Sen vändning mot AIK och Leksand tog tredje raka

Leksand inledde 2019 precis som man avslutade 2018, nämligen med en seger. Detta efter en sen vändning hemma i ett fullsatt och kokande Tegera arena när AIK var på besök.

Det mäktigaste i matchen var dock det hela publiken, och då menar jag verkligen hela publiken, gjorde efter 19 minuter i första perioden. Då ställde sig alla upp, höjde sina halsdukar över huvudet och körde växelramsa med Norra:

"Kämpa...
...Tobbe!"

Det var så mäktigt att se och jag blev nästan tårögd av det. Det var så tydligt att hela hockeyfamiljen gick ihop, för om vi kokar ner det så är det som händer på isen just bara ett spel. Inerst inne är vi alla människor och när något sådant händer som det som tobbe råkade ut för, då spelar hockeyn ingen roll alls.

Det har fortfarande inte kommit ut särskilt mycket information om Tobbes status och bara det är naturligtvis oroande. Jag ska inte analysera eller gå in på det här för mycket, men Tobbes agent har iaf meddelat att nackoperationen han gjorde på Akademiska i Uppsala gick som planerat, men att det inte blir någon mer hockey för Tobbe den här säsongen. Det är ingen skräll. Med tanke på hur det såg ut när han flög med huvudet före in i sargen så hade iaf jag inte räknat med det. Hur Tobbe egentligen mår är dock inte känt och det angår i nuläget bara hans nära och kära. Jag bara hoppas för både hans egen och hans nära och käras skull att han återhämtar sig och kan komma tillbaka till ett någorlunda normalt och fungerande liv, det är det absolut viktigaste i nuläget.

Matchen mot AIK då?
Ja, den började inte särskilt bra. Axel Brage var tillbaka i kassen och fick en minst sagt dålig start när han släppte in 0-1 från Jens Jakobs redan efter 01:58. Därefter spelade han upp sig, spikade igen resten av matchen och stannade till slut på 96,30% och var i högsta grad en bidragande orsak till att Leksand till slut kunde vända och vinna matchen.

Jakobs mål såg dock länge ut att bli matchens enda. Inte förrän efter 15:27 i tredje perioden fick Erik Källgren i AIK-kassen kapitulera, när Valkvae åkte från egen zon och prickade in 1-1 i krysset bakom Källgren, vilket fick Tegera att explodera. Wow vilket tryck det blev!

Matchen gick till förlängning och där var det AIK som pressade på för ett avgörande. Leksand hade ingenting, men då fick Jon Knuts tag i pucken. Han gjorde inga misstag och satte 2-1 bakom Källgren på Leksands första skott och fick arenan att explodera ännu mer än vid Valkcaes kvittering.

En oerhört skön seger, bra start på året och en till slut storspelande Brage i kassen samt två individuella prestationer bäddade för detta, men återigen, det finaste och mest minnesvärda från matchen var växelramsan till Tobbes ära. Den värmer enda in i själen.

Samtliga resultat:
Leksand - AIK 2-1 SD
Karlskoga - Pantern 2-3
Tingsryd - Björklöven 6-2
Vita hästen - Västerås 5-2
Västervik - Oskarshamn 3-1
Södertälje - Modo 3-2
Karlskrona - Almtuna 2-0

Omgångens skräll är Vita hästen som från ingenstans plötsligt gör 5-2 på Västerås. Ett Västerås som har det väldigt tungt utan Ersson i kassen. Han är dock tillbaka mellan stolparna på måndag, då Leksand gästar ABB arena. En rejäl boost för Hästen kan vi iaf slå fast. Typiskt nog vinner även Tingsryd, Pantern och Västervik. Den stora förloraren i botten är alltså almtuna, som är det enda lag som förlorar och det med 2-0 i Karlskrona, där Marcus Paulsson gjorde båda målen för KHK.

Tingsryd imponerar också med 6-2 hemma mot Björklöven och Pantern avgör en tät och jämn match mot karlskoga med 05:50 kvar att spela. Mest imponerande är dock Västervik, som vinner derbyt mot serieledande Oskarshamn med 3-1, efter en rivstart där Kellen Jones gjorde 1-0 redan efter 01:59 och Philip Rondahl ökat på till 2-0 dryga minuten senare. Emil Kruse gjorde en strålande insats i kassen och höll emot Oskarshamns anstormning enda in i tredje perioden, då han till slut fick kapitulera för Jonas Engström, men där han och resten av Västervik ändå höll emot och där Alfred Andersson kunde slå spiken i kistan med 3-1. Grymt starkt av Västervik!

För Leksands del så nollar då som sagt Oskarshamn i toppen och AIK tar bara en poäng. De lagen är dock så långt före nu så det är knappt någon idé att titta på dem. Däremot nollar både Västerås och Karlskoga igen. Även Modo och Björklöven nollar och de stora vinnarna är då Leksand, Karlskrona och Södertälje. Södertälje och Leksand vann senast också, Västerås och Karlskoga förlorade senast, så där händer det lite, men det är fortfarande relativt stort avstånd upp till VIK och BIK.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0