VM-guld till Tre kronor!

Hockey-VM avgjordes ju, som nog ingen har missat, här i Sverige och Finland tidigare i maj. Tre kronor öppnade dock turneringen väldigt svagt och levererade inte alls i gruppspelet. Man föll med 1-3 mot Schweiz, som man på förhand skulle ta, och även mot storfavoriten Kanada, vilket kanske var lite mer väntat, med 0-3. Sedan vann man bara med 2-0 mot Slovenien, 2-1 mot Vitryssland och Tjeckien, 4-2 mot Danmark och så storseger mot Norge med 5-1.

Dessa resultat gav Tre kronor en tredjeplats i gruppen, bakom Schweiz, som ångade på och slog allt i sin väg, och Kanada. Fyra i gruppen blev slutligen Tjeckien, efter att man gripit efter det sista halmstrået och krossat Norge, som hade den där fjärdeplatsen, i sista omgången av gruppspelet.

Det innebar att Sverige ställdes mot Kanada i kvarten och Schweiz mötte Tjeckien.

Från den andra gruppen fick Ryssland möta USA och Finland tog sig an Slovakien.

Finland hade 3-0 på Slovakien och såg ut att gå mot en säker seger, men i sista perioden kom slovakerna igång och reducerade både till 3-1 och 3-2. Man tryckte även på för 3-3, men Finland lyckades hålla undan, med hjärtat i halsgropen, och var därmed klara för semifinal.

I den andra kvartsfinalen stod USA för VM:s näst största skräll när man utklassade storfavoriterna Ryssland, som är, eller var,rankade etta i världen. Man vann med hela 8-3! USA har aldrig tidigare slagit Ryssland med så stora siffror och definitivt inte i en kvartsfinal. Ryssarna föll ihop totalt och amerikanarna hade stundtals lekstuga. En match man kommer att minnas bra länge.

Jag skrev att det dock, trots skrällen, bara var den näst största skrällen i VM. Den största skrällen av alla var också ryysland inblandade i. Frankrike slog nämligen Ryssland i gruppspelet med 2-1. Det är en skräll om något. Frankrike har aldrig någonsin slagit Ryssland vad jag vet och fransmännen var glada som om de hade vunnit VM-guld efteråt. Det var en seger man nog kommer kunna leva länge på nere i Frankrike.

Schweiz fortsatte att ånga på och slog ut Tjeckien, som inte hade någon bra turnering alls. Ett väldigt överraskande resultat på förhand.

Tre kronor stod för en riktig nagelbitare när Kanada först kunde ta ledningen med 1-0, Efter att Alexander Edler dessutom åkt på ett tveksamt matchstraff för en knätackling, men där Tre kronor kunde kvittera i inledningen av sista perioden. Niklas Danielsson smällde in 1-1 från blå i spel 5 mot 4. Sedan smackade samme Danielsson in 2-1 för Sverige på exakt samma sätt. Glädjen blev dock kortvarig, för Kanadas kvittering kom kort därefter och de sista minuterna blev en riktig nagelbitare.

Inga mål föll dock och förlängning väntade. En förlängning som kunde sluta hursomhelst. Det var chanser åt båda håll, men två stabila målvakter och två stabila backuppsättningar gjorde att matchen gick till ett straffavgörande.

Där inledde Kanada med att missa. Enroth räddade. Sedan lurade Loui Eriksson Mike Smith i Kanadamålet upp på läktaren och lade in 1-0 för Sverige i mål. Sedan kvitterade Kanada i
andra straffomgången och i tredje missade båda två. Det innebar golden shots och där var Sverige först ut. Fredrik Pettersson gjorde sig redo, tog pucken och smackade in den i nät bakom Smith, ett rappt slagskott som han inte hade en chans på. Jordan Eberle hade då pressen på sig, var tvungen att överlista Enroth, men Johnas Enroht gjorde precis som Tommy Salo gjorde under OS 1994, han räddade den avgörande straffen och Sverige stod därmed som segrare av matchen, vilket innebar respass för Kanada i kvarten, i år igen.

Sverige skulle därmed möta Finland i semifinalen. Det blev inte alls samma känslomässiga nagelbitare som kvartsfinalen. Sverige var helt klart det bättre laget och man kunde vinna med 3-0, efter att man satt trean i öppen kasse mot slutet. Finalklart för Sverige alltså.

I den andra semin ställdes USA mot överaskningen Schweiz, som fortsatte att överraska och övertyga. Man vann nämligen matchen, vilket innebar en final för Schweiz, för första gången i modern tid. Oerhört stort för schweizarna.

Bronsmatchen vanns av USA, som därmed såg till att Finland blev utan medalj i detta VM och jag tycker faktiskt man var världa den bronspengen, efter krossen mot Ryssland.

Finalen då. Jodå, det räckte hela vägen för Sverige. Jag höll Schweiz som lite favoriter innan matchen, som man hade ångat på under turneringen kunde man mycket väl gå hela vägen och man tog faktiskt också ledningen med 1-0 i matchen. Sedan var det dock slut och Sverige kunde slutligen vinna ganska enkelt med 5-1.

VM-guld till Sverige och Tre kronor alltså, det första sedan guldet i Riga 2006, när man blev historiska genom att vinna både OS-guld och VM-guld samma år. Det är det ingen annan nation som har gjort, inte ens gamla Sowiet.

Ett hedrande silver till Schwriz, som gör en makalös turnering och tar sig till landets första final i moderna tid och ett guld var inte långt bort. Det var bara Sverigr som stod i vägen, eller, rättare sagt, Sedinarna som stod i vägen. Utan dem hade det aldrig räckt. Deras Vancouver slogs ut i Stanley cup och de tackade ja till VM-spel och kom in i laget lagom till slutspelet. Man brukar säga att en enskild spelare inte kan göra ett helt lag, men som dessa två killar har påverkat detta laget, det är helt otroligt och satan så skickliga de är med pucken!

Ett VM-guld på hemmaplan är nog svårslaget och det här kommer finnas kvar där inne, längst in i killarnas hjärtan, för resten av deras liv. VM-guld på hemmaplan, i Stockholm, 2013. Första nationen sedan 1987 som tar guld på hemmaplan. Då var det Sowiet som stod för guldet, nu var det Sverige.

Grattis Tre kronor!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0