Drömstart av kvalserien!

Så var den äntligen, äntligen här, det man har gått och väntat på hela hockeysäsongen, den tid av säsongen då playoffserier, kvalserier och SM-slutspel avgörs. Det är det man brinner för, det ständiga räknandet på tabeller och resultat, den ständiga nervositeten inför och under match och den oerhörda lättnaden/besvikelsen efter match, beroende på hur det går.

Leksands gästades under torsdagskvällen av Södertälje, som bekant slutade 2:a i Hockeyallsvenskan 2012/13. Vi vet också hur det gick senast lagen möttes. Leksand vände 1-3 till 5-3 och även här skulle man få en drömstart. Det är något vi blåvita fans inte har varit bortskämda med under tidigare kvalserier, där starterna oftast har varit allt annat än en dröm, men nu var det ett faktum. Filip Forsberg var drömmens huvudkaraktär och han såg till att ge Leksand ledningen redan efter 53 sekunder skickade han in 1-0 till Leksand, men han var inte nöjd där. Bara minuter senare satt också 2-0 i nät, efter fint förarbete av Pär Edblom, som snodde åt sig pucken i mittzon av en SSK-spelare, något som var signifikativt för SSK den här kvällen. Man tappade puck gång på gång i mittzon och gav de blåvita ett flertal jättelägen pga. det slarvet och 2-0 efter 1:A perioden var nästan i underkant, för Leksand spelade bländande ishockey och ägde matchen totalt.

I den 2:a perioden blev spelet något jämnare, samtidigt som nivån på detsamma sjönk en del. Det var inte alls samma intensitet som i 1:a perioden, men SSK fortsatte att tappa puckar i mittzonen och Leksand kunde, efter drygt 3 minuters spel, göra 3-0, när Gabbe Karlsson frispelade Jon Knuts, som inte gjorde några misstag när han kom fri med Anton Forsberg.

Glädjen blev dock kortvarig, för bara 17 sekunder senare kunde Södertälje spräcka Hanses nolla, när Ziga Jeglic styrde in ett skott från Mike Bergin.

3-1 var också ställningen efter 2 spelade perioder.

I sista perioden fokuserade de blåvita mest på defensiven och man gjorde det riktigt bra. Man lät inte Södertäljespelarna komma igenom den kompakta blåvita mur som stod i vägen för Erik Hanses och Leksandskassen. Samtidigt rasade domarnivån när man bl.a. missade att Södertälje var 6 spelare på isen i över 10 sekunder. ingrn upptäckte det, inte ens SSK-spelarna själva. Patrik Hersley fick också 2+10 för en checking to the head, men trots dessa situationer, som lätt kan ta fokus från vad som egentligen ska göras, gjorde man det riktigt bra och behöll fokus på rätt saker och man kunde också gå segrande ur kampen med 3-1 på tavlan. En oerhört skön och viktig seger för de blåvita!

De 2 övriga matcherna slutade något överraskande såhär:
Rögle - Västerås 2-3
Timrå - Örebro 3-2 str

Örebro tog ledningen efter drygt halva matchen mot Timrå, men Timrå kom tillbaka och vände till 2-1 i sista perioden. Glädjen blev dock kortvarig där, för bara 21 sekunder efter ledningsmålet kunde Örebro kvittera och sedan också hålla hela vägen. Troligtvis en rejäl missräkning för Timrå, men enormt starkt av Örebro, som dock inte lyckades få med sig bonuspoängen.

Var det en missräkning för Timrå så var det nog inget mot vad Rögle råkade ut för. Västerås tog ledningen i 1:A perioden, men bara minuten senare var det kvitterat. Samma sak i 2:a perioden. Även där tog Västerås ledningen, men bara 19 sekunder senare var det kvitterat. I sista perioden kunde Västerås återigen ta ledningen, men denna gången höll man tätt och även fast Rögle plockade Martin Gerber lyckades man inte kvittera och Västerås tog, väldigt överraskande, 3 poäng nere i Ängelholm. Det gör att tabellen ser ut såhär efter 1 spelad omgång: