Läget i Division 1

Under veckan har det ju inte spelats någon SHL eller Hockeyallsvenskan, förutom en match i måndags, Malmö - Djurgården, där Djurgården vann med 3-4. Detta är ju för att det har varit landslagsuppehåll. Karjala kupp har spelats i helgen oh det slutade med 6-0-seger för Tre kronor mot Tjeckien, förlust med 5-2 mot Ryssland och seger med 3-2 efter sudden mot Finland, ett ganska bra resultat ändå. Känslan är dock oerhört skön nu när serierna drar igång igen efter uppehållet.

Som ni förstår så blir det ingen tabellupdate denna veckan, men istället kör vi en update från Division 1. Där har det spelats matcher under veckan och här nedan går vi igenom helgens matchande och tabellerna i de olika grupperna.

Div. 1 Norra

Teg - Sundsvall 1-4
Piteå - Sollefteå 4-2
SK Lejon - Örnsköldsvik 0-4
Kalix - Brunflo 2-0
Kiruna - Östersund 2-3
Vännäs - Kovland 3-1

SK Lejon - Sollefteå 4-3 str
Piteå - Örnsköldsvik 6-1
Teg - Kovland 6-4
Kalix - Östersund 4-2
Kiruna - Brunflo 12-1

Kiruna följde alltså upp gårdagens lite förvånande förlust mot Östersund med en trotal kross mot Brunflo. 12-1. Man hade bara 2-1 efter 1:a perioden, men sedan gjorde man 4-0 i 2:a och 6-0 i 3:e perioden. Bra för målskillnaden där, som kan bli viktig i slutänden, även om det inte verkar så just nu, inte för Kirunas del iaf. Man ska vara ett topplag i gruppen och är det också.

Man ligger dok inte i topp, för det gör Piteå, som inkasserade 2 nya segrar i helgen. 4-2 mot Sollefteå och 6-1 mot Örnsköldsvik.

såhär ser tabellen ut i Grupp Norra:

1, Piteå 48p +48
2, Kiruna 43p +49
3, Sundsvall 40p +33
4, Kalix 37p +11
5, Teg 36p +16
6, Sollefteå 33p -1
7, Örnsköldsvik 31p +3
8, SK Lejon 26p -21
9, Östersund 25p +5
10, Vännäs 18p -21
11, Brunflo 9p -55
12, Kovland 8p -67

I vanliga fall går ju de 4 främsta till Allettan under våren, men eftersom att man här har slagit ihop Grupp A och B så är det de 6 främsta som går dit. Inte de 8 främsta, som kanske vore logiskt. Det är alltså Sollefteå som har den sista platsen dit i nuläget. Örnsköldsvik utmanar dock ganska bra och kanske, kanske, kan SK Lejon och Östersund blanda sig i det där också. Annars är det nog ganska klart. Klart är iaf att Piteå, Kiruna och Sundsvall går till Allettan. Man ska inte tappa 17, 12 och 9 poäng. Inte om man inte rasar ihop totalt, men som man öser in mål, iaf Piteå och Kiruna, 86 resp. 84 mål, då ska man inte tappa det. Kalix och Teg kan dras in i sträckstriden där om det vill sig illa, men man har ändå 5 resp. 6 poäng ner till Örnsköldsvik. Det är inte mycket i hockey, så de ska nog inte känna sig säkra ännu, men några vister till så kan man nog göra det.

Kovland och Brunflo löper nog stor risk att åka ur Div. 1, om man gör det så. Det är ett sträck där över Brunflo iaf, så jag tror att det innebär nedflyttning eller kval, men jag är inte säker. De 2 lagen kommer iaf att hamna där, för man är överlägset sämst i serien. 9 resp. 10 poäng upp till närmsta lag, Vännäs, vilket är mer än vad något av de båda bottenlagen har skrapat ihop. Kovland har dessutom släppt in över 100 mål, på 20 matcher. Det är 5 mål bakåt i snitt/match.

Vi kan också notera här, efter hopslagningen av Grupp A och B, att det på topp 5 bara är Sundsvall från Grupp B som har slagit sig in. De övriga 4 lagen där uppe är från Grupp A, Piteå, Kiruna, Kalix och Teg.

