Välkomna till kvalserien, Djurgården!

Igår spelades så den allra sista och avgörande matchen för Elitserien 2011/12. Förutsättningarna var de att Modo och Växjö parkerade på samma poäng, 77, inför kvällens omgång. Modo över slutspelssträcket, Växjö under. I botten hade Djurgården 72 poäng, Linköping 71. Djurgården över kvalseriesträcket, LHC under.

Såhär slutade kvällens matcher:
Luleå - Växjö 4-1
Modo - Linköping 5-4 str
Timrå - Brynäs 4-5
AIK - Skellefteå 2-3 str
HV - Djurgården 2-1
Frölunda - Färjestad 2-3

Växjö hade egentligen aldrig någon chans mot Luleå, som kunde vinna ganska enkelt uppe i Coop arena. Därmed var Modo slutspelsklara hur det än skulle gå i deras match hemma mot LHC, det s.k. ångestmötet.

HV lyckades knyta ihop säcken nere i Jönköping, vilket innebar att Djutgården nollade. Avgörandet hängde dock på en skör tråd, när LHC kviterade till 3-3 några minuter in i sista perioden uppe i Övik. Det innebar att Djurgården var nere under sträcket. LHC hade även chansen att ta ledningen på straff med ca 6 minuter kvar att spela, men Calle Söderberg missade chansen och istället kunde Modo återta ledningen med 4-3, när det återstod ca 4 minuters spel. Oj, så man hade gruvat sig åt den missade straffen i Linköping om det hade blivit det avgörande målet. Ett straffmål ifrån.

Nu blev det dock inte så. Modos ledning innebar att Djurgården, trots förlusten, var kvar över sträcket, men LHC satsade allt på ett kort, plockade Norrena och med dryga minuten kvar att spela kunde måltjuven Per Ahlbrandt peta in kviteringen, vilken också stod sig tiden ut. Att Modo sedan kunde vinna på straffar är en annan historia. Det viktiga var hursomhelst att LHC plockade en poäng, vilket var precis vad man behövde för att klättra upp på samma poäng som Djurgården i tabellen, men passera dem i kraft av bättre målskillnad.

Alltså, Timrå och Djurgården till kvalserien, LHC och Växjö har spelat klart för säsongen och resterande 8 lag är i slutspel, vilket man också valde till igår.

Seriesegrande Luleå valde 7:an AIK. Känns lite sådär måste jag säga. Tror nog AIK kan stå emot bra, inte minst med tanke på förra årets kvartsfinal, där serievinnande HV valde 8:e plasserade AIK, som dock skrällde och vann med 4-0 i matcher. Det var dock då, nu är nu, men stora delar av det AIK som fanns då är fortfarande kvar och båda dessa lag har spelat jämna och tighta matcher tidigare under säsongen, så nja, jag undrar om inte AIK tar det där.

Skellefteå valde Modo. Här tror jag det blir betydligt klarare och jag tror det är till Skellefteås fördel. Man tar hem den kvartsfinalserien.

HV valde Färjestad. En serie som för några år sedan, ja, t.o.m. förra säsongen, kunde ha varit en ren SM-final. Det har dock inte riktugt gått som man önskat i år och nu möts man redan i kvarten. HV vill säkerligen revanschera sig från förra årets slutspel, Färjestad vill försvara sitt guld, detta blir jämnt, men jag tror nog HV tar det till slut.

Brynäs fick då Frölunda. Brynäs har övertygat hela säsongen, men nu på slutet har man gått ner lite och lyckas man inte återskapa den form man hade tidigare under säsongen, då tror jag Frölunda blir tuffa för Gävlelaget.

Det spelades också playoffmatcher igår, eller, som man numera säger, förkvalserie till kvalserien.

Malmö, med kniven på strupen, gästade Ängelholm för sista gången den här säsongen för en riktig måstematch och Oskarshamn reste upp till Västerås. Såhär slutade det hela:

Västerås - Oskarshamn 2-3
Rögle - Malmö 1-3

2 mycket, mycket viktiga segrar för både Malmö och Oskarshamn. Dessa segrar gör att serien i allra högsta grad lever och ser ut såhär efter 2 spelade matcher:
1, Västerås 7p +1
2, Oskarshamn 6p 0
3, Rögle 5p -1
4, Malmö 4p 0

En oerhört jämn serie och ikväll drar den vidare, när Malmö gästar Oskarshamn och Rögle tar emot Västerås. 2 spännande matcher som kan ändra mycket i tabellen. Vinner både Västerås och Oskarshamn rycker man åt sig ett försprång på 6 resp. 5 poäng jämnt mot Malmö. Så, fortsatt måstematcher, men det är det ju rakt igenom i denna serien...

Även playoff 3 mot kvalserien till Allsvenskan inleds idag och där har vi följande matcher:
Asplöven - Kiruna
Kallinge - Nyköping
Karlskrona - Vita hästen
Olofström - Wings

Asplöven och Kiruna spelade ju båda i Grupp A i höstas och Allettan norra tidigare i vår, så det är 2 lag som kan varandra ganska bra. Kiruna har vilat i några veckor nu efter segern i Allettan, medan Asplöven har slagit ut Huddinge i Playoff 2 med 2-1 i matcher. Kan bli en jämn serie.

Skrällaget Kallinge ställs här mot Nyköping, som även de haft några veckors vila nu efter segern i Allettan mellan. Kallinge i sin tur slog först ut Tranås med 2-0 i matcher i Playoff 1 och så även Enköping med 2-0. Därför kan även detta bli en jämn serie och jag undrar om inte Kallinge kan ta det...

Sedan har vi en lite tråkig serien. Karlskrona - Vita hästen. Båda dessa är lag jag mer än gärna hade sett i kvalserien till Allsvenskan, efter Playoff 3, båda dessa är stora publiklag i 1:an och det är tråkigt att de möts redan nu tycker jag. Just dessa båda är nog de 2 lag jag helst hade sett tagit sig upp i Allsvenskan till nästa säsong. Nu blir det tyvärr inte så. 1 av dem ska elimineras här och jag tror det blir Karlskrona. Man hade det tufft redan mot Östersund i Playoff 2, tog sig vidare efter sudden i 3:E och avgörande matchen, men kanske kan de studsa tillbaks nu? Precis som Kiruna och Asplöven är dessa båda 2 lag som kan varandra ganska bra, efter att båda ha spelat i Grupp F i höstas och Allettan södra tidigare i vinter. Hästen har, likt Kiruna, haft lite vila nu, efter segern i Allettan och jag tror som sagt de blir svåra för Karlskrona.

Sista matchserien är mellan Olofström och Wings. Jag hade mycket hellre sett att det var Olofström/Wings vs Hästen/Karlskrona istället, för då hade mina favoriter varit solklara, men nu är det som det är och jag tror kort och gott Olofström blir för tunga för Wings.

Med andra ord tror jag att kvalserien upp till Allsvenskan kommer bestå av:
Borås
Sundsvall
Kiruna
Kallinge
Vita hästen
Olofström.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0