Kaffe kaka, femte raka!

Leksands segertåg rullar vidare. Fem raka vinster är det uppe i nu, efter segrar mot både Oskarshamn och Pantern förra veckan. Det gör att Leksand är uppe på 68 poäng och bara är 2 poäng bakom Karlskoga och 1 poäng bakom Modo. Ett tag var man t.o.m. förbi båda dessa innan de spelade i söndags, när Leksand hade matchledigt. Karlskoga slog då Vita hästen med 4-1 och Modo slog Västerås borta med 2-0. Modo har därmed en match mer spelad än Leksand, precis som Västerås också har. Leksand är då alltså bara 2 poäng bakom VIK om man då vinner sin restmatch.

Matchen mot Oskarshamn för snart en vecka sedan kan mycket väl ha varit en av säsongens bästa insatser. Jonas Arntzen var grym i kassen och Anton Karlsson var överallt och inblandad i allting kändes det som. Han stannade till slut bara på 0+1, men han gjorde ändå allt rätt där ute på isen, den gode Anton.

Segern grundlades i första perioden, då vi både fick se Filip Johansson och Calle Själin göra sina första mål för säsongen. Skotten vann man också, 19-12.

I andra perioden var rollerna dock ombytta. Då var det Oskarshamn som kom ut och öste på för en reducering. Man vann skotten med 12-3 och fick till slut också in en reducering, när Alex Hutchings bombade in 1-2 från nära håll.

det blev dock den enda pucken Arntzen fick släppa förbi sig, för trots att IKO tryckte på i tredje höll Leksand emot, spelade väldigt disiplinerat och stabilt och tog en enormt viktig trepoängare, och det på ett väldigt övertygande och imponerande sätt!

Lika övertygande och imponerande såg det inte ut ett par dagar senare, då Pantern kom till Tegera arena.

3879 åskådare i Tegera en fredag är först och främst riktigt dåligt och när matchen väl startade såg det inte direkt piggare ut på isen. Leksand vann visserligen skotten med 15-12 i första perioden, men fick inte in pucken bakom Lars Volden. Istället var det Villiam Haag som kunde ge Pantern ledningen i andra perioden och när Nicklas Jadeland några minuter senare ökade på till 2-0 kändes det faktiskt väldigt tungt.

Då kom vändningen.

det var fortfarande kanske ingen glimmrande hockey, men Anton Karlsson, som fortsatte att vara lika het även i den här matchen, reducerade ändå för Leksand innan perioden var slut och i den tredje fick Pantern ett gyllene läge att stänga matchen med 3-1 när man fick spela powerplay med 13 minuter kvar att spela. Då fick istället Calle Själin tag i pucken i egen zon, åkte över hela planen och gjorde 2-2 i boxplay, ett mål som faktiskt var Leksands första i spelformen den här säsongen.

Sedan hade Leksand lite tur när Anton Karlsson, återigen, lyckades styra in skottet från Thomas Valkvae-Olsen med röven fram till 3-2 när det återstod 01:38 av matchen och så stängde Daniel Gunnarsson butiken med sitt nionde mål för säsongen i öppen kasse.

Leksand vinner alltså med 4-2 och har för tillfället de där marginalerna med sig snarare än mot sig, vilket ett lag med självförtroende och i medgång ofta har.

Västerås - Modo 0-2

AIK ångar på och är nu återigen serieledare. Den serieledningen tror jag inte man släpper. Man är visserligen bara 2 poäng före Oskarshamn, men här vräker man alltså in 14! mål på två matcher och har en total målskillnad på 14-3. Formkurvan är stabil på riktit hög nivå, samtidigt som Oskarshamn går knackigt. Bara 2/6 poäng här, efter att Alex Hutchings kvitterat till 1-1 5 minuter in i tredje perioden mot Karlskrona och där Filip Engsund sedan avgjorde. Hade man inte skaffat ett så stort försprång ner till lagen under tidigare under säsongen, då hade man nog fått se upp, men nu kan man trots allt sitta relativt lugnt i båten, för det är ändå 13 poäng ner till Västerås under sträcket och det tappar man självklart inte på tio matcher.

Västerås går dessutom lite tungt nu också. Först visserligen stabila 3-0 mot Västervik inför drygt 4900 åskådare i ABB arena, men sedan förlust mot Almtuna, en ruggigt viktig seger för Almtuna där i bottenstriden, och så förlust även mot Modo. Ett Modo som å sin sida börjar komma på vinnarspåret igen. 5-2 mot Karlskoga, 0-2-seger i Västerås och däremellan fick man med sig en pinne från Västervik, efter att Jonathan Johnsson kvitterat för Modo med 4 sekunder kvar att spela. Västervik får dock med sig viktiga poäng i bottenstriden även de. Två pinnar där mot Modo, vilka ändå gör att man är 7 poäng före Almtuna under sträcket. Almtuna, som ju faktiskt tog en väldigt stark trea hemma mot Västerås, vilken då fortsatt gör att man är 10 poäng före Vita hästen, som trots allt har gjort ett enormt jobb här mot slutet. En viktig trea mot Tingsryd, som ligger där precis ovanför sträcket mäktade man med här och sedan blev det förlust mot Karlskoga, samtidigt som  Tingsryd slog Södertälje, så egentligen kan man väl säga att det är oförändrat där nere i botten. Det är Pantern som åkte på två raka förluster här och nu bara är 5 poäng före Almtuna.