Södertälje helt klara för kvalserien

Södertälje SK kommer att få kvala sig kvar i Hockeyallsvenskan till nästa säsong. Det är nu helt klart, efter att man förlorat på nytt, nu hemma mot Rögle, samtidiht som Asplöven tog poäng mot Timrå. Snacka om flopp. Man hade som uttalat mål att spela i SHL nästa säsong och skulle här vara ett topplag, men så har det inte alls blivit och nu är man som 1:a lag i serien klart för kvalserien, där det hittills står klart att man kommer få möta Sundsvall och Pantern. Eftersom att det är 4/6 lag i den serien som spelar Allsvwnskan nästa säsong tror jag dock att det ska till mycket för att SSK ska sluta 5:a eller 6:a, vilket då innebär degradering till Hockeyettan, men man ska aldrig säga aldrig.

I den här matchen var det dock Södertälje som tog ledningen efter drygt 5 minuters spel genom Mattias Bek, men Rögle kvitterade bara minuter senare. Sedan gjorde man också 1-2 i 2:a perioden och när man gjorde 1-3 i sista perioden var det lite spiken i kistan. SSK gjorde dock ett allvarligt försök och plockade Bengtsberg med 3 minuter kvar att spela och mycket riktigt fick man in reduceringen. Sedan kunde dock Rögle släcka det lilla hopp som hade tänts när Jakob Lilja sköt 2-4 i öppenn kasse. Återkomlingen Andreas Hjälm lyckades dock snygga till siffrorna när han gjorde 3-4 bara 6 sekunder från slutet. Det var ju dock för sent, på 6 sekunder han man inte göra ytterligare ett mål och ännu en förlust var ett faktum.

Vita hästen - Mora 1-2

Asplöven tog som sagt poäng från Timrå och därmed är Södertälje helt klara för kvalserien. Man är 12 poäng bakom Oskarshamn och det är 9 poäng kar att spela om. Alla 3 mål för Asplöven kom i 1:a perioden.

AIK tog en grymt stark och viktig seger när man slog Björklöven av alla lag. Löven, som ju i princip är seriens mest formstarka lag. Här vann dock AIK övertygande, men man är fortfarande 3 poäng bakom närmsta lag ovanför sträckert, Oskarshamn, eftersom att både Asplöven och Almtuna vann.

Almtuna, som jag nästan skulle säga säkrade sitt Allsvenska kontrakt i och med den här segern. Man är 7 poäng före AIK. Seger i ordinarie tid mot Mora på tisdag, eller poängtapp för AIK borta mot Vita hästen, då är det klart. Asplöven har också de ett bra läge, 6 poäng före AIK, men den här segern som Almtuna tog mot just Oskarshamn, den var enormt viktig. Hade man inte tagit den, då hade istället IKO varit 6 poäng före AIK och Almtuna hade varit där IKO är nu, 3 poäng före. så ja, jag tror det kommer stå mellan AIK och Oskarshamn, vilket lag som klarar sig kvar i serien utan kval och vilket lag som får kvala.

Sedan är frågan om Vita hästen kommer att klara slutspelsserieplatsen eller inte. Man är fortfrande över sträcket med 3 omgångar kvar. 1 poäng före Timrå. Timrå har Björklöven borta på tisdag. Hästen har som sagt AIK hemma. Känns som fördel Hästen där, men jag tror ändå att Norrköpingslaget får svårt att klara den där 8:e platsen...

I toppen vände Västerås grymt starkt 1-2 till 3-2 under matchens sista 5 minuter, efter att Bofors gjort både 0-1 och 0-2 i 1:a perioden, Västerås bytt målvakt till 2:a perioden och Janne Urbas reducerat för Gurkorna, 26 sekunder från paus i 2:a perioden. Med 05:03 gjorde sedan Dustin Johner 2-2 och kort senare avgjorde Jeremy Williams med sitt 3-2-mål i powerplay. Tungt för BIK, men galet starkt av VIK.

Innan Malmö och Karlskrona då möttes i Malmö arena stod alla 3 topplagen på 89 poäng. Häftigt! I Malmö arena drog sedan KHK det längsta strået och leder nu serien, 3 poäng före både Malmö och Västerås, som möts på tisdag. Snacka om viktig match! Samtidigt möter Karlskrona Asplöven hemma. Vinner man där är man oerhört nära topp 2, oavsett vem som vinner i Västerås. Förloraren där kommer då i vvilket fall att vara 6 poäng bakom KHK, med 6 poäng kvar att spela om, så i praktiken kan Karlskrona HK säkra en av de 2 topp 2-platserna nu på tisdag. Spännande!