En av de skönaste segrarna den här säsongen

Fullsatt, lapp på luckan, ja, vad ni vill. Det var det när Brynäs under lördagen gästade Leksand och Tegera arena för den så grymt viktiga sträckmatchen. Förutsättningarna var enkla. det lag som tog flest poäng skulle efter 41 spelade omgångar vara över det nedre sträcket.

Det var rejält drag på läktarplats, som alltid när det är mycket fol i hemmaborgen, och det saknades inte chanser. Det var Brynäs som öppnade bäst, men trots ett powerplay fick man inte fast trycket nere hos Alsenfelt i Leksandskassen.

Istället var det Leksand som åt sig in mer och mer i perioden och Tomi Sallinen hade några riktigt bra lägen att ge hemmalaget ledningen, men Johan "Honken" Holmkvist, som var tillbaka i Brynäskassen, efter att han inte fick vara kvar efter förra säsongen, gick till Almtuna, som nu har tvingats släppa spelare p.g.a. sin ekonomiska situation, var tät.

Matchbilden var jämn genom hela perioden, men det var alltjämt 0-0 efter 20 spelade minuter.

I 2:a var Brynäs klart bättre. Man fick visserligen starta perioden i boxpla, men klarade av det ganska enkelt och strax därefter kunde unge adam Brodekki ge bortalaget ledningen.

Den ledningen försvarade man sedan på ett bra sätt under hela perioden. Leksand försökte skapa chanser offensivt, men man passade för mycket, ingen ville ta skott och så rann anfallet ut i sanden istället.

Hemmafansen gjorde doc vad de kunde för att hjälpa de blåvita nere på isen och när Alsenfelt blev rammad av Brodin i Brynäs tände det till ordentligt och hela arenan vibrerade av burop. Leksand hade då dock redan en gubbe utvisad, så det blev spel 4 mot 4, en spelform där Leksand hade gjort det bra under 1:a perioden, men inte fått in pucken. Nu gjorde man det bra på nytt, men återigen utan att få in pucken. Med bara sekunder kvar av perioden prickade Ritola ribban bakom Honken, som var helt bortspelad, och en kvittering hängde i luften, men det var fortsatt 0-1 efter 2 spelade perioder.

I 3:e kom dock vändningen. I powerplay kunde först David Åslin göra 1-1, till arenans öronbedövande jubel. Målet dedikerade han till sin bortgångne far och strax därefter kunde Jens Bergenström fullborda vändningen med sitt 2-1-mål, vilket han i sin tur dedikerade till en strokedrabbad vän.

Brynäs replik lät dock inte vänta på sig. När Kapstad kastade sig för att täcka skott rundade Brynässpelaren honom enkelt och lade in kvitteringen bakom Alsenfelt och det var återigen helt jämnt, nu 2-2.

Tiden rullade på och båda lagen vaskade fram målchanser, men med dryga minuten kvar av 3:e perioden drog målskytten för Brynäs, Adam Brodecki, på sig en onödig utvisning. Powerplay hade ju varit leksands melodi tidigare under perioden och med bara 26 sekunder kvar av matchen satt 3-2 i nät bakom Honken. Mattias Guter noterades för målet och arenan fullständigt exploderade.

De sista sekunderna spelade man bara av och från Norra stå ekade ett taktfast "Krigare krigare krigare!" och när slutsignalen ljöd var det knappt så man hörde Hesa Fredrik p.g.a. allt jubel.

3 mycket, mycket viktiga poäng för Leksand. 3 poäng som innebär att man nu återigen är förbi Brynäs i tabellen och uppe på 10:e plats, över sträcket. 3 poäng inför en fullsatt och kokande arena. 3 poäng mot ärkerivalen brynäs. 3 poäng som roddes i hamn med 26 sekunder kvar. Det här var utan tvekan en av de söaste segrarna den här säsongen.

I övrigt gick det såhär:
Örebro - Linköping 3-2
Djurgården - Skellefteå 1-5
HV71 - Modo 1-0 SD
Luleå - Färjestad 1-2 SD
Frölunda - Växjö 2-3

Örebro vände 0-1 till 3-2 i sista perioden, inför fullsatta läktare även där. Starkt av Örebro, som fortsätter att imponera och i och med det fortsatt är över sträcket för topp 6, bara 1 poäng före Färjestad, som kommer underifrån. Här tog man 2 poäng uppe i Luleå, efter att Rasmus Asplund, som petades från JVM-truppen i sista stund, både gjort 1-1 och sedan avgjort i sudden, hans 2 första mål i Färjestadströjan den här säsongen.

Modo fortsätter att ta ströpoäng. Det är ju bättre än inget, men det räcker inte. Det är 14 matcher kvar och gapet upp till Leksand över sträcket är nu 11 poäng. Det är ingen omöjlighet, men det är ganska mcket att ta in 11 poäng på 42 poäng och med Modos tidigare spel talar väl i princip ingenting för att man ska göra det, men det kan gå fort i hockey, så än är man inte körda.