SM-kvartsfinalerna - Omgång 4 och 5

i 4:e omgången av SM-vartsfinalerna hade Skellefteå läget att bli 1:a lag klart för semifinal, eftersom att man hade 3-0 i matcher på brynäs, trots att Brynäs hade gjort det bra under de 3 tidigare mötena. I övrigt hade HV, Växjö och Luleå 2-1 i matcher och kunde alltså gå ifrån till 3-1 i matcher här.

Omgång 4

Brynäs - Skellefteå 2-6
Luleå - Frölunda 3-2
Örebro - Växjö 4-3
HV71 - Linköping 2-4

Det här var Brynäs klart sämsta insats under de här 4 matcherna. Kanske var bränslet slut för Gävlelaget. I vilket fall hade man inget att sätta emot Skellefteå, som tog ledningen redan efter 33 sekunders spel. 0-2 kom sedan efter ganska exakt halva matchen, när Patrik Sakrisson gjorde sitt 1:a mål för slutspelet. Sedan rann det iväg. John Norman gjorde 0-3 bara minuten senare, varefter Brynäs reducerade knappa minuten efter det, men där Skellefteå sedan gjorde både 1-4 och 1-5 innan perioden var över. I sista perioden hade inte Brynäs kraften att mobilisera för att gå ikapp och Skellefteå kontrollerade matchen ganska bra. 4-0 i matcher till Skellefteå, som därmed är klara för semifinal.

Den heta matchserien mellan Frölunda och Luleå rullade vidare. Per Ledin gav hemmalaget ledningen i 1:a perioden, en ledning som Mattias Jahnmark kvitterade och där Joel lundqvist sedan kunde göra 1-2 för Frölunda drygt 13 minuter in i 2:a perioden. Bara 01:14 senare var det dock kvitterat igen och sedan kunde Johan Harju göra det matchavgörande 3-2-målet knappt 3 minuter från paus. Det mest uppmärksammade i den här matchen, efter huvudtacklingar, grus i spelargången och grisbanderoller var Chris Abbotts fula knätackling på Andreas Johnsson. En tackliing som gör att han troligtvis missar resten av slutspelet. Abbott fick 5 matchers avstängning för det.

Örebro avgjorde i 2:a perioden, efter att växjö först tagit ledning efter drygt 2 minuters spel och där Daniel Viksten sedan kvitterat på straff drygt halvvägs in i 1:a perioden. Sedan gjorde man 3 raka mål på drygt 10 minuter. Först gjorde Petr Zamorsky 2-1 i powerplay, sedan Henrik Lövdahl 3-1 och slutligen Mikko Lehtonen 4-1. Det hämtade sig aldrig Växjö ifrån, även om man faktiskt var nära att göra det. Erik Josefsson reducerade 08:15 in i sista perioden och sedan stänkte Josh Hennessy in 4-3 med 03:43 kvar att spela. De sista minuterna pressade Växjö på ordentligt för en kvittering och det blev en riktig nagelbitare för hemmapubliken, som dock kunde andas ut, för Örebro höll undan och kitterade till 2-2 i matcher.

I Jönköping var det bortalaget som gjorde 0-1 i 1:a perioden och sedan gjorde äntligen jeff Taffe sitt 1:a mål i slutspelet i den 2:a perioden, när han gjorde 0-2 bakom Gustav wesslau. LHC såg ut att ha full kontroll på matchen, men i den 3:e perioden tog HV över och genom 2 relativt snabba mål hade man kvitterat och tvingat LHC och Roger Melin till en timeout. Vad han sa där vet vi inte, men det hjälpte uppenbarligen, för knappt 2 minuter senare kunde Oskar Sund göra 2-3 för LHC och sedan avgjorde Broc Little i öppen kasse.

Därmed såg det ut såhär efter 4 spelade omgångar:

Skellefteå - Brynäs 4-0 i matcher (Skellefteå klart för semifinal)
Frölunda - Luleå 1-3 i matcher
Växjö - Örebro 2-2 i matcher
Linköping - HV71 2-2 i matcher

Skellefteå alltså klart för semifinal, Luleå väldigt nära semifinal och helt jämnt i de 2 övriga matchserierna.

Omgång 5

Frölunda - Luleå 3-2 SD
Växjö - Örebro 2-0
Linköping - HV71 3-2

I göteborg var det Frölunda som tog ledningen i den 2:a perioden. Luleå kunde dock kvittera 3 minuter senare. Sett till matchen var det inte rättvist, för Frölunda var bättre. Snyggt var det inte heller, mest tursamt och ett väldifgt konstigt mål. Johan Forsberg stod vänd åt ett annat håll, men pucken touchade röven på honom och in bakom Lasse Johansson. Frölunda skulle dock återta ledningen, men återigen fick Luleå ett sådant där skitmål med sig. Marginalerna var inte med Frölunda. Även den här gången var det Johan Forsberg som tilldömdes målet och det var 2-2, en ställning som också stod sig matchen ut. Snacka om spänt läge. mål för Luleå skulle innebära att säsongen var över för Frölunda. Mål för Frölunda skulle innebära 3-2 i matcher till Luleå. Ju längre 3:e perioden gick, ju mer spänt blev det, men både Lasse Johansson och Joel Lassinantti gjorde det bra och det var 2-2 efter 60 spelade minuter. Sedan tog det bara 9 sekunder in i förlängningen innan avgörandet kom. Mats Rosseli Olsen tryckte in 3-2 för Frölunda, till de 10.707 åskådarnas stora glädje.

I Växjö utspelades ännu en gång en målvakternas kamp, där det var 0-0 efter den 1:a perioden, men där Växjö kunde göra både 1-0 och 2-0 i den 2:a perioden och därmed avgöra matchen. Det var finländarna i Växjö som levererade, Jani lajunen och Teemu Laakso. Både målen inom 6 minnuters spel. Det var de enda målen som Julius Hudasek släppte förbi sig, men det räckte för att Örebro skulle förlora och för att Växjö skulle skaffa sig ett guldläge inför 6:e omgången, där man nu hade chansen att avgöra på bortais, inför troligtvis fullsatta lätare i behrn arena.

I Linköping var det hemmalaget som kopplade greppet efter 4 minuters spel, men bara minuten senare kunde Chris Kampoli kvittera för HV. LHC återtog ledningen på nytt, men återigen kvitterade Kampoli för HV, vilket gjorde att det var hel jämnt inför den 3:e perioden. Spännande! Där var det dock hemmalaget som gjorde 3-2, 9 minuter från slutet och det var dansken Nichlaz Hardt som gjorde målet. HV pressade på för en kvittering, men det räckte inte hela vägen och LHC hade därmed, likt Växjö, chans att avgöra på ibortais i omgång 6.