Sumering av Hockeyallsvenskan 2014/15

så kan vi då till slut sumera den här stekheta säsongen av Hockeyallsvenskan 2014/15. 52 omgångar har spelats och nu har vi en slutlig tabell. det känns nästan lite konstigt att detta race nu är i mål och vi vet vilka som kommer spela Allsvensk final, vilka 6 lag som spelar slutspelsserie, vilka 4 lag som nu har tagit sommarlov och vilka 2 som kommer få kvala sig kvar. Det har varit en av de absolut roligaste säsongerna, för att inte säga den absolut roligaste, säsongen att följa. Det har varit ovisst, alla har slagit alla och det har varit omöjligt att förutspå utgången av serien. Nu har vi ändå ett resultat och såhär mina damer och herrar, såhär slutar Hockeyallsvenskan 2014/15:

1, Västerås 98p +28
2, Karlskrona 96p +35
3, Malmö 95p +46
4, Rögle 85p +18
5, Bofors 82p 0
6, Björklöven 81p -1
7, Mora 79p -11
8, Vita hästen 74p -13
9, Almtuna 74p -16
10, Timrå 71p -11
11, Oskarshamn 69p -18
12, Asplöven 68p -10
13, AIK 65p -24
14, Södertälje 55p -23

Västerås vinner alltså serien. Man tar över seriesegern från Karlskrona i sista omgången, när KHK bara fick med sig 1 poäng från södertälje, samtidiht som Västerås vann. Detta Västerås, som i omgång 12 av serien spelade en ren jumbofinal mot AIK, förlorade och låg då sist i tabellen. Sedan har man klättrat och till slut står man där, precis som en av de favoriter man på förhand var, i en Allsvensk final, med 50% chans att spela SHL nästa säsong.

På förhand hade man nog tippat att den finalen skulle spelas mot Malmö, som var stora seriefavoriter innan säsongen, men Karlskrona har återigen gjort en bländande säsong, precis som förra året, då man tappade lite mot slutet och "bara" räckte till den dåvarande playoffserien, där man sedan inte räckte hela vägen till Kvalserien, utan Rögle knep den platsen den gången. Det var dock ändå en bragd med tanke på hur avsågade man var i botten säsongen innan. Med tanke på det och att det här bara är lagets 3:e säsong i Hockeyallsvenskan är det en ännu större bragd och man var snubblande nära att t.o.m. vinna hela serien. Nu gjorde man inte det och det spelade väl mindre roll. Huvudsaken är att man slutade topp 2 och nu får spela Allsvensk final mot Västerås, med 50% chans att nå SHL. Det är alltså fullt rimligt att det kan bli SHL-spel i Karlskrona nästa säsong.

Malmö blir 3:a. Man har levt upp till sitt favoritskap under stora delar av säsongen, vilket man kanske inte har gjort tidigare år, och det var snubblande nära. 1 poäng mer, eller 1 poäng mindre för KHK, då hade Malmö spelat Allsvwnsk final. Nu gör man inte det och en direkt orsak till det är de 2 nyckelförlusterna mot Karlskrona förra lördagen, då KHK vann med 3-5 i Malmö arena, och i tisdags mot Västerås, då VIK vann med 3-2 i ABB arena. Hade Malmö tagit poäng i någon av de matcherna hade man spelat Allsvensk final. Så små marginaler är det.

Rögle har smugit med där bakom, blandat och gett, men som vanligt har man växt ju närmre slutspelet man har kommit, ungefär som Färjestad i SHL. Rögle brukar vara bäst när det gäller, så vi får väl se vad som händer nu i Slutspelsserien...

Där kommer också Bofors att spela. BIK, som under de senaste åren har gjort heroiska höstdelar av säsongen, men sedan fallit tillbaka litegrann under våren och sedan inte räckt hela vägen, förutom 2011/12, då man nådde kvalserien. Den här säsongen har man gjort tvärtom mot vad man brukar göra. Hösten var usel för BIK och man var i högsta grad inblandad i bottenstriden. Sedan kom den där galna vinstsviten med 14 raka matcher. Man slog alltså alla lag i serien, i rad, utan att förlora en enda match. 39 poäng i ett svep, + 3 mot Asplöven, som man slog dubbla gånger innan förlusten kom. De 42 poängen gjorde att man lyfte från botten av tabellen och enda upp i serieledning. Sedan kom som sagt förlusten och följdes av flertalet förluster efter den, 6-7 raka förluster, vilket ju är väldigt märkligt. Att man kan vinna 14 raka matcher, för att sedan förlora 7 raka. till slut räckte det till en 5:e plats i tabellen.

Bakom BIK hittar vi Björklöven, som länge var inblandat i den där sträckstriden kring Hästens 8:e plats, men som efter jul bara har vunnit och vunnit. Det blev många segrar där ett tag och de segrarna säkrade en plats i Slutspelsserien. Det räckte så långt som till att passera Mora, som öppnade serien starkt och länge låg i topp, tillsammans med Vita hästen och Almtuna, men som sedan har fallit tillbaka litegrann. Det räcker ändå till slutspelsserien för Mora IK.

