Det blir en rafflande avslutning!

Inte många matcher återstår nu och det kommer bli precis så stenhårt och tufft kring samtliga sträck som man kunde tänka sig. 3 mycket viktiga poäng stod på spel under onsdagen när Leksand gästade Uppsala och Gränbyhallen. En match som sågs av hela 2517 åskådare, bra för att vara Almtuna.

Galbraith var inte ens med ner till Uppsala, utan det var Erik Hanses som skulle vakta kassen kvällen till ära. Han såg vass ut på uppvärmningen, men när matchen började hade han otur direkt. Almtuna vann 1:a tekningen, tog sig in i Leksands zon och William Wallén praktiskt taget snubblade in 1-0 till Almtuna efter bara 35 sekunder. Slarv av försvaret och otur för Hanses.

Leksand vann tekningen efter, men det var Almtuna som tog pucken och snurrade på nere hos Hanses. Leksand fick dock ut pucken och Ollas fick iväg ett skott, men inga problem för Hellberg, som alltjämt står i Almtuna nu när Pettersson-Ventzel är utlånad till timrå.

Almtuna tog tillbaka pucken och tog sig återigen in i Leksands zon. Leksand snodde dock tillbaka den och Aulin och Åslin fick iväg varsitt skott, men Hellberg räddade enkelt och Almtuna snurrade återigen på. Leksand hade inte mycket att säga till om i inledningen av matchen, men så åkte Gellerstedt i Almtuna ut för Holding och Leksand fick matchens 1:a powerplay. Man fick dock inte till det riktigt, även om man etablerade visst tryck och fick ett par hyfsade chanser, men Hellberg var tät och det blev inget av det och Almtuna kunde återigen bli fulltaliga.

Almtuna slarvade lite efter att man blev fulltaliga och Leksand kunde komma in i matchen en aning, men lyckades inget vidare minst sagt och Almtuna kunde, efter några minuter, återigen ta komandot och Hanses fick göra en fin benparad på skott från Gellerstedt.

Andersén åkte sedan ut och det var PP för Almtuna. 30 sekunder senare åkte även Ollas ut och almtuna fick ett gyllene läge att öka på till 2-0, men Leksands box var mycket stabil och bra. Dock pressade Almtuna på riktigt hårt nere mot Hanses, Leksand fick inte ut pucken.

Svettigt värre för Hanses och övriga laget, men man redde ändå ut det och blev fulltaliga, om än med hjärtat i halsgropen.

Efter den skalpen trodde man kanske att Leksand skulle orka ta sig in lite i matchen, men icke. Man hade ingenting och Almtuna fortsatte att trycka på. Enström sköt dock tätt över och mot slutet av perioden lyckades man faktiskt få lite press. Gråhns var nära på att styra in ett skott från Hulkkonen och Aulin friställde Bergenström, som hade öppet mål, men missade och Almtuna hade 1-0 efter den 1:a perioden.

2:a perioden började med samma mardröm som i den 1:a, ja, inte mål då, men 5 mot 3 i knappa 2 minuter, men nu för Leksand! Enström prickade då stolpen, varefter Kollar fick ett jätteläge, men Hellberg visade vilken enorm talang han är och gjorde en osannolik räddning. Pucken gick dock ut till Kollar igen, men Hellberg räddade med axeln.

Leksand fortsatte dock att trycka på, men Almtuna klarade av det hela och fick dessutom PP när Källström åkte ut. Då var det återigen hög press från Uppsalagänget och man var nära 2-0 flera gånger om, men Hanses var tät i mål och Leksand kunde bli fulltaliga, samtidigt som Hempa frispelade Aulin, som inte gjorde några misstag och slog upp 1-1 i nättaket bakom Hellberg, som dock ramlade bakåt samtidigt som Aulin sköt. Målburen flyttade sig och domaren dömde wash out, inget mål...

Dock fick Leksand PP strax därefter och Källström sköt tätt över. Sedan styrde en leksing Svedbergs skott, även det tätt över. Svedberg fick dock tillbaka pucken och slog in ett stenhårt slagskott i nätmaskorna bakom Hellberg och nu var det i alla fall 1-1, inget snack om saken!

1-2 var sedan nära direkt när Luukkonen sköt, men Hellberg höll den. Istället kom Berggren fri för Almtuna, men Hanses gjorde en kanonräddning och resultatet stod sig alltjämt. Dock åkte en Almtunaspelare ut, Leksand fick PP igen och denna gången gjorde man inga misstag. Aulin passade fram Bergenström som kunde slå in 2-1 för Leksand!

Dock kom en snabb replik från Almtunas håll. 35 verkade vara ett oturstal för Leksand i den här matchen, 1-0 efter 35 sekunder, och nu, 35 sekunder efter 1-2 blev det 2-2. Hanses räddade pucken, stötte ut den, men återigen fick William Wallén tag i den, lade ett ruskigt löst skott som Hanses bara skulle blockera, men stötte istället in pucken i mål bakom sig. En liten målvaktstavla kan man tyvärr säga.

