Seger i Gävle-Daladerbyt!

Fullsatt i Tegera arena för 1:a gången den här säsongen var det under tisdagen när Brynäs gästade. 1:a mötet lagem emellan den här säsongen vann Brynäs på hemmaplan med 4-1.

Leksand öppnade här starkt och satte nästan omgående tryck mot Bernhard Starkbaum i Brynäskassen, men han fick en bra start på matchen och blev snabbt varm i kläderna. Det blev också Alsenfelt i Leksandskassen, som, främst på spelvändningar och kontringar, fick agera, men det var inga dåliga ingripanden, för brynäschanserna var långt ifrån ofarliga. Närmst ett ledningsmål i perioden var dock Leksand, när Johan Ryno prickade målramen när de blåvita fick spendera 4 minuter i powerplay. Dock inget mål och det var 0-0 efter den 1:a perioden.

I 2:a perioden kom dock måle. 28 sekunder in i periodenn kunde Ryno dra pucken till Hultström, som skickade den vidare till Brian Connelly, som smällde in ett otagbart skott för Starkbaum, vilket var vans 1:a i Leksandströjan och ett örobedövande jubel utbröt i arenan.

Leksand fick så klart ytterligare bräsle av målet och fortsatte att trumma på och var helt klart det lag som skapade flest och bäst chanser, dock inga mål. Istället var Brynäs nära på att kvittera i boxplay, men Johan Ryno, som nästan var matchens bästa lirare, gjorde återigen ett kanonjobb, sprintade ikapp Brynässpelaren som hade pucken, snodde med sig den, vände spelet och fick iväg ett skott mot Starkbaum, där Jens Bergenström var med på returen och stötte in 2-0 för hemmalaget!

Bergenström var också han het kvällen till ära och knappt 2 minuter senare var han framme igen och efter ett mycket snyggt avslut var det 3-0 till Leksand, som även hade bud på fler mål, men där hade Brynäs marginalerna med sig.

3-0 var dock en skön ledning att ha med sig in i 3:e perioden. En 3:e period där Brynäs visste vad som måste göras och man gjorde det också. Man klev upp i banan och satte en helt annan press mot alsenfelt än vad man hade gjort tidigare under matchen och genast hamnade leksingarna litegran i försvarsposition, slog mest ifrån sig och skapade inte särskilt mycket.

3-1 kom också för Brynäs, drygt 4 minuter in i perioden.

Trots 2 blåvita powerplay var det fortsatt Brynäs som tryckte på mest och med 3 minuter kvar att spela kom också 3-2, vilket gjorde det onödigt spännande där mot slutet. Brynäs fick dessutom avsluta matchen i numerärt överläge efter att Alsenfelt åkt ut 2+2 för hög klubba. Trots masiv Brynäspress kunde johan Ryno till slut frispelas och hade bara att lägga pucken i öppen kasse och därmed också spräcka sin förargerliga målnolla den här säsongen, men inte ens då ville det sig för Ryno. Han snubblade på sig själv, ramlade, tog sig upp igen, men föll på ntt när han klev på pucken. Brynässpelare fick tag i densamma och 3-3 var såå nära i anfallet efter, men Alsenfelt gjorde en fenomenal räddning vilket bäddade för att Leksand till slut kunde vinna matchen med 3-2 och inkassera 3 nya härligha poäng.

En oerhört skön seger, där det som sagt dock blev lite onödigt spännande där mot slutet. 3 poäng blev det hursomhelst och perfekta resultat blev det dessutom i övrigt, då Färjestad tappade poäng, Modo åkte på storstryk hemma i Fjällräve center. Såhär gick det i de övriga matcherna:
Frölunda - Färjestad 2-3 str
Luleå - Linköping 4-3 str
HV71 - Örebro 4-3 str
Modo - Skellefteå 3-7
Växjö - Djurgården 6-5 SD

Som ni ser, bara leksand och Skellefteå som tog full poäng här.

i Göteborg var det kraftigt spelövertag för hemmalaget. Man spelade stundtals totalt ut Färjestad. Man gjorde allt rätt, utom mål. Färjestad tog tillvara på sina chanser och lyckades stå emot hela matchen. Ja, t.o.m. så bra att man till slut kunde gå segrande ur straffläggningen. Inte ett dugg rättvist, men hockey är inte rättvist alla gånger.

Örebro blev 1:a lag den här säsonge att ta poäng i Kinnarps arena. Man klarade av 3-3 i full tid och även om HV fortfarande är obesegrat på hemmaplan så tog man ändå poäng och bara det är en seger. Starkt jobbat av Örebro.

i Växjö svängde matchen ordentligt. Lagen följdes åt hela tiden, men i slutperioden gjorde Växjö ett ryck till 4-2. Matchen såg avgjord ut, men Djurgården kom tillbaka igen och kunde både göra 5-4 och 5-5. Sedan var man ytterst nära på att ta med sig bonuspoängen i sudden. Pucken var i mål, men domaren hade blåst innan. målburen var nämligen ur sitt läge, så efter lång videogranskning dömdes målet bort. Istället kunde Växjö komma i anfallet efter och göra 6-5.

Luleå vände på steken mot LHC, som hade 0-1. Man lyckades dock inte knyta ihop säcken, för när LHC hade plockat Markus Högberg kunde man också få in kvitteringen, vilken tog matchen både till förlängning och straffar. En straffläggning som Luleå till slut van, i den 11:e straffrundan, det ni!

Modo åkte till sist på en rejäl smäll hemma mot Skellefteå, som spelade ut ordentligt i 3:e perioden, då man gick från 2-3 till 2-6, innan Modo kunde reducera, varefter Adam Pettersson kunde sätta den slutliga spiken i kistan med sitt 3-7-mål. Ruskigt tungt för Modo och Övikslaget är därmed det lag som har släppt in flest mål i hela serien. Jag sa ju senast att det bara var en tidsfråga innan Modo eller Färjestad hade släppt in fler mål än Leksand. Jag fick rätt. Ikväll möts förövrigt just Färjestad och Leksand, i Karlstad. En oerhört intressant match. Vid seger för de blåvita lämnar man nämlige, för 1:a gången den här säsongen, jumboplatsen till just FBK. Vinner istället FBK är det 4 poäng upp till dem igen för Leksands del. Med andra ord är det en mycket viktig match...