Kvalserien till Allsvenskan - omgån 9

Näst sista omgången av kvalserien upp till allsvenskan spelades i torsdags och här kunde saker och ting bli klara. Södertälje var först och främst tvungna att slå Sundsvall borta. svårare än så var det inte. Om SSK inte tog 3 poäng, då skulle fjaskot vara ett faktum och man skulle, för 1:a gången på 113 år, sedan föreningen bildades, inte spela i någon av Sveriges 2 högsta ligor. För Västerviks del skulle man helst slå Pantern borta, för annars var man tvungna att i princip hoppas på att AIK slog Tingsryd och Södertälje slog Sundsvall, eftersom att Västervik var 3 poäng bakom båda dessa inför omgången.

Det gic inte Västerviks väg och det gick inte Södertäljes väg.

Södertälje var nog lite tagna av stundens allvar, för redan efter 01:30 kunde Sundsvall ta ledningen. Jesper Frödén kvitterade visserligen för Södertälje, varefter matchen stod och vägde väldigt länge. Skottövertaget hade dock Södertälje och det var ganska kraftigt dessutom, men när 60 minuter var spelade stod det, trots det, 2-1 på tavlan, men Södertälje hade skjutit 36 skott, mot sundsvalls 16. Magnus Åkerlund gjorde dock en gjuten insats och såg därmed till att Södertälje åker ur Allsvenskan till nästa säsong.
Det krävdes som sagt 3 poäng för SSK här och med 01:02 kvar att spela plockade också mats Waltin Christoffer Bengtsberg som en sista desperat utväg för att försöka få in 1-2-målet. Istället kunde Johan svedberg, som värvades från Leksand nu under säsongen, skjuta bort Södertälje från Allsvenskan och samtidigt skjuta Sundsvall till densamma, när han gjorde 2-1 i öppen kasse.

Västervik lyckades inte heller ta 3 poäng nere mot Pantern. Det blev 0 poäng, för i tom kasse kunde Fredrik Hetta, bror till Henrik i Malmö, som också han satte 4-2 i öppen kasse, sätta just 4-2 i öppen kasse för sitt Pantern, som därmed, likt Sundsvall, är klara för Allsvenskan. För 1 år sedan kvalade man för att hålla sig kvar i Div. 1, något som har varit signifikant för Pantern, som har hållt till i de nedre regionerna av Div. 1 i flera år. tills i år. Hela säsongen har varit fullständigt bragdartad och nu är man också klara för Allsvenskan. Häftigt. Riktigt häftigt.

Samtliga resultat från omgång 9:
Sundsvall - Södertälje 2-1
Pantern - Västervik 4-2
AIK - Tingsryd 6-5 str

På Hovet kunde Fredrik Hynning ge hemmalaget ledningen efter drygt 5 minuter. en ledning som man sedan utökade. Tingsryd kunde dock reducera 01:19 från paus i 1:a perioden och i 2:a perioden såg Hannes Johansson och Markus Persson till att Tingsryd hade vänt på steken. 2-3 var också ställningen inför den 3:e perioden, ett resultat som isf innebar att Tingsryd, precis som Pantern och Sundsvall, var klara för Allsvenskan. Västervik, som då låg under med 2-0 nere i Malmö, var tvungna att hoppas på att AIK skulle kunna vända det här, annars var loppet kört för Västervik. Det gick åt helt motsatt håll, iaf till en början, för bara 9 sekunder in i 3:e perioden utökade Tingsryd till 2-4. En riktig kalldusch för AIK. Målen fortsatte dock att hagla in i början av perioden. Erik Norin gjorde 3-4 dryga minuten senare, minuten efter det svarade Tingsryd med 3-5, men AIK både reducerade och kvitterade innan perioden var slut. 5-5 kom med drygt 5 minuter kvar att spela. Daniel Olsson-Trkulja gjorde sitt 6:e mål för den här kvalserien, otroligt viktig spelare för AIK. På straffar kunde sedan fredrik Hynning, som ju också inledde målskyttet i matchen, och unge Alexander Nylander, lillebror till William Nylander och således också son till Mikael Nylander, näta för AIK, samtidigt som Tingsryd brände sina straffar och AIK stod som segrare av matchen. Tingsrydsspelarna var nog dock minst lika glada efteråt, för den där poängen man tog räcker ju. Eftersom att Västervik nollade nere i Malmö är Tingsryd 4 poäng före Västervik inför sista omgången och saken är därmed klar.

Tabellen ser nu ut såhär, efter 9 spelade omgångar:

1, AIK 18p +11
2, Pantern 17p +1
3, Sundsvall 15p 0
4, Tingsryd 14p +6
5, Västervik 10p -11
6, Södertälje 7p -7

I och med 2 poäng för Sundsvall, 1 poäng för Tingsryd och 0 poäng för Västervik så är saken klar. Sundsvall, trots sin knackiga inledning av serien, då man länge låg under sträcket tillsammans med Södertälje, är klara för Allsvenskan. Detsamma gäller Tingsryd, som nu har fallit tillbaka litegrann i tabellen, men en 4:e plats räcker ju, eftersom det är de 4 främsta som tar steget upp, och att man har 4 poäng ner till Västervik under sträcket.

Västervik och södertälje alltså klara för hockeyettan. Vem hade trott det innan den här kvalserien drog igång? Inte fasen hade jag gissat att SSK inte skulle klara av att placera sig bland de 4 främsta när Pantern, Västervik, Sundsvall och Tingsryd skulle komma att stå för motståndet? Men det gjorde man. Trots 66% chans att klara det allsvenska kontraktet klarade man det inte. Detta Södertälje, som siktade mot SHL till nästa säsong. Nu spelar man istället i Hockeyettan. Vilket praktfjasko. Det är väl egentligen det enda positiva för oss blåvita fans just nu, att vi inte har det värst. Södertälje har det nog värre, men det är en klen tröst.
För Södertäljes del får man nu början om i Hockeyettan. Troligtvis kan man inte spela kvar i Axa sports center heller. Arenan lär vara för dyr för en klubb i Hockeyettan. Det kommer bli spännande för oss utomstående att följa SSK:s väg i Hockeyettan och se vad de kan göra och om de kan ta steget tillbaka redan nästa säsong eller inte. Jag tror inte det. vägen för att ens nå kvalserien till Allsvenskan är ju så krokig i Hockeyettan, det är många hinder att ta sig förbi på vägen, och sedan ska man sluta topp 2, misstänker jag att det kommer bli på nytt nästa säsong, då mot 2 lag från Allsvvenskan och de 3 tuffaste konkurenterna från hela Hockeyettan. Nej, det kommer bli tufft för SSK, det kan vi slå fast.

Västervik kommer att fortsätta i Hockeyettan även nästa säsong, men det här får helt klart anses vara ett stort steg framåt för Västervik, som kanske kommer bli en ny storklubb i Hockeyettan? Man har ju under några år nu fightats med Tranås, Vimmerby och Skövde i toppen av Grupp E, men kanske kan Västervik nu segla upp som favoriter i Grupp E till nästa säsong, för man var trots allt det enda lag därifrån som nådde såhär långt.

För Sundsvall, Tingsryd och Pantern väntar nu spel i Allsvenskan. För Tingsryd och Sundsvall blir det återkomst, för Pantern blir det ett historiskt steg upp och på tal om arenor, som vi pratade om gällande Södertälje här ovan, så lär Panntern inte spela i Kirsebergs ishall nästa säsong. Kanske kommer hemmamatcherna att förläggas till Malmö isstadion, det är en fråga att bita i där nere, ett väldigt angenämt problem känner jag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0