Det gör det också för Vita hästen. Nykomlingen i serien som gjorde det så grymt bra till en början. Experterna tippade Hästen toksist, för man menade att Jensen där i Norrköping hade byggt laget fel, att defensiven och målvaktssidan var för svag, men Axel Brage motbevisade alla och Hästen var länge ett topplag och låg topp 2 långt in mot jul, men sedan har man tappat och nu på slutet blev man rejält indragna i den där sträckstriden och ska jag vara ärlig så trodde jag inte att man skulle klara av att hålla sig över sträcket, allra minst när Almtuna passerade inför näst sista omgången. då trodde jag det var kört för Hästen, men nykomlingen reste sig på nytt och man fixar en slutspelsserieplats, med 3 måls marginal. 3 mål! Så små marginaler kan det bara vara i Hockeyallssvenskan.

Almtuna gjorde vad man kunde, men segern mot Rögle hade behövt vara 3-4 mål större än de 5-3 som det blev. Nu missar Uppsalalaget Slutspelsserien och man har spelat klart för säsongen. Med tanke på klubbens ekonomiska problem under säsiongen är det nog dock ändå en lättnad att kontraktet till HA nästa säsong är fixat.

Timrå är nog också relativt nöjda, med tanke på att man var så cementerade i botten, låg väl nästan 10 poäng bakom närmsta lag, + alla ekonomiska bekymmer som sånär försatte klubben i konkurs, men efter många turer fram och tillbaka klarade man av det och Timrå IK känner nog mest en lättnad över att kontraktet till HA dels är fixat, men framförallt att klubben överlever och fortsätter att existera, vilket vi så klart uppskattar väldigt mycket.

Oskarshamn och Asplöven har haft väldigt svajiga säsonger även de, men ännu en gång undviker Asplöven kval neråt och Per Kentähs lag spelar i Hockeyallsvenskan även nästa säsong, för 4:e säsongen i rad. Kul för Haparandaklubben!

AIK:s säsong får väl ses som ett stort misslyckande. Man åkte ur SHL förra säsongen och sedan har man tillhört bottenskiktet av HA under hela säsongen. Det högsta man har legat i tabellen är 11:a eller 10:a. Annars har man legat där nere i botten under hela säsongen. Det har sparkats tränare och man har dragits med ekonomiska problem. Nej, det har inte varit någon rolig säsong för Gnaget, men jag tror nästan garanterat att man kommer spela i HA även nästa säsong. För nu ska man möta SSK, Pantern och Sundsvall, + 2 lag till från Hockeyettan, där 4 av dessa spelar i HA nästa säsong. AIK kommer klara av det, det vågar jag nästan lova. Är inte ett dugg orolig för Gnagets exsistens i Hockeyallsvenskan.

Om AIK:s säsong har varit ett stort misslyckande så har väl Södertäljes säsong varit ännu mer katastrof. Man hade som uttalat mål att nå SHL och hade som vision att tillhöra toppen av tabellen. Det har man inte gjort. Inte alls. Floppvärvningar där man dessutom inte lyckades få ihop lagpusslet, janne Karlsson som till slut fick foten och ett allmänt kaos och en raserad struktur. Precis som AIK tror jag dock det ska till väldigt, väldigt mycket om SSK inte spelar i HA nästa säsong. Man har 66% chans att göra det och jag tror nästan garanterat att man klarar det. Det blir dock stort för småföreningarna från Hockeyettan, typ Pantern, att möta stora Södertälje SK och inte minst AIK. Kommer kanske kännas lite konstigt för AIK och Södertälje att åka ner till Kirsebergs ishall, som väl knappt tar 500 åskådare.

Till sist tittar vi på gjorda och insläppta mål. Topp 5 i både toppen och botten. Flest mål har Malmö gjort med sina 168 mål. Bofors är 2:a där med 162. Sedan följer Västerås med 159, Rögle med 158 och faktiskt Asplöven med 150 mål, mycket tac vare John Henryon och Jacob Lagace, som har varit fullständigt briljanta för Asplövens del. Minst mål har AIK gjort, 118st, följt av SSK med 123, Timrå med 128, Vita hästen med 129 och Almtuna med 130. Det är alltså bara Asplöven och Oskarshamn som inte finns med där i botten. Flest mål har Bofors släppt in, 162st. Sedan följer Asplöven på 160, Oskarshamn 151, Södertälje och Almtuna på 146. Bofors har alltså gjort näst flest mål av alla, men också släppt in flest mål av alla. Tänk om defensiven hade varit lite bättre i BIK, vem vet hur långt det hade räckt då. Eller åt andra hållet, tänk om man inte hade haft den offensiv man har, då hade man legat betydligt längre ner än man gör. Det känns som det har blivit många uddamålssegrar för BIK. Motsatsen är Asplöven, som också har öst in mål, men även släppt in många, ändå parkerar man slutligen 14 poäng bakom BIK. Det är faktiskt inte mer som skiljer 5:an BIK från 12:an Asplöven. Minst mål har i vilket fall Västerås släppt in, 116st. Sedan följer Malmö med 122, Karlskrona 124, Björklöven 136 och Mora 140. Väldigt stor spridning där alltså, men det är de 3 främsta i tabellen som också har släppt in minst antal mål. Det tyder på det vi redan vet, att framgång oftast byggs bakifrån.

Med detta lämnar vi Hockeyallsvenskan 2014/15 och ser fram emot vad som komma skall, Slutspelsserie, Kvalserie till Allsvenskan, Playoff 3 i Hockeyettan, allsvenska finalen och Direktkvalet till SHL!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0