Dalarna är fortsatt blåvitt trots allt!

Dags för säsongens kanske sista Daladerby, hemma i Tegera arena, inför fullsatta läktare. Med andra ord var det en oerhörd stämning på läktarna, ett oerhört drag.

Det var också hemmalaget som öppnade matchen bäst. Mora slog mest ifrån sig under de första minuterna, men Daniel Hansen i mål, + Moras defensiv, gjorde det ändå bra och såg till att de blåvita inte skapade några jättemålchanser, även om man hade ett ganska tydligt spelövertag.

Istället var det Mora som, från ingenstans, kunde göra 0-1. Dock var det en tydlig offside på det, till alla leksingars lättnad. Inget mål med andra ord. Det skulle dock ändå komma minuten senare, när Mora tycktes ha fått energi av det bortdömda målet och snurrade på friskt nere i Leksandzonen. Till slut fick Robin Gartner också iväg ett riktigt fint skott från blå och en skymd Hanses kunde inte göra mycket på den pucken, tyvärr.

Leksand tog dock tillbaka pressen efter baklängesmålet och Jakob Blomqvist hade ett skott i stolpen, men närmre än så kom man inte under den 1:a perioden, trots att man ägde spelet ganska rejält. Tursam Moraledning.

2:a perren började också den med blåvit press, men en bra spelande Daniel Hansen i bortakassen stod i vägen och motade alla skot han fick på sig och höll alltjämt sin nolla.

Det gjorde inte Hanses, som bekant hade släppt in en puck under den inledande perioden. Nu fick han också jobba betydligt mer, när Mora succesivt åt sig in i perioden och tog över densamma ganska tydligt efter några minuter, såg mycket hetare ut än Leksand.

De blåvita tog sig dock tillbaka in i perioden litegrann, efter att en linjeman skadat sig lite lätt. Det var dock ingen fara med honom och matchen kunde återupptas efter några minuter. Då var spelet betydligt jämnare och Mora hade tappat lite av sitt övertag. Det var chanser åt båda hållen, tufft och aggressivt spel. Bra spelande målvakter, samt bra försvarsarbete satte dock stopp för målen och 0-1 stod sig alltjämt.

Mot slutet av perioden skulle det dock bli lite proppen ur. Först ordnade Martin Janohls en 2:a på en moraspelare och då tog det inte lång tid innan Mark Hurtubise kunde dundra in 1-1 från blå, även det ett stenhårt slagskott!

Direkt därefter åkte dock en leksing ut och då var det Moras tur att replikera. 15 sekunder tog det innan Mattias Beck kunde styra in 2-1 för Mora, vilket var ställningen efter 2 spelade perioder.

Sista perioden inleddes i powerplay för Leksand, efter att Kim Nabb åkt ut för Mora strax innan paus. Då tog det bara 53 sekunder innan Jens Bergenström drog iväg ett rejält slagskott, som satt i nät bakom Hansen, och det var utjämnat, 2-2!

Hawaiihockey följde därefter, dock bra sådan, med fina målchanser åt båda hållen. Möjligen ett litet övertag för Leksand, som bl.a. hade ett skott på Hansens axel. Centimetrar från ett ledningsmål med andra ord.

Spelet blev mer och mer slarvigt ju närmre slutsignalen man kom, kanske inte så konstigt, men Leksand fick i alla fall en jättechans när Mora drog på sig en 2:a med knappa 4 minuter kvar att spela. Powerplayet såg dock inte alls bra ut denna gången, till skillnad från tidigare under kvällen, när det faktiskt såg riktigt bra ut. Här var man dock tillbaka i gamla banor och skapade i princip ingenting. Inte heller efter att Mora blivit fulltaliga hände något nämnvärt och det blev sudden.

En sudden, där Mora inledde i spel 4 mot 3, eftera tt Jens Bergenström åkt ut efter slutsignalen. Man gjorde det bra och tryckte på fint nere mot Hanses, men denne stod ivägen och istället åkte en moring ut, efter att Johan Ryno hakats i en kontring.

Spel 3 mot 3 i knappa minuten alltså, innan Leksand fick spela PP. Där hade man flera fina lägen, men Hansen var med på noterna och Mora blev fulltaligt, varefter straffläggning väntade, eftersom inget av laget lyckades göra mål under de sista minyterna av sudden.

Jens Jakobs inledde för Mora, men missade.
Prestberg, som var tillbaka efter sin långa, långa frånvaro, p.g.a. en höftskada, lade 1:a för Leksand och den satt i nät bakom Hansen!
Dion Knelsen lade 2:a för Drakarna och den här gången satt den i maskorna bakom Hanses.
Det gjorde dock även Patrik Hersleys straff för Leksand!
Daniel Viksten hade därmed pressen på sig när han skulle lägga Moras 3:e straff. Han var dock iskall och satte den snyggt i nät bakom Hanses.
Johan Ryno hade dock chansen att avgöra för de blåvita. Leksands 3:e straff, men den hade Hansen koll på och det blev golden shots.
Dion Knelsen igen för Mora. I en svårbedömd situation dömde domarna miss, efter att Hanses haft handsken över pucken, halvt inne i mål.
Pelle Prestberg hade så cxhansen att avgöra för hemmalaget, och gjorde så också! 3-2 till Leksand och 3 mycket, mycket viktiga poäng i kampen om kvalserieplatserna!

Västerås - Malmö 5-2

Mycket, mycket starkt av Almtuna, som känns på G nu igen. Inte bara 5-0, utan 5-0 mot just det lag man måste hålla bakom sig i tabellen, nämligen Sundsvall. Glappet ner till kvalserien neråt växer därmed till 8 poäng. Kan bli svårt att ta in för Sundsvall nu...

Måste ju också nämna Rögle. Mycket, mycket övertygande! 6-1 i Nobelhallen är respekt och Bofors formkurva är inte bra...

Även en plump i protokollet för SSK, som nog inte hade räknat med att falla hemma mot Troja, som nu hakar på kampen ordentligt. Faktum är att man nu är på samma poäng som Malmö, som, tyvärr för oss leksingar, föll i Västerås med 5-2. Det innebär att Västerås trots allt tar in 1 pinne på oss i tabellen och nu bara är 3 poäng bakom.

Omgångens segrare måste dock vara Oskarshamn, som vinner 2:a perioden med 4-1 hemma mot serieledande Örebro. Mycket starkt! Man befester därmed sin 5:e plats i tabellen. Även ovan nämnda Västerås får ses som segrare i omgången. Man seglade förbi både Mora och SSK i tabellen och upp på 6:e plats, just bakom Oskarshamn. Trots poängen i Leksand halkar Mora ändå utanför playoff igen.

AIK - Djurgården 4-3 SD

LHC vinner 1:a perioden mot Timrå med hela 5-1! Riktigt starkt av LHC!

Starkt också av Modo att slå tillbaka Växjö med 6-2. Växjö, som nu har halkat under slutspelssträcket. Man ligger i ingenmansland, tillsammans med just LHC. Frölunda och HV är på väg att skaffa sig lite marginaler ner till övriga där i sträckstriderna, HV kanske med det bästa utgångsläget, 1 match mindre spelad än Frölunda och 1 poäng bakom.