade några minuter senare, men Pantern återtog ledningen på nytt innan den 1:a perioden var slut och ökade på till 3-1 i den 2:a perioden, men Arsi Piispanen såg till att Oskarshamn fick kontakt igen när han smällde in 3-2 för IKO. Kvitteringen satt också i nät i den 3:e perioden, precis efter att Pantern bränt ett jätteläge till att göra 4-2. Tungt för Pantern och kanske var det knäckande, för strax efter hade IKO vänt på steken när Pontus Widerström satte 3-4 i nät bakom Emil jidskog och i och med det var Pantern utanför topp 8, eftersom att Timrå lite överraskande slog AIK med 4-1.

För Björklöven tog det inte mycket längre tid än för Pantern att ta ledningen. Efter bara 2 minuters spel satt 1-0 i nät bakom Magnus Åkerlund i Sundsvallskassen och man ökade sedan på till 2-0, innan Sundsvall kunde reducera, men bara sekunder senare var det återigen tvåmålsledning för Löven när man gjorde 3-1. Det var en ledning som stod sig enda in i 3:e perioden, där man definitivt stängde matchen 8 minuter in i perioden, när 4-1 satt i nät bakom Åkerlund. Björklöven tog därmed chansen att haka på lagen framför och man har nu 3 poäng upp till Timrå över sträcket.

Västerås öppnade riktigt uselt i Haparanda och hemmalaget dominerade matchen fullständigt i den 1:a perioden och man fick också utdelning. Både 1-0 och 2-0 satt i nät bakom Jonas Fransson, som är tillbaka efter sin utlåning till HV. Asplöven var faktiskt bättre än Västerås och man gjorde också både 3-0 och 4-0 i den 2:a perioden och här såg Västerås chans till fortsatt spel efter grundserien ut att ryka all världens väg, i synnerhet som Pantern över sträcket i det läget hade 3-2 mot Oskarshamn och därmed skulle vara 5 poäng före Västerås. Än var det dock inte klart, för Asplöven har tappat stora ledningar flera gånger under säsongen och nu gjorde Västerås både 4-1 och 4-2 inom loppet av 25 sekunder och vips var det mer spänning i matchen igen. Närmre än så kom man dock inte och Asplöven kunde göra 5-2 i öppen kasse. Ett litet ljus i mörkret för VIK var dock att Oskarshamn ju vände mot Pantern och att det därför "bara" är 4 poäng upp till Timrå över sträcket, men med 9 poäng kvar att spela om tror jag det ska till väldigt, väldigt mycket för att Västerås ska klara det. Nej, jag tror man brände sina broar här. Eller, kanske egentligen inte just här, utan egentlien i och med alla förluster under seriens gång, men många bäckar små och det här var nog droppen som fick bägaren att rinna över. Många ordspråk där, men i vilket fall tror jag Västerås är körda nu...

Bofors öppnade också bra mot Tingsryd och gjorde både 1-0 och 2-0 innan bortalaget kunde reducera med 7 minuter kvar av 1:a perioden. Till slut kom också kvitteringen för Tingsryd, men det dröjde en bra bit in i 3:e perioden innan den kom. När den väl kom kom också 2-3 av bara farten och ännu en gång tar sig Tingsryd ur ett knepigt läge och vinner matchen ändå. Det är ruskigt starkt och man är därmed också i teorin klara för den Allsvenska finalen och eftersom att AIK förlorade finns fortfarande chhansen att också vinna serien. det är 3 poäng upp till AIK.

Serieledande AIK tog ju nämligen ledningen i Timrå i den 1:a perioden, men Timrå var inte chanslösa och i 2:a perioden kunde man också både kvittera och ta ledningen med 2-1, en ledning som man utökade i den 3:e perioden och aldrig släppte.

I Uppsala fick vi inte se mål förrän i 2:a perioden, men där kom inte mindre än 5 mål. Det var Almtuna som tog ledningen, men Hästen vände till 1-2, varefter Almtuna vände tillbaka till 3-2, det sista målet av Mikael Haga, som därmed gjorde sitt 22:a mål för säsongen. Almtuna höll sedan undan hela vägen, även om man missade öppet mål 2 gånger när Hästen plockade Axel Brage och satte upp ett enormt tryck för att försöka få till en kvittering och det var sannerligen inte långt bort, men Almtuna redde ut det hela och tog alla 3 poängen, vilket gör att man är 7 poäng före Pantern under sträcket och alltså också i det närmaste är klara för slutspelsserien.