Grupp C

Skedvi/Säter - Åker/Strängnäs 1-8
Borlänge - Hudiksvall 1-3
Surahammar - Lindlöven 5-3
Tierp - Falu IF 7-2
Hedemora - Enköping 3-4

Lindlöven - Skedvi/Säter 5-2
Hudiksvall - Åker/Strängnäs 4-2
Enköping - Tierp 4-3 str
Hedemora -Surahammar 3-4
Falu IF - Borlänge 1-5

Falu IF, som gick till Allettan förra våren, har inte haft det lätt i höst. Här inkasserar man 2 nya förluster. 1-5 mot Borlänge och 7-2 mot Tierp. Inte bra.

Hedemora hade inte marginalerna på sin sida under helgen. 2 uddamålsförluster, båda med 3-4, först mot Enköping och sedan mot Surahammar. Surt för HSK.

Åker/Strängnäs fick ju spela Grupp C i år, istället för Grupp D, som man har tillhört tidigare. Detta p.g.a. lag som har gått upp till Allsvenskan och lag som har gått upp från Div. 2 till Div. 1. Jag sa innan säsongen drog igång att jag inte trodde det skulle gynna Åker och det står jag fast vid, trots 1-8 mot Skedvi/Säter. Att man tar sig till Allettan tror jag dock, för såhär ser tabellen ut i Grupp C:

1, Hudiksvall 40p +40
2, Åker/Strängnäs 39p +46
3, Enköping 32p +11
4, Tierp 30p +6
5, Surahammar 29p +1
6, Borlänge 28p +7
7, Lindlöven 21p -4
8, Hedemora 18p -27
9, Falu IF 15p -12
10, Skedvi/Säter 3p -68

Tätt även här alltså. Ännu tätare än i Grupp Norra. Tierp passerade både Surahammar och Borlänge i och med sina 5 poäng under helgen. Surahammar tog 6 poäng och passerade också Borlänge, som bara tog 3. Borläge rasade alltså från 4:e till 6:e plats. Så just nu har alltså Tierp den där sista Allettanplatsen, som man så klart vill ha, men å andra sidan är det kanske bättre för lagen i Grupp C, som är en lite sämre grupp, att gå via Grupp C vår och vinna den, istället för att gå till Allettan, där jag tror att man har mindre chans att ta sig till playoff. Vinner man vårgruppen går man ju nämligen också till playoff, precis som de 4 främsta i Allettanserierna. De 4 platserna i Allettan mellan tror jag inte lagen i Grupp C kan nå, så ja, det är knepigt det där.

Till Allettan lär i vilket fall Hudiksvall och Åker gå. Bakom dessa tror jag det kommer stå mellan Enköping och de 3 lag jag nämnde ovan, Tierp, Surahammar och Borlänge. Lindlöven är nog för långt efter för att kunna pblanda sig i det där.

En jättejumbo har vi också i denna serien. Skedvi/Säter har inte vunnit någon match under ordinarie matchtid och har släppt in hela 101 mål, på 17 matcher. Det är alltså ännu sämre än Kovland i grupp Norra. Man får det nog ruskigt svårt att hålla sig kvar i Div. 1 till nästa säsong, iaf om man fortsätter såhär.

Grupp D

Visby - Vallrntuna 2-3

Huddinge - Visby 2-3
Tumba - Gnesta 3-4
Wings - Väsby 4-1
Nacka - Nyköping 1-8
Hammarby - Vallentuna 1-4

Visby förlorar först med 2-3 hemma i Visby ishall och vinner sedan med samma siffror mot toppkonkurenten Huddinge. Huddinge som toppar tabellen och som nästan varje år finns där uppe i toppen, men som inte har lyckats nå hela vägen tillbaka till Allsvenskan. Tabellen ser hursomhelst ut såhär i Grupp D:

1, Huddinge 48p +68
2, Wings 43p +41
3, Visby 41p +28
4, Nyköping 37p +34
5, Vallentuna 32p +25
6, Väsby 24p -6
7, Hammarby 19p -7
8, Tumba 12p -36
9, Gnesta 12p -50
10, Nacka 2p -97

