Så ser Div. 1 ut säsongen 2013/1

4Imorgon drar Hockeyallsvenskan 2013/14 igång och på lördag är det äntligen dags för premiären av SHL 2013/14. Redan ikväll var det dock premiär för vissa lag i Div. 1. Såhär gick det då:

Naca - Gnesta 1-4
Tumba - huddinge 1-5
Väsby - Nyköping 0-8
Wings - Vallentuna 9-4
Kallinge - Borås 1-0
Olofström - Pantern 4-1
Tingsryd - Nybro 1-2
Kristianstad - Helsingborg 4-2
Halmstad - mörrum 7-4

Vi ser alltså att det är Grupp D och F som har spelat. Vi noterar också att Tingsryd åker på en smäll direkt hemma i Nelson garden arena, i 1:a omgången, när Nybro lite överraskande vinner med 2-1. Andra nykomlingar, fast nerifrån, är Tumba och Gnesta i Grupp D.

Gruppsystemet har gjort om litegrann till i år. Eftersom att både Asplöven och Björklöven numera huserar i Allsvenskan så finns det för få lag där uppe i norr för att ha en Grupp A. Därför har man slagit ihop grupp A och B till Grupp Norra. Den består nu av följande lag:

Kiruna
Piteå
Kalix
Teg
Vännäs
Brunflo
Östersund
Örnsköldsvik
Kovland
Sollefteå
Sundsvall
SK Lejon

Av dessa 12 lag är SK Lejon nya från Div. 2. Samtidigt har Boden och Njurunda ramlat ur Div. 1.

Av dessa lagen tror jag toppstriden kommer stå mellan de som spelade Allettan i våras, d.v.s. Kiruna, Piteå, Sundsvall, Östersund och kanske också Örnsköldsvik. Det är dock överlag fortsatt en svag grupp om man jämför med övriga grupper i Div. 1. Positivt är det dock för Sundsvall, som kommer få betydligt tuffare matcher även under serien i år. Jag tänker då främst på Kiruna och Piteå.

Grupp C är nästan identisk med förra årets Grupp C. Den består av följande lag:

Borlänge, Hedemora
Tierp
Falu IF
Enköping
Lindlöven
Hudiksvall
Skedvi/Säter
Surahammar
Åker/Strängnäs

9 lag återfinns i denna gruppen. Vi noterar att Ore har ramlat ur Div. 1 och ersatts av Skedvi/Säter. Vi ser också att Åker/Strängnäs har placerats i Grupp C. Precis som det var en vinstlott för Sundsvall tror jag detta var en nitlott för Åker. Grupp C är nämligen betydligt svagare än Grupp D, som man tillhörde förra säsongen. I kraft av avancemang från 2:an etc. av div. olika Stockholmslag så fick man dock inte längre plats där och placerades därför i Grupp C. Man lär där dock tillhöra toppen, tillsammans med Borlänge, Falu IF, Hudiksvall och kanske något mer lag. Jag tror dock ingen av dessa kommer gå särskilt långt i vår.

Grup D har en hel del nykomlingar i sig till denna säsongen. Den ser ut såhär:

Huddinge
Nacka
Nyköping
Vallentuna
Väsby
Tumba
Hammarby
Wings
Gnesta
Visby

10 lag återfinns i gruppen. Vissa har redan spelat sina premiärmatcher, som ni kan se ovan, och jag tror att Nyköping, Huddinge, Wings och Visby kommer ligga där uppe i toppen. Kul också med Hammarby som är tillbaka igen. Tidigare hette man ju Bajen fans, efter konkursen för några år sedan, men nu har man jobbat sig upp enda upp i Div. 1 igen och har nu på nytt tagits upp i Hammarbys förening. Därav namnbytet till det gamla namnet igen. Kanske kan man överraska och skrälla redan i år?

I övrigt ser vi att både Tumba och Gnesta är nya i gruppen från Div. 2.

Grupp E består i år av följande lag:

Vita hästen
Mjölby
Grästorp
Tranås
Västervik
Kumla
Mariestad
Skövde
Vimmerby
Forshaga

Nästan samma lag som förra säsongen alltså, med undantag för Forshaga, som har ersatt Arboga. Det är inte Div. 1:s starkaste grupp direkt, men Hästen, Skövde, Mariestad och Vimmerby kan nog vara med och slåss även fram på vårkanten, främst då Hästen, som jag tror kommer bli farliga även i år.

Slutligen har vi då Grupp F, som i år ser ut såhär:

Tingsryd
Olofström
Kristianstad
Nybro
Pantern
Kallinge
Halmstad
Helsingborg
Mörrum
Borås
Nittorp

11 lag i gruppen och som vamligt blir man en stark och farlig grupp till våren. Kallinge, Olofström, självklart Tingsryd, kanske Nybro och något mer lag kommer ligga där uppe i toppen.

Så ser det ut och äntligen är serierna igång igen. En ny hockeysäsong kan börja!

Div. 1 kommer inte följas match för match här på bloggen, men en titt på matcher och tabeller kommer att dyka upp då och då. Framåt vårkanten, när Allettorna närmar sig sina slut, ja, då kommer bevakningen så klart att öka den med.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0