Sista perioden började inte mycket bättre. Alen Bibic skulle spela bakom ryggen, men frispelade istället Fredrik Abrahamsson i Almtuna, som bara hade att slå in 3-2 och Almtuna hade återigen tagit komandot och vänt på steken.

Knuts var dock nära kviteringen strax därefter efter en pass av Luukkonen, men Hellberg var där. Han var även där på Anderséns nästkommande skott, ett rappt sådant, men Hellberg visade snabba reflexer och gjorde en grym plock.

Almtuna tog timeout, för nu pressade Leksand på ordentligt för en kvitering, men det hjälpte föga och Leksand fortsatte att ligga på för en kvitering efter densamma. Hempa sköt en handledare, men Hellberg var där. Enström klippte till direkt på pass av Ollas, men Hellberg var återigen där. Även Luukkonens skott tog han.

Leksand plockade ut Hanses mot slutet och snurrade på riktigt bra nere hos Hellberg, men istället kunde en almtunaspelare komma fri. Källström åkte dock ifatt honom och drog ner honom och domaren dömde mål. Det var dock tid kvar. Bergenström sköt klockrent i stolpen, men närmre än så kom man inte och Almtuna kunde vinna med 4-2.

Senare under helgen och början av denna veckan slog Rögle Borås borta med 0-4. Örebro drog ifrån Leksand ytterligare när man slog just Almtuna borta med ännu större siffror, 0-5. Överraskande var dock att Malmö hemmaslog Växjö med 3-1. Dessutom ser det ut som att tåget nu har gått för Bofors, som igår föll borta mot deras värsta konkurent för tillfället, Oskarshamn. 8-4 slutade matchen och Bofors parkerar därmed fortfarande på 10:e plats med 62 poäng. Oskarshamn jagar vidare mot Playoff, men får ändå svårt att nå dit. Man har 67 poäng. Det är 8 poäng upp till det där sträcket, där just nu Mora parkerar på 75 pinnar. Man har dessutom en match mindre spelad än både Oskarshamn och Västerås, som ligger 8:a. Dock ligger Malmö, trots segern mot Växjö, illa till. Man har visserligen 75 poäng, precis som bakomjagande Almtuna, och Mora, men hela 3 matcher mer spelade än båda dessa, 2 mer än Oskarshamn. Alltså kan Oskarshamn nästan nå ikapp dem om de vinner dessa 2 matcher. Man har dock kniven på strupen, det gäller att vinna, vinna, vinna nu på slutet om man ska klara det och ärligt talat tror jag inte man klarar det.

Det är ett litet hopp på 9 poäng från Malmö upp till Rögle på 4:e plats. Det är Ängelholmarna som strider med Leksand om den sista direktplatsen. Båda lagen vill ha den där 3:e platsen, för hamnar man i Playoff, då blir det tufft.
Leksand har dock 2 poäng mer än Rögle, men också en match mer spelad. Superstars har lagt fram statistik från tidigare under säsongen gällande de matcher båda lagen har kvar. De ska möta varandra en gång till, i Tegera arena, och snacka om att det är en nyckelmatch. Vinner Leksand där talar nämligen statistiken för att man klarar den där 3:e platsen. Förlorar man, vilket statistiken också tyder på, klarar man det inte.

Det kommer bli oerhört tufft, precis som det kommer bli kring det nedre sträcket. Just nu är Sundsvall återigen över detsamma med 43 poäng. Troja och tingsryd, som snodde med sig 2 poäng från Västerås under söndagen, har båda 41, men Troja har 2 måls bättre målskillnad. Dock ligger alla dessa 3 lag i en klass för sig när det gäller just målskillnad. Tingsryd har -65, Troja -63 och Sundsvall -55. Det 4:e sämsta laget är Bofors med -12.

Oerhört viktiga matcher här på slutet alltså och det fortsätter redan imorgon då Sundsvall tar sig an en riktigt svår uppgift, Leksand borta. Även Troja har Oskarshamn, men hemma. Dock strider alla dessa 4 lag om någonting, Leksand för att bibehålla sin 3:e plats, Sundsvall för att hålla sig över det nedre kvalsträcket, Troja för att ta sig över detsamma och Oskarshamn för att överleva i kampen om Playoff. Leksand och Oskarshamn känns dock aningen starkare, så vi tror på seger för dessa båda.

Rögle, som bekant jagar Leksand, har en lite svårare uppgift än just Leksand, men samtidigt inte. Bofors borta. Bofors som, som sagt, troligen har sett tåget gå, men som trots det är starkare än Sundsvall på pappret. Det kan bli jämnt, men Rögle drar det längsta strået.

Borås har inget att slåss för, man spelar bara av säsongen, och möter Mora hemma. Det är bara Borås och Bofors av alla 14 lag som inte har något att kämpa för, möjligen kan Växjö och Örebro börja känna sig lite säkra där i toppen, men inget är klart än. Där tror jag ändå på Moraseger och Mora tar därmed 3 mycket viktiga poäng i kampen om playoff, vilket även Almtuna kan göra om man slår Växjö. Det återstår att se!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0