Huddinge toppar alltså, 5 poäng före Wings. Båda dessa, + Visby, kan nog känna sig ganska klara för Allettan i vår. Visby har 9 poäng ner till Vallentuna där under sträcket och det ska man inte tappa. Nyköping har också en ganska bra lucka ner till Vallentuna, trots Vallentunas 2 segrar under helgen, 3-2 borta mot Visby och 4-1 borta mot Bajen. Hammarby, som efter en knackig inledning har ryckt upp sig och ligger någonstans i ingenmansland. Man har 18 poäng upp till Nyköping över sträcket och det kommer man så klart inte att klara. Man har ändå gjort det bra för att vara 1:a säsongen i Div. 1. Man får kanske ligga där i några år nu innan man kan utmana på allvar om att för det 1:a ta sig till playoff senare under våren och sedan också utmana hela vägen till kvalserien och de Hockeyallsvenska platserna.

Nacka har legat i Div. 1 i flera år nu, men i år har man inte alls lyckats. Man har ännu inte vunnit under ordinarie matchtid och har bara skrapat ihop 2 poäng, på 18 matcher. Man har släppt in 126 mål, vilket ger 7 mål bakåt, i snitt/match. Det håller givetvis inte och jag blir mycket förvånad om Nacka spelar Div. 1 nästa säsong. Hoppet är väl att starta om efter nyår i Grupp D vår och kanske lyckas något bättre där, men just nu måste såväl spelare som ledare vara låångt ner i källaren rent mentalt, för den här säsongen har bara varit ett enda stort mörker för Nacka HK.

Grupp E

Kumla - Mariestad 1-4
Mjölby - Skövde 3-2 str
Vita hästen - Grästorp 6-1
Forshaga - Vimmerby 4-3
Tranås - Västervik 0-2

Vita hästen - Kumla 4-1
Skövde - Mariestad 2-3 str
Västervik - Forshaga 10-2
Grästorp - Tranås 3-4
Vimmerby - Mjölby 3-1

Vita hästen vinner sina matcher, de flesta iaf, men man är inte lika överlägsna i serien som man var för några säsonger sedan. Här blev det iaf 6/6 poäng under helgen.

Tranås har inte haft det lätt under hösten, men idag fick man vinna, även om Grästorp hölk på att krypa ifatt hela vägen i sista perioden. Tranås höll dock undan och tog med sig 3 viktiga poäng.

Västervik, som slog just Tranås under fredagen, i Tranås, följde upp den segern med att krossa nykomlingen Forshaga med hela 10-2. Forshaga, som dock hade slagit Vimmerby under fredagen. Starkt jobbat ändå får man säga.

Skövde har också gått lite tungt under hösten, men trots det drar man publik. Drygt 1800 personer var i Billingehov när Mariestad kom på besök.

Tabellen i Grupp E ser ut såhär:

1, Vita hästen 42p +44
2, Vimmerby 40p +42
3, Mariestad 34p +12
4, Skövde 32p +1
5, Västervik 29p +19
6, Tranås 20p -16
7, Forshaga 19p -13
8, Mjölby 19p -18
9, Kumla 17p -25
10, Grästorp 6p -46

Vita hästen och Vimmerby håller alltså ganska jämna steg. Sedan är det ett litet hopp ner till Mariestad och Skövde, som ligger över sträcket, och Västervik där under. Det är väl i princip de 3 det kommer stå mellan. Ett av dem missar Allettan och kommer ha en grym chans att nå playoff genom Grupp E vår, så det behöver inte alls vara en nitlott att sluta 5:a, som Västervik just nu gör. De har nog större chans att nå playoff då än vad Skövde och Mariestad har, för nja, jag tror de får det tufft att nå playoff genom Allettan i vår, även om chansen så klart finns. Då kommer mab dock möta lag som Tingsryd och Kallinge, så jag tror det blir tufft.

