SM-kvartsfinalerna - omgång 3

Omgång 3 av kvartsfinalerna i SM-slutspelet är avklarade. Inför omgången hade Skellefteå 2-0 i matcher mot Brynäs, i de övriga 3 matchserierna var det 1-1.

Omgång 3

Skellefteå - Brynäs 3-2 SD
Frölunda - Luleå 1-3
Växjö - Örebro 1-0 SD
Linköping - HV71 2-3

Brynäs fortsatte att göra det bra mot de regerande svenska mästarna och man var stundtals det klart bättre laget. Skillnaden var Markus Svensson. Han storspelade mellan stolparna, annars hade Brynäs vunnit den här matchen, trots att Skellefteå fick en flygande start på matchen, när man gjorde 1-0 redan efter dryga minutens spel. Därefter tog Brynäs över och kvitterade också. Ledningen skulle man också ta, bara 26 sekunder in i 3:e perioden. 10 minuter senare var det dock kvitterat igen och i förlängningen tog det bara drygt 3 minuter innan Skellefteå genom daniel Widing kunde avgöra. Sett till matchen var det kanske inte helt rättvist, för Brynäs var definitivt inte utspelade. Tvärtom var man som sagt bättre än Skellefteå långa stunder.

Den heta matchserien mellan Luleå och Frölunda rullade vidare. Efter tacklingen på Cam Abbott i 1:a matchen, grussabotaget i den 2:a matchen var det nu dags för Frölundafansen att rulla upp en banderoll med 3 grisar och varsitt Luleånamn för resp. gris innan matchen, en banderoll som dock plockades ner innan pucken släpptes. Nere på isen kunde Luleå ta ledningen i powerplay efter drygt 6 minuters spel och man utökade sedan till 0-2 i den 2:a perioden, samtidigt som joel Lassinantti ännu en gång storpelade längst bak i Luleåmålet. Han skulle dock få kapitulera i den 3:e perioden, när Joel Lundqvist skickade in 1-2. Sedan tog Frölunda över fullständigt. Luleå hade haft väldigt bra kontroll på matchen i 2:a perioden, men nu sköljde Frölundaspelarna över Luleåiterna gång på gång. Det var bara Lassinantti som såg till att det fortsatt var 1-2 för Luleå. Frölunda hade dock en kvittering inne, men det dömdes bort och istället kunde Luleå och Niklas Fogström göra 1-3 i öppen kasse. Det blev helt tyst i hela Scandinavium, alla de drygt 10 000 åskådarna som var på plats, förutom den htfsade Luleåklacken, som höll igång bra på bortastå.

I Växjö blev det mer och mer närver ju längre matchen gick och ju längre både Christopher Nilstorp och Julius Hudasek höll nollan. Örebro hade en väldigt bra period i 2:a perioden, där man dominerade ganska rejält, men där man inte fick utdelning. Sedan tog Växjö över i 3:e perioden, men fick inte hål på Hudasek, som storspelade just sådär som han måste göra om Örebro ska vinna den här matchserien. I förlängningen avgjordes sedan matchen på något som blev väldigt diskuterat efteråt. Växjös mål föranleddes av en misstänkt tripping på en Örebrospelare, utan åtgärd, varefter Växjö kunde göra 1-0 och till slut vinna matchen, efter 02:57 av förlängningen.

I Linköping var HV det klart bättre laget. man skapade mer och hetare chanser än LHC och när Jere Karalahti, strax efter att LHC kvitterat Erik Christensens 0-1, gjorde 1-2 och Anton Bengtsson sedan ökade på till 1-3 blev uppförsbacken för stor. LHC reducerade viserligen, men nära en kvitering var man aldrig riktigt.