Sluttabell av SHL 2014/15

Så är då också SHL färdigspelat för i år. 55 omgångar har spelats och vi har en sluttabell som ser ut såhär:

1, Skellefteå 111p +53
2, Frölunda 97p +25
3, Växjö 96p +38
4, Linköping 93p +31
5, HV71 92p +4
6, Örebro 90p +28
7, Färjestad 83p -7
8, Luleå 79p -4
9, Djurgården 71p -29
10, Brynäs 68p -27
11, Leksand 57p -63
12, Modo 53p -49

Skellefteå vinner alltså grundseerien i år igen, för 3:e året i rad. Detta trots en massflykt från laget efter förra säsongen. Jimmie Eriksson, Oskar Möller, P-E belemare, Viktor Arvidsson, Jocke Lindström m.fl. försvann, nästan 400 poäng från förra säsongen. Ändå är man där uppe, klart dessutom. Man vinner serien, 14 poäng före frölunda. Häftigt och vväldigt, väldigt övertygande!

Där bakom var det jämnare, men Frölunda håller undan för Växjö. 1 poäng före Växjö. Vill man se det så, så kan det vara målet med 4 sekunder kvar mot Leksand som gjorde att man knep 2:a platsen. Annars hade Växjö varit 2 poäng före Frölunda. Å andra sidan kunde Växjö också ha tappat 2 poäng mot Leksand, om Leksand hade klarat av 2 minuter till. Så det jämnar väl ut sig där...

LHC kniper 4:e platsen, 1 poäng före HV, som blir 5:a.

Örebro har övertygat ordentligt den här säsongen, mycket tack vare Julius Hudasek, Derek Ryan, Martin Johansson och Daniel Viksten. Det räcker till en 6:e plats i tabellen och man är nu klara för klubbens 1:a SM-slutspel om jag minns rätt.

Sedan slutar Färjestad till slut 7 poäng bakom Örebro och var trots allt knappt ens nära att ta en direktplats, vilket jag trodde att man skulle klara när man länge, länge låg 1 poäng balom det lag som låg 6:a, men sedan orkade man inte hela vägen här på slutet. Färjestad inledde ju annars säsongen väldigt svagt och låg länge där nere under sträcket tillsammans med Leksand, men i och med Anzi Salmela och Toni Rayala har man lyft i tabellen. Kanske inte så högt som man gade tänkt, men det räcker iaf till en playinplats, den 7:e, samma som Leksand tog förra säsongen.

Luleå har ju länge legat där i ett vakum och man blir solklar 8:a.

Djurgården fixade SHL-kontraktet till nästa säsong och jag får säga att man har gjort en stark säsong, ungefär som Leksand gjorde förra säsongen. Man slutar till slut hela 14 poäng före Leksand där under sträcket, så det var aldrig något snack om saken, trots att Leksand var på väg ikapp där i slutet av januari, när man vann över just Djurgården med 4-1, den 27 januari, vilket också är senaste trepoängaren för de blåvita. Med andra ord har man fallit som en sten i tabellen under februari och Brynäs klarade sig till slut undan det där direktkvalet med ganska god marginal, 11 poääng före Leksand. Leksand, som var seriens mest formstarka lag där runt mellandagarna, då man vann 4 eller 5 raka matcher och sedan spann vidare på det under januari. Då såg det ganska ljust ut, men hela februari har varit bäckmörk för de blåvita. 3 poäng på 13 matcher. Då blir det såhär. Både brynäs och Djurgården ryckte iväg och här på slutet var det inget snack om saken.

Modo sltar sist, men minst mål har man inte gjort. Det har Leksand gjort med sina 116 kassar. Näst minst mål har Modo och Luleå gjort, 127st, följda av Djurgården på 128 och Brynäs på 132. Det speglar med andra ord tabellen väldigt bra, för det är de 5 nedersta lagen som också har gjort minst mål. Flest mål har man också släppt in. Undantaget är HV, som har släppt in 141 mål. Fler mål har Djurgården, 157, Brynäs, 159, Modo, 176 och Leksand, 179, släppt in. Leksand och Modo är alltså i särklass där och det skvallrar ju också tabellen om. Minst mål har å andra sidan skellefteå släppt in, lika många som Leksand har gjort, 116st. Det är alltså 63 mål färre än Leksand, 1,14 mål färre/match. Det är ganska mycket. Flest mål i serien har Skellefteå också gjort, 169st. Det är 11 fler än Växjö, som har gjort näst flest med sina 158 och LHC med sina 157. Tabellen ljuger alltså inte och jag tycker att statistiken speglar tabellen bättre här än i Allsvenskan. De lag som har gjort flest mål och släppt in minst är i toppen, de lag som har gjort minst och släppt in flest mål är i botten.

Jämför man slutligen med förra årets tabell så ser vi då att Skellefteå prickar in exakt samma poängantal i år som förra säsongen, 111 till antalet. Det är inget annat än imponerade med tanke på hur många spelare som lämnade laget och inte minst vilka tungviktare det var som lämnade. Grymt! Frölunda slutade 2:a förra säsongen med, men då med 5 poäng mer än nu. Med andra ord är Skellefteå ännu mer överlägset nu än vad man var förra året, hur nu det kan gå till. Växjö var 3:a då med, men med 2 poäng mindre än i år, 94 mot 96. LHC slutade bara 9.a förra säsongen och fick då spela playin för att nå kvartsfinal. 78 poäng skrapade man då ihop, mot 93 i år. Alltså +15 poäng jämt mot förra säsiongen. HV höll också till där nere och slutade 10:a med 71 poäng, 21 poäng färre än i år. Örebro fick kvala sig kvar i SHL med sina 61 poäng. Nu har man tagit 90 poäng, en ökning med 29 pinnar. Bara den ökningen hade utgjort 47,5% av alla ppoäng man tog förra säsongen. Örebro har alltså gjort en grymt stark säsong i år. Färjestad knep 5:e platsen i sista omgångwn med sina 85 poäng. Det är ganska jämnt mot i år, 2 poäng mer än i år. Vi ser dock att för 6:e platsen förra säsongen krävdes det 85 poäng. I år krävdes det 90. 85 poäng hade nämligwn också Luleå, mot de 71 man tar den här säsongen. -14 poäng där alltså. Djurgården fanns inte med då, men AIK slutade sist med 55 poäng. Djurgården tog 71 poäng i år. Klart bättre än AIK alltså. Brynäs är klart sämre än förra säsongen. då tog man också 85 poäng och slutade 4:a i tabellen, med bättre målskillnad än Färjestad och Luleå. Nu slutar mann 10:a med sina 68 poäng, 17 poäng mindre än förra året alltså. Störst ras har dock tyvärr Leksand gjort. 84 poäng och 7:a i serien förra året. 57 poäng och 11:a i serien i år. -27 poäng jämnt mot förra säsongen alltså. Ungefär som Örebro, fast åt andra hållet. Slutligen har vi Modo, som slutade 8:a förra säsongen med 81 poäng. 28 poäng färre i år. Ungefär i samma klass som Leksand alltså och de båda slutade ju intill varandra även förra säsongen, då 7:a och 8:a, nu 11:a och 12:a.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0