Lindwall räddade AIK

Jag vet inte om tobbe Ericsson spelade för AIK när de gästade Leksand under torsdagskvällen, men jag tror inte det. Ericsson, som ju gick till AIK direkt efter matchen mot Tingsryd innan uppehållet. Skälet sades vara socialt. Han och hans familj längtade efter en större stad, precis som man gjorde när Ericsson spelade i Mora och man flyttade till Malmö. Lite märkligt kan jag tycka, särskilt att göra det i det här skedet av säsongen, när det bara återstår några matcher och man borde väl redan från början förstått att det skulle bli ungefär likadant som när man bodde i Mora, så ja, jag vet inte riktigt, men till AIK gick Ericsson iaf och AIK öppnade också den här matchen på bästa tänkbara sätt. Man gjorde 0-1 redan efter drygt 2 minuters spel. Därefter hade Leksand skott i målramen och ett par puckar som dansade på mållinjen, men pucken ville inte in i mål bakom Gustav Lindwall. Istället var det AIK som ökade på till 0-2.

Leksand ville väldigt mycket, det syntes, men kanske ville man lite för mycket, för det blev mest rörigt av all Leksands vilja, även om man skapade en hel del farliga chanser. Inte nog med ramträffarna tidigare, ett par frilägen hade man också, utan resultat. Utan resultat var det också när en Leksandsspelare slashades rakt över armarna. Ingen utvisning där alltså och det var 0-2 efter den 1:a perioden.

I 2:a perioden skapade de blåvita inte lika klara lägen som i 1:a perioden, men man fick inte mindre än 3! powerplay innan det hade gått 8 minuter av perioden, men det ville sig ändå inte. Det håller givetvis inte. får man 3 raka powerplay, då måste pucken sitta i nät, men inte ens när Jon Knuts stod typ 2 meter från Lindwall ville pucken in i nät bakom honom och AIK hade fortfarande 0-2 efter 2 spelade perioder.

I 3:e perioden fick man slutligen hål på Lindwall. Robin Jakobsson, som var tillbaka efter avstängningen efter den där tacklingen på Kim Karlsson, tryckte in reduceringen och därefter var det ett massivt Leksandstryck. Man hade tryckt på och skapat chans på chans redan innan målet, men nu ökade trycket ännu mer och kvitteringen var inte långt bort nästan direkt efteråt, när Lindwall räddade 1-2-3 skott i rad, varefter han räddade med axeln utan att ens veta om det. så ja, det var ett ordentligt tryck man satte upp.

Då kom 1-3 för AIK.

När man tryckte på framåt öppnade det sig bakåt och Robin Kovacs gjorde inga misstag och det var återigen 2 mål upp för Leksand.

Johan Porsberger ville dock annat. Bara sekunder senare snärtade han upp 2-3 i krysset bakom Lindwall och det var närv på det hela igen.

Kort senare var Paakkolanvaara nära på att sätta 3-3, varefter AIK kom till 2 jättelägen, i princip 2 frilägen, men då klev Tuohimaa fram och gjorde 2 galna räddningar och dramatiken bestod.

Tiden började dock rinna ifrån Leksand. Man fortsatte att trycka på och tog timeout med knappt 2 minuter kvar att spela. Man har ju gjort ett antal sena mål i matcherna tidigare under säsongen, men här ville det sig inte. Man plockade Tuohimaa, men då punkterade AIK matchen med 2-4 i öppen kasse.

Leksand fortsatte dock att spela utan målvakt och fick faktiskt in en reducering till, men närmre än så kom man inte.

Tung förlust givetvis, men vilken match det var! Maken till chanser får man leta efter och jag skulle nog säga att Gustav Lindwall var anledningen till varför AIK tog med sig alla 3 poängen härifrån.

Nu är det 4 poäng ner till Hästen under sträcket och det är bara att ta nya tag på lördag, då man åker upp till Sundsvall. Ett Sundsvall som man borde slå, men som man faktiskt förlorade mot senast man var där uppe, så ingenting är klart förrän 60 minuter är spelade på llördag, strax efter kl. 18.

Kvällens samtliga resultat:
Leksand - AIK 3-4
Bofors - Pantern 2-3
Mora - Västerås 5-3
Björklöven - Vita hästen 2-1

Mora fick en kanonstart mot Västerås och tog ledningen efter bara dryga minutens spel, men Nick Sorkin ordnade kvitteringen senare i perioden. Välbehövlit för VIK, som definitivt inte hade behövt bli frånåkta i målprotokollet direkt i matchen. Det var dock mer Mora om man tittade till matchbilden, men Västerås och Marcus Dahlbom höll kvar VIK i matchen. Till slut kunde dock inte ens han hålla emot längre och Mora återto ledningen genom Jakob Nilsson och några minuter senare ökade man på till 3-1, men Västerås reducerade strax innan periodpaus och det blev trots allt spännande inför den 3:e perioden, där VIK också kvitterade. Nick sorkin gjorde sitt 2:a mål för matchen.

I Umeå var det lite ångestladdat skulle man kunna säga. Även om det inte var så rent i teorin så var det nästan så i praktiken, vinna eller försvinna för Björklövens del. Förlust här, samtidigt som Hästen då skulle ta poäng, ja, då skulle det vara 9 poäng upp till Hästen över sträcket, med 15 poäng kvar att spela om. Det skulle med andra ord bli riktigt, riktigt tungt då, men här var det trots allt hemmalaget som öppnade bäst och Jesper Törnberg var ytterst nära att ge hemmalaget ledningen, han gjorde allt, rundade t.o.m. Axel Brage i Hästenkassen, utom mål. I upptakten av 2:a perioden tog man iaf ledningen. Alex Hutchings var det som gjorde det. Kelsey Tessier ökade senare på till 2-0 för hemmalaget. Hästen kunde reducera sent i 3:e perioden, men nådde inte närmre än så och därmed kan vi nog konstatera att Asplöven kommer få kvala sig kvar i Hockeyallsvenskan. Det är nu 11 poäng upp till Västerås, som faktiskt ligger närmst över sträcket, och med 15 poäng kvar att spela om kan vi nog slå fast att Asplöven inte kommer ta ikapp det. Björklöven å andra sidan passerar just Västerås och är uppe på 65 poäng. Det är då 4 poäng bakom Pantern, som klättrar över sträcket igen och i högsta grad är med i racet om de där sista slutspelsserieplatserna.