En svängig historia med olycklig utgång

1:a matchen i Tegera arena för kvalserien 2012! Fillsatt, 7650 åskådare på plats och Superstars höll igång redan innan match. Innan match, då även Christer Abris #1 och brorsan Tommy Abrahamssons #6's tröjor skulle hissas i taket.

Matchen inleddes bäst av bortalaget, men Leksand slog ifrån sig bra under de 1:A minuterna, enda tills Fredrik Bremberg friställde Pierre Hallin och det var 1-0 för Timrå, efter drygt 4 minuters spel. Inte mycket att göra för Hanses där.

Hemmalaget skulle dock få ett kanonläge att kvitera strax därefter, när Timrå drabbades av en utvisning. Man gjorde det ganska bra i PP, men Jocke Lundström i Timråkassen gjorde det bra och såg till att inga puckar letade sig in i nätmaskorna.

Timrå fortsatte att vara det dominerande laget. Man skapade vassare och bättre lägen än Leksand och hade generellt bättre fart på allt man gjorde ute på isen.

0-2 var också mycket nära, efter att Jonatan Hedström först åkt ut för Timrå, Ryno därefter dragit på sig en riktigt onödig 2:a i offensiv zon och Timrå sedan blivit fulltaliga, men där Olimb agerade målvakt och höll pucken utanför målet. Tur där!

Turen höll dock inte i sig hela perioden, för med bara 1:30 kvar att spela kunde Timrå göra 2-0 och det såg riktigt mörkt ut för de blåvita, som inte alls kom upp i samma standard som mot Örebro, då man spelade riktigt bra och gjorde en kanonbortamatch.

2:A började lite bättre för de blåvita, men det var fortsatt Timrå som hade spelövertaget, ganska klart. Leksand skapade dock lite farligare chanser, men Lundström var tät i mål och ställningen stod sig alltjämt. Publiken började också de bli lite irriterade och protesterade högljutt mot domarnas beslut att fria, när en leksing blev fälld.

Man ryckte dock upp sig litegrann och fick PP, där man också skapade en del, men skärpan fanns inte i avsluten och det var för mycket slarv, tyvärr. Det såg dock bättre ut än i 1:a perioden. Timrås övertag bestod dock.

Övertaget skulle dock försvinna mer och mer i sista perioden, efter att plexit strulat lite i slutet av 2:A, vilket gjorde att man fick spela 1:54 av 2:a i 3:e perioden och sedan dra igång sista perioden direkt. Där kom Leksand in med en helt annan inställning och glöd. Man skapade chans på chans, men skärpan fanns fortfarande inte där. Inte ens när Ryno kom fri och man fick dubbla frilägen lyckades man sätta den i nät. Istället var det Filip Forsberg som tog köksvägen och tryckte in reduseringen fram till 1-2, till ett öronbedövande jubel från läktarhåll. Kanske inte det mest klara läget man skapat under matchen, men mål är mål och nu var man på riktig jakt efter kviteringen!

Bara minuten senare skulle den också komma! Ken-André Olimb drog iväg ett stenhårt skott från blå och det satt i krusset bakom Lundström, som knappt hann reagera. Snyggt och 2-2!

Snacka om ketchupeffekten. Man hade försökt och försökt hela matchen, utan att lyckas. Nu fick man utdelning med 2 kassar på dryga minuten och bud på fler fanns. Det var Leksand för hela slanten och man spelade i stort sätt ut Timrå, som uppenbarligen hade backat hem för tidigt och spelat på resultatet när man hade 0-2.

Leksand fortsatte att pressa och det var så nära 3-2. Pucken dansade på mållinjen, men Lundström hann dit. Timrå slog bara ifrån sig och leksingarna kom i anfallsvåg efter anfallsvåg. Bergenström med nästa jätteläge, i stolpen!

Någon utdelning fick man dock inte, trots att man vann skotten med förkrossande 15-4 i sista perioden.

2-2 efter full tid alltså, kanske något orättvist. Med tanke på Leksands chanser mot slutet borde man minst ha hängt en kasse till, kanske t.o.m. 2. Nu var det dock som det var och sudden väntade.

Där var det fortsatt Leksand som pressade på och var ruskigt nära ett segermål, men istället fick Jonte Hedström iväg ett skott som Hanses inte såg och det var 3-2 till Timrå och 2 mycket viktiga poäng för Medelpadingarna, tyvärr.

Sett över hela matchen var det faktiskt rättvist, Timrå var mycket, mycket bättre än leksand, särskillt i 1:A perioden, men ser man till sista perioden så var det Leksand för hela slanten och där borde man ha avgjort med alla lägen man fick. Nu blev det inte så, men väl 1 poäng till de blåvita, vilken kan vara nog så viktig för fortsättningen.

I övriga 2 matcher gick det såhär,:
Rögle - Örebro 5-1
Bofors - Djurgården 2-3 str

Ruskigt starkt alltså av Rögle, som i och med den storsegern nu leder serien efter 2 omgångar. Starkt ockås av Bofors, som återigen tar poäng, när man med mindre än minuten kvar att spela får in kviteringen hemma i Nobelhallen. Djurgården kan dock sedan ta bonuspoängen, men man kan nog ändå säga att det var en tappad poäng där för Djurgården.

4:e SM-kvartsfinalerna har också spelats och där gick det såhär:

Färjestad - HV 3-5
Frölunda - Brynäs 0-5
AIK - Luleå 4-1
Modo - Skellefteå 1-0 SD

Starkt av HV att vända där till 5-3, efter en minst sagt svängig sistaperiod, där Färjestad först tog ledningen med 3-2, men där HV sedan kunde vända tillbaka och därmed kvitera till 2-2 i matcher, vilket även Modo nu har kviterat till, något överraskande..

AIK och Brynäs har nu 3-1 i matcher, efter en riktigt stark insats av Brynäs i Scandinavium. Inte nog med det, i 4:e omgången gick det såhär:

Luleå - AIK 0-3
Skellefteå - Modo 2-1
Brynäs - Frölunda 1-2
HV - Färjestad 3-5

AIK är alltså vidare i år igen, efter att ha slagit ut seriesegraren av Elitserien för 2:A året i rad, 4-1 i matcher mot Luleå. Lite överraskande faktiskt!

Skellefteå vänder i sista perioden och skaffar sig därmed ett 3-2-läge inför 6:e matchen. Också Färjestad avgör i sista perioden och har även de 3-2 inför 6:e matchen, liksom Brynäs, som inte lyckades avgöra hemma mot Frölunda, som mot alla odds reste sig efter 0-5 i Scandinavium och vann med 2-1 på bortaplan. Starkt!

Slutligen har kvalserien till Allsvenskan rullat vidare och i den 3:e omgången gick det såh

är:

Olofström - Karlskrona 6-2
Kallinge - Sundsvall 0-1
Borås - Asplöven 2--1 SD

Olofström studsar tillbaka rejält efter smällen mot Borås med 1-6.

Sundsvall spelar en jämn match mot Kallinge, och lyckas få in det avgörande målet i 2:A perioden. Därmed ser tabellen ut såhär: