Blek insats i Skellefteå...

Det var en ganska tråkig match i Skellefteå kraft arena i den 1:a perioden. Tempofattigt och ganska avslaget. Skellefteå vann skotten med 9-2, men det var 0-0 efter 20 spelade minuter.

Var det något lag som hade haft chanser så var det dock Skellefteå. tack vare 2 powerplay hade man ett litet övertag och något fler heta chaser, men det var definitivt inte övertygande av de regerande mästerna.

I 2:a perioden small det dock. efter drygt 3 minuters spel vann hemmalaget en tekning, pucken gick direkt till Tim Heed, som drog till direkt, stehårt rakt mellan benen på Alsenfelt i Leksandskassen.

Strax därefter fick Leksand dock ett powerplay och där small det. Pucken studsade på spelare och in i mål, men det blev videogranskning p.g.a. sparkrörelse. Så länge skridskon är i isen får man ju styra, men är den i luften och foten går i rörelse mot pucken, då är det inte mål. Tyvärr var foten i luften och det blev således inget mål. Synd för nyförvärvet från Djurgården, Mattias Guter, som isf hade nätat direkt i Leksandströjan.

Fortsatt powerplay för Leksand alltså och Guter fick återigen ett jätteläge, när Skellefteå tappade markeringen på honom totalt. Han fick stå helt ren framför mål, men nu sköt han utanför, den gode Guter.

Skellefteå hade skruvat upp tempot en del nu och Leksand hade inte myckt alls. Tidigare hade man haft problem offensivt. Nu hade man problem i egen zon också och 2-0 kom också några minuter senare. Snyggt skottfintat av Niklas Burström, till Kiril Kabanov, som drog till och det var 2-0.

I 3:e perioden fick Leksand 2 gyllene lägen att ta sig in i matchen, när man först fick inleda perioden i powerplay och sedan fick ett PP till, men man fick inte till det och Skellefteå klarade av det utan några större problem.

Nej, tiden ran iväg väldigt snabbt för de blåvita och Skellefteå kontrollerade matchen väldigt bra. Leksand hade ingenting och ingenting talade för att man skulle komma ikapp. Istället gick man med i Skellefteås böljande spel med mycket skridskoåkning och då drog man till slut på sig en utvisning till, för man hängde helt enkelt inte med i det tempot som Skellefteåspelarna satte upp när man fic åka skridskor.

Man klarade visserligen av powerplayet, men strax därefter rundade Niklas Burström Alsenfelt och lade enkelt in 3-0 i tom kasse och matchen var väl mer eller mindre stängd, om inget dramatiskt skulle hända från Leksands sida, även fast det återstod nästan 9 minuter.

4-0 kom minuten senare, ungefär samma sak som vid Tim Heeds 1-0-mål, en vunnen tekning, pucken bak till Oskar Sundkvist, som drog till och den satt i nät, och då var matchen definitivt avgjord.

4-0 slutade också matchen. Solklar Skellefteåseger. Inget snack om saken. Ikväll var det klassskillad. Det var glasklart att det var toppen mot botten. Detta trots att SAIK inte alls övertygade något speciellt. Det räckte ändå för seger. 40-8 i skott slutade skottstatistiken, vilket också talar sitt tydliga språk. Oscar Alsenfelt, Jonas Frögren och Mattias Guter var egentligen de enda som får godkänt i Leksand. Annars var det väldigt, väldigt blekt.

Frågan är vad som hade hänt om Guters 1-1-mål hade blivit godkänt? Det får vi aldrig veta. Inte heller om man hade hållt 0-0. Så fort Skellefteå tog ledningen var det inget snack om saken...

Övriga matcher:
HV71 - Örebro 5-4
Modo - Djurgården 3-2 SD
Frölunda - Luleå 4-1
Linköping - Färjestad 4-1

I Jönköping var det en jäm historia där lagen höll ihop, både upp till 1-1, 2-2 och 3-3. Sedan ryckte HV till 5-3 i slutet av 2:a perioden och det räckte för att vinna matchen, även om Örebro kröp närmre i 3:e perioden.

Modo tappade på nytt en ledning i 3:e perioden. Med 49 sekunder kvar kunde Djurgården kvittera, efter att man plockat målvakten. Modo tog dock bonuspoängen och kryper närmre Leksand och kanske också Brynäs där över sträcket, men det är fortfarande 9 poäng upp till de båda.

Topplagen vann, kan man kort saht konstatera. Skellefteå, Frölunda, LHC och HV. Topp 4.

Omgången kompletteras med Växjö - Brynäs imorgon och då hoppas vi så klart att Växjö vinner den matchen.