Där bakom Västervik har Tranås, Forshaga, Mjölby och Kumla en rejäl kamp. 4 lag innom 3 poäng. Ett riktigt race de emellan, men även här har vi ett lag som sladdar rejält. Det var Brunflo och Kovland i Norra, Skedvi/Säter i C och Nacka i D. Här är det Grästorp, som har 11 poäng upp till närmsta lag, som är Kumla. Det handlar bara om att spela av hösten på ett snyggt sätt för Grästorp nu.

Grupp F

Kallinge - Kristianstad 5-1
Pantern - Halmstad 3-0
Nybro - Mörrum 1-4
Nittorp - Helsingborg 2-8
Tingsryd - Borås 2-1

Olofström - Kallinge 2-5
Borås - Mörrum 1-3
Helsingborg - Halmstad 3-2
Kristianstad - Nittorp 4-1
Pantern - Tingsryd 7-0

Det mest uppseendeväckande här är väl Panterns kross av Tingsryd. 7-0! Det är inget man snackar bort sådär och man gick därmed från helgens 2 matcher med 6/6 poäng och en målskillnad på 10-0 (+10). Ruskigt bra av Pantern, som annars har haft det ganska tufft i höst och definitivt inte är något topplag i serien. Här visar man dock klass. Starkt jobbat.

Klass visar också Kallinge. 2 nya segrar i helgen. 5-1 mot Kristianstad och 2-5 mot Olofström, som också har haft en motig höst. Kallinge och Tingsryd, som ändå fick vinna en match i helgen, det som för några år sedan var ett Allsvenskt möte, Tingsryd - borås, men det var inte övertygande, bara 2-1 när hesa Fredrik ljöd, är lite i en egen klass i serien. Tabellen i Grupp F ser nämligen ut såhär:

1, Tingsryd 45p +42
2, Kallinge 40p +23
3, Mörrum 37p +11
4, Kristianstad 34p +12
5, Helsingborg 30p +17
6, Pamtern 29p +1
7, Halmstad 24p +4
8, Olofström 24p -8
9, Nybro 22p +4
10, Borås 10p -45
11, Nittorp 5p -61

Också här är det ett rejält hopp ner till de 2 nedersta lagen, Borås och Nittorp. Borås har verkligen rasat ihop totalt sedan man degraderades inför förra säsongen. Nu är man inte ens nära att gå till Allettan. Det var man inte förra säsongen heller. Man har 12 poäng upp till Nybro och 24 poäng upp till Kristianstad över sträcket. Dit når man inte och jag tror det kommer dröja länge, länge innan vi får se Borås HC i Hockeyallsvenskan igen, om ens någonsin mer...

Där framför Borås och Nittorp är det ändå ganska jämnt. Det är bara 10 poäng mellan Kristianstad på 4:e och Nybro på 9:e plats. Riktigt häng på Kristianstad har dock bara Helsingborg och nu också Pantern, som hakar på bra där bakom, trots sin tunga start på säsongen. En Allettanplats är inte alls omöjlugt för Panternkillarna. Olofström har också chansen, men att man ligger nere på 8:e plats är ganska uppseendeväckande. För några säsonger sedan var de och Kallinge seriens giganter. Nu har Tingsryd tagit över Olofströms roll där, men faktum är att Mörrum också hakar på där och kommer med stor sannolikhet att spela Allettan till våren även i år.

Allettan ja. Såhär kommer just nu de olika serierna att se ut. Hur man gör i Norra vet jag inte riktigt, om det bara är de 6 lagen där i den gruppen som kommer mötas sinsemellan eller hur det fungerar. Vi antar det och i sådant fall kommer det se ut såhär:

Allettan Norra:

Piteå
Kiruna
Sundsvall
Kalix
Teg
Sollefteå

Allettan Mellan:

Hudiksvall
Åker/Strängnäs
Enköping
Tierp
Huddinge
Wings
Visby
Nyköping

Allettan Södra:

Vita hästen
Vimmerby
Mariestad
Skövde
Tingsryd
Kallinge
Mörrum
Kristianstad

Så får vi se, om knappt 2 månader, om detta stämmer eller om något lag lyckas ta sig förbi något annat lag och vilka som har störst chans att vinna vårgrupperna och därigenom ta sig till playoff senare i vår.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0